Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Και έτσι ξεκινά η κατηφόρα...Πόσο όμορφα παρουσιάζεται η επερχόμενη ύφεση!

Οι υπουργοί Οικονομικών και τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ομάδας των Επτά προβλέπουν βραχυπρόθεσμα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών τους, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος του συνόδου του G7 στο Τόκιο.

«Στις οικονομίες όλων των χωρών μας και σε διαφορετικούς βαθμούς, οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι «πιο δυσχερές και αβέβαιο» από την τελευταία σύνοδο του Οκτωβρίου, αναφέρεται στο κείμενο, παρά το ότι στο σύνολό τους τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν σταθερά.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αύξηση της παραγωγής και η απασχόληση επιβραδύνθηκαν σημαντικά και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», αναφέρεται επίσης στο κείμενο που προβλέπει επίσης επιδείνωση των συνθηκών στην αμερικανική στεγαστική αγορά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, προβλέπεται ότι στις αναδυόμενες οικονομίες θα εξακολουθήσει να καταγράφεται σταθερή, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ανάπτυξη.

Μεταξύ των προβλεπομένων κινδύνων για τη διεθνή οικονομία περιλαμβάνεται η επιδείνωση των συνθηκών της στεγαστικής πίστης εξαιτίας των συνεχιζόμενων δυσχερειών των αγορών, οι τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών και οι προβλέψεις για πληθωριστικές τάσεις σε ορισμένες χώρες.

Οι χώρες μέλη του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) δηλώνουν έτοιμες «να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, κατά μόνας ή συλλογικά, ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα και η ανάπτυξη των οικονομιών» και των αγορών τους.

Έκκληση των G7 για αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου

Οι υπουργοί Οικονομικών και τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 7 ζήτησαν σήμερα κατά τη σύνοδό τους στο Τόκιο «από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους», σύμφωνα με σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

«Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου απεικονίζουν την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, αλλά και άλλα θέματα, όπως τα γεωπολιτικά προβλήματα, διαδραματίζουν επίσης ένα ρόλο. Ενθαρρύνουμε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους και επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση των δυνατοτήτων διύλισης και βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας», αναφέρεται στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.

«Θα πρέπει να αποφευχθεί η τεχνητή μείωση των ενεργειακών τιμών σε εθνικό επίπεδο μέσω οικονομικών μέτρων, διότι αυτό έρχεται σε αντίθεση της ρύθμιση, μέσω της αγοράς, της ζήτησης και αυξάνει τις εκπομπές των αερίων» που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισημαίνεται στο κείμενο.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιπρόσθετο και απαραίτητο FeedBack:

G7 leaders say world economy vulnerable (FT.com)

2 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Η προσπάθεια για "εξαγωγή" της ύφεσης θα προκαλέσει εντάσεις. Ο πλούτος συσσωρεύεται σε "περίεργα" τριτοκοσμικής προέλευσης χέρια και οι συνέπειες θα φανούν σύντομα.

Τdi είπε...

..τριτοκοσμικής θα θέλαμε να συνεχίζουμε να τα παρουσιάζουμε...αλλά δεν είναι!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»