Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Άρον άρον οι ΟΗΕδες...από το Τσάντ. Κάτι ξέρουν...

http://graphics8.nytimes.com/images/2006/10/22/world/23sudan.xlarge1.jpg

UPDATE: 2/2/2008

Το γενικό επιτελείου του στρατού του Τσαντ ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι ο στρατός ενεπλάκη σε μάχη με μια μεγάλη ομάδα ανταρτών στη Μασαγκέ, περίπου 50 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, και «κατέστρεψε εντελώς τις δυνάμεις τους μετά από συγκρούσεις 40 λεπτών». Πηγή των ενόπλων δυνάμεων, που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Ιντρίς Ντεμπύ, είπε ότι η μάχη «ήταν πολύ βίαιη. Ο στρατός δεν κατάφερε να προωθηθεί».

Αντίθετα, ο ηγέτης των ανταρτών Τιμάν Ερντιμί είπε ότι οι άνδρες του κέρδισαν την μάχη και απείλησε ότι η επόμενη θα δοθεί στην ίδια την Ντζαμένα.

«Τους διαλύσαμε εντελώς, αλλά ο Ντεμπύ κατάφερε να ξεφύγει. Τώρα είμαστε ανάμεσα στη Μασαγκέ και τη Ντζαμένα. Ερχόμαστε στη Ντζαμένα», είπε ο Ερντιμί. Στρατιωτική πηγή στη Ντζαμένα είπε ότι ο Πρόεδρος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή.

Ο Ερντιμί κι οι αντάρτες ηγέτες Μαχαμάτ Νουρί και Αμπντελουαχίντ Αμπούντ Μακαγιέ συνένωσαν τις δυνάμεις τους μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχαν συνάψει με την κυβέρνηση Ντεμπύ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο ΟΗΕ απομάκρυνε νωρίτερα χθες όλο το «μη απαραίτητο» προσωπικό του από την πρωτεύουσα του Τσαντ, μεταφέροντας περίπου 160 στελέχη του στο Καμερούν. Η Γαλλία έστειλε εσπευσμένα 126 ακόμη άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων για να ενισχύσουν τους 1.100 άνδρες της που βρίσκονται μόνιμα στη χώρα. Ωστόσο, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έχει κλείσει λόγω του αποκλεισμού του, σύμφωνα με την Air France.

Η Ντζαμένα ήταν άδεια το απόγευμα χθες, εκτός της έντονης παρουσίας του στρατού και των ελικοπτέρων. Η περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο είχε αποκλεισθεί από άρματα μάχης.

Η κυβέρνηση του Τσαντ σε επιστολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα για να αποκρούσει την «επιθετικότητα που ενορχηστρώνεται» από το Σουδάν--που κατηγορεί ότι εξοπλίζει τους αντάρτες--και ότι θα τους καταδιώξει και πέραν των συνόρων. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδεινούμενη κατάσταση στο Τσαντ. Ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ καταδίκασε «κάθε προσπάθεια για ένοπλη κατάληψη» της εξουσίας στη χώρα.

Στην Αιθιοπική πρωτεύουσα Άντις Αμπέμα, η σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης μετέστρεψε την προσοχή της από την Κένυα στο Τσαντ, εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση στη χώρα ίσως αναιρέσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Νταρφούρ.

Οι μάχες άρχισαν ενώ αναμενόταν η έναρξη της ανάπτυξης της ειρηνευτικής δύναμης της ΕΕ στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η EUFOR ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η ανάπτυξή της.

Πηγή: Καθημερινή

http://www.miafarrow.org/images/0807_chad_rwanda/torchlighting1_lighter_web.jpg


____________________________________________________________________

1/2/2008

http://www.congovision.com/nouvelles/montage_sloj_clip_image008.jpg

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Τσαντ που δεν θεωρούνται «απολύτως απαραίτητοι» θα μεταφερθούν στο γειτονικό Καμερούν καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών έχουν φτάσει πλέον έξω από την πρωτεύουσα Ντζαμένα, όπως ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκκένωση αυτή αφορά περίπου 160 άτομα.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να γίνει ένα έκτακτο αεροπορικό δρομολόγιο και η εκκένωση θα συνεχιστεί αύριο.

Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και, όπως είπε ο εκπρόσωπος, «θα επιστρέψουν μόλις βελτιωθεί η κατάσταση, το συντομότερο δυνατόν».

Από τη Γενεύη, ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR), επιβεβαίωσε ότι ο οργανισμός απομακρύνει από την Ντζαμένα το «μη απαραίτητο» προσωπικό και μόνο μια μικρή ομάδα θα παραμείνει στο Τσαντ.

Το γενικό επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ και των ανταρτών έχουν φτάσει στο Μασαγκέτ, μια κοινότητα που απέχει 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ντζαμένα. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι σήμερα η πρωτεύουσα του Τσαντ είναι σχεδόν έρημη και τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»