Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Οι Παίχτες-Κράτη

Αυτή η ανάρτηση γίνεται για λόγους τακτοποίησης και αρχειοθέτησης του ιστορικού ορισμένων διαχρονικών ειδήσεων.



Οι Παίχτες


Αυτή η ανάρτηση γίνεται για λόγους τακτοποίησης και αρχειοθέτησης του ιστορικού ορισμένων διαχρονικών ειδήσεων σε γεωγραφικό επίπεδο.

Οι Παίχτες, που πολλές φορές αρέσκομαι στο να τους αναφέρω με κεφαλαίο Π, είναι όλοι Παίχτες του Μεγάλου Παιχνιδιού. Οι Παίχτες-Κράτη είναι οι θεσμικοί Παίχτες του παιχνιδιού, οι οποίοι πολλές φορές εκφράζουν τα συμφέροντα τους σε συλλογικό επίπεδο και όχι σε ατομικό (τουλάχιστον όχι έτσι όπως θα τα εξέφραζε το εκάστοτε άτομο, οικογένεια ή δυναστεία).

Δηλαδή, αν θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ιδεατή αποτύπωση μιας παλινδόμησης πολλαπλών ατομικών συμφερόντων, θεωρώ προσωπικά, ότι οι ενέργειες ενός Παίχτη-Κράτους είναι ότι πιο κοντά μπορούμε να βρούμε σε σχέση με το Μεγάλο Παιχνίδι.

Όμως, όπως είπαμε, διαβάζουμε τις ειδήσεις πονηρεμένα και κρατάμε αυτά που εμείς θέλουμε να κρατήσουμε. Αν δεν έχουν πάλι κάτι ουσιώδες να μας πουν, μας πονηρεύει ο τρόπος που το λένε!



Η αρχειοθέτηση έχει ως εξής:



Το Άρχων Τρίγωνο των ΑριστοΚρατών

Παραδοσιακός Καπιταλισμός και «Δημοκρατική Ευημερία»


v 1η Πλευρά - Βόρεια Αμερική: ΗΠΑ και Καναδάς.


v 2η Πλευρά –Παραδοσιακή Ευρώπη:


Βόρεια Ευρώπη/Σκανδιναβία:

Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ισλανδία.



Δυτική Ευρώπη:

Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο

(και τα «οφ-σόρ κρατίδια»).



Κεντρική Ευρώπη:

Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία

(και τα «όφ-σορ κρατίδια»).



Δεν ξεχνάμε τις ανα το κόσμο αποικίες αυτών...


v 3η Γωνία – Αριστοκράτες του Ειρηνικού


Άπω Ανατολή:

Ιαπωνία και Νότιος Κορέα



Ωκεανία:

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (βάλε και τις νήσους αρκετά πέριξ αυτών)





Οι Νεόπλουτοι Μνηστήρες

Το Νέο Επερχόμενο Status Quo


v H Ευρύτερη Κίνα:


Παραδοσιακή Κίνα, Χόνγκ-Κόνγκ, Θιβέτ, Μακάο, Σιγκαπούρη και μετά από 60 χρόνια ξανά και η Ταϊβάν. Το Νεπάλ παίζεται ακόμα. Στέκει πια αγέρωχα απένταντι στα άλλα 4/5 του πλανήτη (να το πω λαϊκιστικά... ...China:1,3billion/Globe:6,7billion)


v H Μετα-Κομμουνιστική Ρωσία του Πατέρα Πούτιν:


Από την Βαλτική έως τον Ειρηνικό, την Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία αλλά και συμπεριλαμβάνοντας τις διεκδικήσεις και τα de facto της Αρκτικής, όπως όλες τις επιρροές της στα Πρώην Σοβιέτ, τον μελλοντικό Καύκασο, την Κεντρική Ασία και σε ορισμένα από τα Μεγάλα Τσιράκια (βλέπε παρακάτω)


v Η Ευρύτερη Ινδία


Περιλαμβάνοντας την ζώνη επιρροής της κοιτά και αυτή –όχι και τόσο αγέρωχα όμως- απέναντι της τα υπόλοιπα 5/6 του πλανήτη. (λαϊκίζω ξανά...India: 1,14 b/Globe: 6,7b)


v Βραζιλία (σκέτο και φτάνει!)


Το ίδιο με την Ινδία αλλά λίγοτερο σε στρατιωτική κλίμακα και περισσότερο σε οικονομική...εδώ λαϊκίζουμε σε σχέση με την Λατινική Αμερική μόνο. Ο βασικός Πυλώνας της παγκόσμιας οικονομίας στην Νότια Αμερική.





Οι Μνηστήρες της «Ανεξάρτησίας»

ή αλλιώς Το Επτάγωνο των Τσιρακίων ... χωρίς εισαγωγικά...


v 1η Γωνία - Μέση Ανατολή:


Αραβική Χερσόνησος, Ισραήλ και ότι πήρανε το 67’ με Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανος, Ιράκ, Ιορδανία, και εν μέρη (γεωγραφικά και με ισχύ) περισσότερο Τουρκία, λιγότερο Αίγυπτος και λιγάκι αλλά ανεπαίσθητα Κύπρος. Κατα πάσα πιθανότητα θα βάλω -χωρίς να έχω ιδέα ποιανού τα εδάφη θα χαθούν/κερδηθούν- και ένα υπαρκτό Κουρδιστάν.


v 2η Γωνία - Βόρειος Αφρική:


Λιβύη, Τυνησία, Μαρόκο και δυτική Σαχάρα, Αλγερία και -κατά το μεγαλύτερο μέρος της- Αίγυπτος.


v 3η Γωνία - Πρώην Ανατολικό Μπλόκ:


Το Βαλτικό Τρίο, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουκρανία, Μολδαβία και οι λοιπές Υπερδνηστερίες και άλλα μελλοντικά «σκηνικά».


v 4η Γωνία – Βαλκάνια:


Η Ελλάδα μας με την ανεξάρτητη Κύπρο στο πλάι πάντα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, και τέλος Αλβανία, Σερβία με Κόσοβο-Μαυροβούνιο-Σκοπιανά δε ξερω και γώ τι άλλο θα βγεί από κει μέσα. Η Τουρκία γενικά επηρεάζει και τούτη την γωνιά.


v 5η Γωνία - Κεντρική Ασία:


Ιράν –στέκει αγέρωχα προς το παρών αλλά θα δούμε στο μέλλον-, Πακιστάν –καλά, εδώ όλα είναι πιθανά!-, Πρώην Τουρκομανο-Μογγολο-Σόβιετ σε «-σταν» -ιδιαίτερα οι διεκδικητές της Κασπίας!: Kαζακστάν και Τουρκμενιστάν-, το φουκαριάρικο και πολύπαθο Αφγανιστάν απλά για γεωγραφικούς λόγους, και τα Βουδιστικά κράτη τύπου Νεπάλ (όπως είπαμε παραπάνω παίζεται ακόμα) και Μπουτάν.


v 6η Γωνία – Λατινική Αμερική:


Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή, Εκουαδόρ, Κολομβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού, Παναμάς, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Ονδούρες, Σαν Σαλβαδόρ και όλα τα λοιπά κρατίδια τύπου Μπελίζ και τα ηπειρωτικά και νησιωτικά συμπλέγματα ανάμεσα από Βραζιλία και Βενεζουέλα. Οι επόμενοι πληθυσμιακοί γίγαντες –λένε οι δημογράφοι-.


v 7η Γωνία – Νοτιο-Ανατολική Ασία:


Βιετνάμ, Καμπότζη, Φιλιππίνες, Λάος, Ταϊλάνδη, Μυανμάρ, Μαλαισία, Ινδονησία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Παπούα Νέα Γουνέα, Τιμόρ Λέστε, λοιπές νήσοι και λοιποι «Αυστρονήζιαν».




Τα «Ερωτηματικά» - ?


Η πλήρως απομονωμένη και αποστειρωμένη Βόρειος Κορέα,


η Μετα-Κάστρο Κούβα,


η Βενεζουέλα του Πατέρα Τσάβεζ,


η Βολιβία των Ιθαγενών


καπου στο βάθος μπορεί και Εκουαδόρ.





Οι Απόκληροι και Προλαιτάριοι του Πλανήτη


v Όλοι οι «Ιθαγενείς» και οι «Φυλές» τους σε ηπειρωτικά ή νησιωτικά συμπλέγματα.


v Υποσαχάρια Αφρική:

Γουινέα, Γουινέα Μπισάου, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Νιγηρία, Σομαλία, Σουδάν, Τσάντ και τα λοιπά υποσαχάρια κράτη θα ξεκινήσω να τα αναφέρω μόλις αρχίσω και καταχώρώ και κάτι γι’αυτές.


v Καύκασος :

Γεωργία (κατά πάσα πιθανότητα χωρίς Αμπχαζία και Νότια Οσσέτια), Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν (πιθανά για έναν ακόμα γύρο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ)


v Καραϊβική (πλήν Κούβας)


v Λοιπες Διάφορες καταραμένες από την ανθρωπότητα και την φύση περιπτώσεις τύπου Μπαγκλαντές και Αφγανιστάν (εδώ ταιριάζουν καλύτερα ως προς την ομαδοποίηση ως προς το status τους)


v Η Ανταρκτική και οι πιγκουίνοι της.



[Κάθε λίνκ χώρας ή συμπλέγματος χωρών από εδώ και πέρα θα παραπέμπει σε άρθρα κατηγοριοποιημένα και σε γεωγραφικό επίπεδο. Τα λίνκ θα ανανεώνονται στο κατα δύναμην.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»