Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Να πούμε ότι δεν το περιμέναμε;;

Φοβούμενη καταψήφιση η κυβέρνηση της Τσεχίας αναβάλλει την προγραμματισμένη ψηφοφορία στη Βουλή επί των συνθηκών που επισφραγίσουν τη συνεργασία της χώρας στο σχέδιο επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ -το οποίο έχει ήδη θέσει εν αμφιβόλω ο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο ανοίγματος προς τη Ρωσία.

Η κεντροδεξιά τσεχική κυβέρνηση υπό τον Μίρεκ Τοπολάνεκ διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο· υπάρχουν διαφωνίες και στο εσωτερικό της, ενώ η αντιπολίτευση έχει ταχθεί από την αρχή κατά της προωθούμενης από την προηγούμενη διακυβέρνηση Μπους εγκατάστασης βάσης ραντάρ στο έδαφος της χώρας.

Ο Μίρεκ Τοπολάνεκ επιμένει ότι η απόσυρση είναι προσωρινή. «Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τη διαδικασία επικύρωσης. Μπορούμε να επαναφέρουμε τις συνθήκες στη Βουλή ανά πάσα στιγμή» είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός. Η συμφωνία έχει ήδη επικυρωθεί από τη Γερουσία, όμως για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να λάβει και την έγκριση του Κοινοβούλιο.

Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Μίρεκ Τοπολάνεκ με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Πράγα τον επόμενο μήνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρνηθεί να δεσμευθεί για τη διατήρηση του σχεδίου που οδήγησε σε ψυχροπολεμικό κλίμα τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις επί διακυβέρνησης Μπους. Η υποστήριξή του στο σχέδιο, έχει δηλώσει ο Ομπάμα, εξαρτάται από το οικονομικό κόστος και αποδείξεις ότι η τεχνολογία θα αποδόσει.

Ο Ομπάμα έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας εάν η διεθνής κοινότητα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα -δήλωση στην οποία αναλυτές έχουν «διαβάσει» πρόταση προς τη Ρωσία για την εγκατάλειψη του σχεδίου εκ μέρους των ΗΠΑ με αντάλλαγμα σκληρότερη στάση της Μόσχας έναντι της Τεχεράνης.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»