Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Η έκθεση Στρατιωτικών Ισορροπιών για το 2008 του IISS

http://www.tandf.co.uk/common/jcovers/websmall/T/TMIB.jpg

Το Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (IISS) εξέδωσε στα τέλη της εβδομάδας την έκθεση Στρατιωτικών Ισορροπιών για το 2008. Σε αυτή, το διεθνές Ινστιτούτο με έδρα το Λονδίνο, που γιορτάζει τα πενήντα χρόνια ζωής, προσφέρει αναλυτική –και κυρίως απαλλαγμένη από πολιτικές σκοπιμότητες– εικόνα της αμυντικής ικανότητας 170 χωρών του κόσμου και των τάσεων στην παγκόσμια αμυντική σκηνή. Τα ραγδαία μεταβαλλόμενα δεδομένα στους αμυντικούς συσχετισμούς, αλλά και οι οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, λαμβάνονται υπόψη από το IISS για την εκπόνηση των εκτιμήσεών του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το Ινστιτούτο στις αμερικανικές και συμμαχικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Και στις δύο παραπάνω αποστολές, πολυεθνικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τις δυσκολίες της διατήρησης της τάξης, που θα έχει ως τελικό στόχο την οικονομική και πολιτική ανοικοδόμηση.

- Στο Ιράκ, αν και η ενίσχυση δυνάμεων, που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μπους τον Ιανουάριο του 2007 συνεισέφερε στη μείωση της βίας στη Βαγδάτη και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, η εγκληματικότητα, οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών διαφορετικών εθνοτήτων και η θρησκευτική βία παραμένουν κοινά φαινόμενα και συνεχίζουν να υποσκάπτουν τις πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες. Ομάδες, όπως η «Aλ Κάιντα στη Μεσοποταμία», συνέχισαν τις επιθέσεις τους, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να ενισχύσουν τη βία μεταξύ εθνοτήτων. Στο μεταξύ, η πολιτοφυλακή Τζάις αλ Μαχντί του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ περιόρισε τη δράση της.
Η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων οδήγησε σε βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις επαρχίες Ανμπάρ, Μπαμπίλ, Ντιγιάλα και Σαλαχουντίν, αλλά και στη Βαγδάτη. Παρά τις λιγότερες επιθέσεις και την πτώση στον αριθμό των Αμερικανών νεκρών, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι ο διάδοχος του προέδρου Τζορτζ Μπους θα αναλάβει την εξουσία, με 100.000 Αμερικανούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος. Η προοπτική μείωσης του αριθμού Δυτικών στρατιωτών στο Ιράκ εξαρτάται άμεσα, σύμφωνα με το IISS, από το αξιόμαχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής, η πρόοδος στον τομέα αυτό δεν υπήρξε ικανοποιητική.

- Στις ΗΠΑ, οι πιέσεις από τη νομοθετική εξουσία και το κοινό αυξάνονται, με αίτημα τον περιορισμό του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών, στα προ της ενίσχυσης δυνάμεων επίπεδα. Στο στάδιο αυτό, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα πάψουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υιοθετώντας ρόλο εκπαιδευτών και συμβούλων των Ιρακινών ομολόγων τους. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν προειδοποιήσει, όμως, ότι η δέσμευση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στα πεδία μαχών του Ιράκ και του Αφγανιστάν, θα καταφέρει πλήγμα στις αμυντικές υποχρεώσεις και την ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων σε άλλα σημεία του κόσμου. Παρότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς έχει πει ότι «ο ασύμμετρος πόλεμος θα παραμείνει το χαρακτηριστικό του σύγχρονου πεδίου μάχης για το προσεχές μέλλον», άλλοι υποστηρίζουν ότι το πραγματικό δίδαγμα του Αφγανιστάν και του Ιράκ είναι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει από τούδε να αποφεύγουν τις μακροπρόθεσμες στρατιωτικές δεσμεύσεις μεγάλης κλίμακας, προτιμώντας επιχειρήσεις με γρήγορα και αποφασιστικά αποτελέσματα.

- Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το IISS διαπιστώνει ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας σε πολλά κράτη. Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν ανακοινώσει την αύξηση του αμυντικού τους προϋπολογισμού, παράλληλα με την ενίσχυση της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς αυτές.

- Στο Αφγανιστάν, οι προσπάθειες απογαλακτισμού της κυβέρνησης Καρζάι από τη Δυτική βοήθεια δεν πέτυχαν, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η έκρηξη στην καλλιέργεια οπίου από τους Ταλιμπάν, καθώς και οι ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, προμηνύουν κέρδη - ρεκόρ για τους οπιοκαλλιεργητές Ταλιμπάν.

- Στην Ανατολική Ασία, η κινεζική δοκιμή πυραύλου αναχαίτισης δορυφόρων τον Ιανουάριο του 2007 έστρεψε την προσοχή στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων. Η Λευκή Βίβλος της Αμυνας, την οποία δημοσίευσε το Πεκίνο το 2006, αποκάλυψε τις φιλοδοξίες του Λαϊκού Στρατού, που θέλει να αναπτύξει σύγχρονα και ανεξάρτητα επιχειρησιακά σχήματα. Την ίδια ώρα οι φιλοδοξίες της Ινδίας για ναυτική κυριαρχία στον Ινδικό Ωκεανό, ωθούν το Πεκίνο στην κατασκευή αεροπλανοφόρου.

- Στην Ευρώπη, η συζήτηση περί αμυντικών θεμάτων στράφηκε γύρω από τα αμερικανικά σχέδια για ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά και από τη μονομερή υπαναχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη για τα Συμβατικά Οπλα στην Ευρώπη (CFE). Τον Ιανουάριο του 2007, οι μονάδες ταχείας επέμβασης της Ε.Ε. πέτυχαν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες συνέχισαν να εμφανίζουν μείωση, σε σχέση με τα κρατικά έσοδα. Υστερα από μία δεκαετία επίπονων αμυντικών μεταρρυθμίσεων, ο ρωσικός στρατός κατέστη πιο αξιόμαχος. Η επανάληψη των πτήσεων περιπολίας από οπλισμένα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης τον Αύγουστο, που είχαν διακοπεί από το 1990, απέδειξε την ενισχυμένη αμυντική ικανότητα της χώρας.

Ανησυχητικές τάσεις διαπιστώνει στο μεταξύ η έκθεση του IISS σε Αφρική και Λατινική Αμερική, με περιφερειακές διενέξεις σε Σουδάν, Τσαντ, Σομαλία, Αιθιοπία, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και Κονγκό. Στη Νότια Αμερική, ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός συνεχίζεται από πολλά κράτη της περιοχής, απειλώντας με περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Η βαρυσήμαντη έκθεση καταλήγει με μια παρουσίαση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών και των σημαντικών αλλαγών που αυτές υιοθέτησαν μέσα στο περασμένο έτος. Παρόλα αυτά, το IISS εκτιμά ότι πρέπει να καλυφθεί ακόμη πολύς δρόμος, έως ότου επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός μεταξύ των βιομηχανιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ώστε να βελτιωθεί η έρευνα και η ανάπτυξη, αλλά και η παραγωγή νέων προηγμένων συστημάτων.

Πηγή: Strategy-Geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»