Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Ιδέες Σολάνα για το θέμα των πυρηνικών....


Ο αρχηγός της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα επέμεινε για τη δημιουργία μιας διεθνούς "τράπεζας" πυρηνικού καυσίμου για να επιτραπεί στις χώρες που το επιθυμούν να αναπτύξουν την πολιτική τους πυρηνική ενέργεια χωρίς να εμπλουτίζουν ουράνιο.
"Πέρα από το Ιράν, σε έναν κόσμο όπου υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, πρέπει να βρούμε τα μέσα για να εξασφαλίσουμε στις χώρες ότι μπορούν να αποκτήσουν πυρηνικό καύσιμο χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τον δικό τους εμπλουτισμό", δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον της συνόδου της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Σολάνα εκτίμησε ότι αυτό θα επιτρέψει τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών.
"Σε ότι με αφορά, υποστηρίζω σθεναρά την ιδέα της δημιουργίας διεθνών ασφαλειών για την προμήθεια καυσίμου, που θα λάβουν την μορφή μιας τράπεζας καυσίμου", πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε ήδη ταχθεί το Νοέμβριο υπέρ της δημιουργίας ενός "διεθνούς κέντρου εμπλουτισμού με πολυμερή επιτήρηση"στην οποία όλα τα κράτη θα είχαν πρόσβαση "υπό συνθήκες ισότητας και με ανταγωνιστικές τιμές".
"Πιστεύω ότι είναι καιρός να μετατρέψουμε τις ιδέες αυτές σε πράξεις", δήλωσε σήμερα.

Ο Σολάνα, που επανέλαβε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι "ειρηνικό", προσπαθεί από τον Ιούνιο του 2006, εξ ονόματος των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα), να πείσει τους ιρανούς ηγέτες να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους εμπλουτισμού ουρανίου, σε αντάλλαγμα για μια σημαντική προσφορά συνεργασίας, κυρίως στο τομέα της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»