Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Η Ρωσία διεκδικεί την διεθνή επιμέλεια με ή χωρίς τις ΗΠΑ !

H Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν των συνομιλιών για ένα νέο διεθνές καθεστώς για τους εξοπλισμούς, δήλωσε σήμερα ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ.

Μιλώντας στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο της Βαυαρίας σχετικά με τον έλεγχο και τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων τόνισε ότι είναι καιρός να αντικατασταθεί η υπάρχουσα συνθήκη για τον περιορισμό των όπλων SALT 1 με ένα νέο καθεστώς: "Οπως το βλέπω, αυτό ακριβώς είναι ένα πεδίο των διεθνών σχέσεων όπου Ρωσία και ΗΠΑ όχι απλώς μπορούν αλλά είναι άμεσα υποχρεωμένες να επιδείξουν ηγετικό ρόλο. Νωρίτερα ή αργότερα θα πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα πολυμερές σχήμα, καθώς κανείς από εμάς εδώ, είμαι βέβαιος, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για τη σημασία των πολυμερών εμποδίων στα όπλα μαζικής καταστροφής", πρόσθεσε

Η Συνθήκη SALT 1 περιλαμβάνει τρεις επιμέρους συμφωνίες:
- Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ). Επιτρέπει στην κάθε πλευρά την ανάπτυξη έως δυο συστημάτων των 100 ΑΒΜ. (Τροποποιήθηκε το 1974 από τη Συμφωνία του Βλαδιβοστόκ που περιόρισε τα επιτρεπόμενα συστήματα των 100 ΑΒΜ σε ένα για κάθε πλευρά).
- Προσωρινή Συμφωνία για τα Επιθετικά Στρατηγικά Όπλα. Περιορίζει τον αριθμό των επιθετικών πυραύλων ICBM ( Inter-Continentional Ballistic Missiles) & SLBM (Sea-Launched Ballistic Missiles).
- Πρωτόκολλο της Προσωρινής Συμφωνίας. Καθορίζει συγκεκριμένες οροφές των οπλικών συστημάτων.

Όχι σε ανοιχτή αντιπαράθεση

Η Ρωσία δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει στρατιωτικά στον κόσμο ούτε να εισέλθει σε μια "ανοιχτή αντιπαράθεση" με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα στο Μόναχο ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ. Η δήλωση αυτή διατυπώνεται δύο ημέρες μετά μια ομιλία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του καθώς είναι υποχρεωμένη ν' απαντήσει στις "προκλήσεις" των ΗΠΑ, όπως "η κούρσα των εξοπλισμών", θ' αναπτύξει νέα όπλα.

"Δεν έχουμε την πρόθεση να δεχθούμε αυτή την πρόκληση συγκροτώντας δύο στρατιωτικά μπλοκ ή μπαίνοντας σε μια ανοικτή αντιπαράθεση με τους αντιπάλους μας", δήλωσε ο Ιβανόφ, πρώην υπουργός Αμυνας και από τους ισχυρούς άνδρες του Κρεμλίνου. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν σε αρκετά διεθνή θέματα προβαίνοντας σε σκληρές δηλώσεις που μερικές φορές παραπέμπουν στο ψυχροπολεμικό κλίμα. Η σκληρή αντιπαράθεση για τον ενεργειακό έλεγχο και η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αντιλαμβανόμενος ότι μερικές φορές η Ρωσία "φοβίζει" στο εξωτερικό, όπως είχε παραδεχθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2006, ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για τις οικονομικές και ενεργειακές φιλοδοξίες της χώρας του. "Μια πλουσιότερη Ρωσία δεν θα θέτει απειλή στην ασφάλεια των άλλων χωρών. Ωστόσο η επιρροή μας στις παγκόσμιες διαδικασίες θα συνεχίσει ν' αυξάνεται" τόνισε ο Ιβανόφ, την ώρα που χώρες της Δύσης επικρίνουν μερικές φορές τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους ως μέσο άσκησης πίεσης, όπως η τότε Σοβιετική Ένωση με τους πυρηνικούς της πυραύλους.

Πρώτη παραγωγός παγκοσμίως φυσικού αερίου και δεύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαίου, η Ρωσία "δεν επιδιώκει μια οποιαδήποτε ενεργειακή επέκταση", υπογράμμισε ο Ιβανόφ.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»