Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

O Τάντιτς και ο δυτικός προσανατολισμός ήταν η δημοκρατική επιλογή του Σερβικού λαού!

Photo

Προεδρική νίκη στον φιλοδυτικό Μπόρις Τάντιτς έναντι του εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς «έδωσαν» οι κάλπες στη Σερβία. Ρεκόρ συμμετοχής για τη μετά Μιλόσεβιτς εποχή σε μία αναμέτρηση δημοψηφισματικού χαρακτήρα για τη σερβική πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την επίσημη κεντρική εκλογική επιτροπή, ο Τάντιτς συγκέντρωσε ποσοστό 51,16% έναντι 47,18% του Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Photo

Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής χαρακτηρίστηκαν οι πιο αβέβαιες στην πρόσφατη ιστορία της Σερβίας, αλλά και οι πιο σημαντικές μετά την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000, αφού διεξήχθησαν την στιγμή που οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου έχουν ανακοινώσει ότι θα κηρύξουν σύντομα την ανεξαρτησία του, υποστηριζόμενοι από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.

Photo

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα exit poll που δημοσιοποιηθήκαν εμφάνισαν τον Μπόρις Τάντιτς να προηγείται με ποσοστό της τάξεως του 51% έναντι 49% για τον εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ίδια εικόνα έδωσαν οι προβολές του ανεξάρτητου Κέντρου για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) που εδρεύει στο Βελιγράδι και έχει αποδειχθεί αξιόπιστο σε προηγούμενες ψηφοφορίες. Με βάση την καταμέτρηση του CESID, ο Τάντιτς αποσπά ποσοστό γύρω στο 50,5% και ο Νίκολιτς 47,9%, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) το Δημοκρατικό Κόμμα είχε αρχίσει να πανηγυρίζει τη νίκη Τάντιτς και λίγο αργότερα ο Τόμισλαβ Νίκολιτς αναγνώριζε την ήττα του, δίνοντας συγχαρητήρια στον αντίπαλό του στην προεδρική μάχη. «Ο Τάντιτς κέρδισε τα συγχαρητήριά μου. Παρακαλώ όλους να παραμείνουν ήρεμοι» είπε από το αρχηγείο του Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Λίγο αργότερα, ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Σερβίας γιόρταζε την επικράτησή του με μια μεγάλη πανηγυρική συγκέντρωση στην πλατεία Τεράζιε του Βελιγραδίου. Σε μια συμβολική κίνηση, απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του (Δημοκρατικό Κόμμα), απ' όπου οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συνήθιζαν να εκφωνούν τους λόγους τους, την εποχή που ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν στην εξουσία.


Ο Μπόρις Τάντιτς ευχαρίστησε τους οπαδούς του, τονίζοντας ότι η ιδέα της Σερβίας που «κατακτά» την Ευρώπη με τη δυναμική, τις επιτυχίες, την πίστη και την οξύνοιά της, απέδειξε στον κόσμο τα πραγματικά «χρώματα» της χώρας και τη δύναμη της δημοκρατίας.
Photo
Ο κ. Τάντιτς ευχαρίστησε τους Σέρβους σε όλο τον πλανήτη που στήριξαν την επανεκλογή του, καθώς επίσης και τους Μλάτζαν Ντίνκιτς και Ρασίμ Λιάγιτς, τους πολιτικούς που, όπως είπε, στήριξαν από την αρχή, χωρίς όρους, την επανεκλογή του.

Photo

«Θέλω όμως να ευχαριστήσω και αυτούς που δεν μας στήριξαν, επειδή, εάν δεν το είχαν κάνει αυτό, δεν θα ανακαλύπταμε πόσο δυνατοί ήμασταν» προσέθεσε ο κ. Τάντιτς, σε μια έμμεση αναφορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος επέλεξε την οδό της ουδετερότητας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Photo

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχάρη επίσης τον αντίπαλό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς, για τη δίκαιη προεκλογική εκστρατεία. «Δεν θέλουμε το κακό κανενός» είπε ακόμη, για να καταλήξει: «Θέλουμε ειρήνη, αλλά απαιτούμε να γίνουν σεβαστοί οι Σέρβοι στο Κόσοβο».

Κόντρα στις θέσεις του υπερεθνικιστή Νίκολιτς, ο Μπόρις Τάντιτς ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των Σέρβων στο πρόσωπό του με κεντρική γραμμή ότι η πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει στόχος της Σερβίας ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 67% επί συνόλου 6,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, θα είναι δηλαδή υψηλότερη σε σχέση με το 61% του πρώτου γύρου πριν από δύο εβδομάδες, σημειώνοντας κατ' επέκταση νέο ρεκόρ για τη μετά Μιλόσεβιτς εποχή.

Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής πιστεύεται ότι ευνοεί τον απερχόμενο, φιλοδυτικό πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, που πάντως στον πρώτο γύρο είχε ηττηθεί από τον υπερεθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς. Στον πρώτο γύρο, ο Νίκολιτς, υποψήφιος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό 39,99% και ο Τάντιτς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ποσοστό 35,39%.

Έδωσε ρωσικό ...στίγμα ο Νίκολιτς

Photo

Λίγο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ο υπερεθνικιστής υποψήφιος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωνε ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει σε ρωσικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν περιπολίες επάνω από τη Σερβία εφόσον κερδίσει.

«Είμαι υπέρ της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία [...] για να επιτρέψουμε στα ρωσικά αεροσκάφη να περιπολούν στον ουρανό της Σερβίας για την ασφάλεια τόσο της Σερβίας όσο και της Ρωσίας» είπε ο Νίκολιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Ασφαλώς είμαι κατά της πώλησης των αεροδρομίων μας στο ΝΑΤΟ. Είμαι ενάντια σε κάθε παρουσία του ΝΑΤΟ στη Σερβία» υπογράμμισε. Στην ερώτηση εάν θα επιτρέψει στη Μόσχα να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη Σερβία εφόσον κερδίσει τις εκλογές, απάντησε: «Δεν είπα ακριβώς αυτό».

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωνε ότι η Ρωσία βρίσκεται εγγύτερα στη χώρα του από την ΕΕ. «Αναμένω μεγάλες αλλαγές. Η Σερβία επιθυμεί αλλαγές και είμαι έτοιμος να τις
θέσω σε εφαρμογή. [...] Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την ανεξαρτησία του Κοσόβου» είπε.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς είναι ηγετική μορφή του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, αρχηγός του οποίου παραμένει ο κρατούμενος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Βόισλαβ Σέσελι.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»