Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Ξαναγυρίσαμε στο 2001...

http://wanderingdonkey.com/wp-content/uploads/2007/07/07nrmlk0301a.jpg

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ-Μαλίκι, ανακοίνωσε σήμερα, μία ημέρα μετά τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, ότι θα ξεκινήσει άμεσα η «αποφασιστική» μάχη εναντίον της Αλ Κάιντα. «Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε την αποφασιστική μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» είπε ο Μαλίκι από τη Μοσούλη, παρουσία των ανώτατων Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτικών αξιωματούχων που συγκεντρώθηκαν στην πόλη αυτή, 370 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Ο Μαλίκι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη σύσκεψη που είχε με το στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, τον ανώτατο Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή, και το σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μουαφάκ αλ-Ρουμπάγε.

Photo

«Η μάχη που θα δώσουν οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γκρεμίσει την τρομοκρατία, τις εγκληματικές οργανώσεις και τους παρανόμους της επαρχίας Νινίβ», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην περιοχή του βόρειου Ιράκ που έχει εξελιχθεί σε καταφύγιο της Αλ Κάιντα.

Την Παρασκευή, από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που αποδίδονται στην Αλ Κάιντα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 98 άνθρωποι και άλλοι 208 τραυματίστηκαν. Δύο διανοητικά καθυστερημένες γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως «βόμβες» για τις επιθέσεις αυτές. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, Μαρκ Τσίντοου, εκτίμησε ότι η Αλ Κάιντα έχει αλλάξει τη στρατηγική της καθώς δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιεί τις επιθέσεις που έκανε στο παρελθόν. Οι γυναίκες «χρησιμοποιήθηκαν από την Αλ Κάιντα πιθανότατα επειδή δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε και ίσως επειδή δεν υπήρχε κίνδυνος να τους κάνουν σωματική έρευνα» είπε από την πλευρά του ο διοικητής του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, στρατηγός Τζέφρι Χάμοντ.


Σύμφωνα με τον Μαλίκι, σκοπός των τρομοκρατών είναι «να σταματήσουν την επιστροφή της Βαγδάτης στη ζωή και να επανέλθει η κατάσταση» που επικρατούσε τον Φεβρουάριο του 2007, προτού ξεκινήσει η μεγάλη αμερικανο-ιρακινή επιχείρηση για την ασφάλεια της πρωτεύουσας.


Στις 25 Ιανουαρίου ο Μαλίκι είχε και πάλι υποσχεθεί ότι θα υπάρξει μια «τελική μάχη» κατά της Αλ Κάιντα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει μια «αποφασιστική» επιχείρηση από τη Μοσούλη, μια πόλη όπου δύο ημέρες νωρίτερα είχαν σκοτωθεί 35 άνθρωποι και άλλοι 217 τραυματίστηκαν. Όμως την επόμενη ημέρα ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Νινίβ και δύο άλλοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας ενώ πήγαιναν να ερευνήσουν το χώρο της πρώτης επίθεσης. Και οι δύο επιθέσεις αποδίδονται στην Αλ Κάιντα.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»