Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Super Tuesday !

Photo
Photo
Σε αρχή του μαραθώνιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών αναδεικνύεται η «Σούπερ Τρίτη», καθώς η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει σε πολιτείες-κλειδιά, περιλαμβανομένης της Καλιφόρνια, αλλά ο Μπάρακ Ομπάμα νικά όχι μόνο σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτειών, αλλά αποδεικνύεται ότι διεισδύει και στην εκλογική βάση της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης. Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του Τζον ΜακΚέιν στους Ρεπουμπλικανούς.
Photo

Στη διάρκεια της ημέρας τα συναισθήματα στα επιτελεία των μονομάχων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, άλλαζαν δραματικά. Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε σε πολιτείες με πολλούς εκλέκτορες, όπως το Νιου Τζέρσεϊ, η Μασαχουσέτη και η πολιτεία στην οποία εκλέγεται γερουσιαστής, η Νέα Υόρκη. Ο Ομπάμα απάντησε με νίκες στη Τζόρτζια, την Αλαμπάμα και την «δική του» πολιτεία, το Ιλινόις.

Η «Σούπερ Τρίτη» αποτελεί τη μεγαλύτερη προκριματική αναμέτρηση για το χρίσμα των δύο κομμάτων στην αμερικανική ιστορία. Για τους Δημοκρατικούς πρόσφερε μία ευκαιρία στην Χίλαρι Κλίντον και τον Μπάρακ Ομπάμα να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, παίρνοντας ένας σαφές προβάδισμα.

Photo

Συνολικά η αναμέτρηση διεξήχθη σε 22 πολιτείες, αλλά κανείς υποψήφιος δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετούς εκλέκτορες ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα. Με την καταμέτρηση των ψήφων να μην έχει τελειώσει ακόμη, η Χ.Κλίντον εξασφαλίζει 829 εκλέκτορες και ο Μπ.Ομπάμα 750.

Photo

Το μεγαλύτερο «έπαθλο» της ημέρας, την Καλιφόρνια με τους 370 εκλέκτορες, το εξασφάλισε η πρώην πρώτη κυρία. Αποφασιστικός παράγοντας για τη νίκη της αποδείχθηκε το ισπανόφωνο στοιχείο (7 στους 10 την υποστήριξαν) και οι ψηφοφόροι ασιατικής καταγωγής.

Με αυτό τον τρόπο, η Χίλαρι Κλίντον ελπίζει να ανακόψει το ευνοϊκό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τον Μπάρακ Ομπάμα μετά τη νίκη του στην Νότια Καρολίνα και τις δηλώσεις υποστήριξης που έλαβε από πολλούς προβεβλημένους υποστηρικτές των Δημοκρατικών, περιλαμβανομένων μελών της οικογένειας Κένεντι.

Από την πλευρά του ο Ομπάμα κέρδισε ή προηγείται σε περισσότερες πολιτείες, αλλά κυρίως έθεσε εκ νέου σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Χ.Κλίντον να κερδίσει τους λευκούς ψηφοφόρους και τις γυναίκες. Ο γερουσιαστής του Ιλινόις πέτυχε την υποστήριξη τεσσάρων στις δέκα γυναίκες και περίπου την ίδια αναλογία στους λευκούς ψηφοφόρους.

Photo

Ορισμένες από τις νίκες του Ομπάμα σημειώθηκαν σε πολιτείες με μεγάλη ισπανόφωνη κοινότητα, που θεωρείται ότι ευνοεί την Χίλαρι Κλίντον, όπως το Κολοράντο. Αλλες, σε πολιτείες με μεγάλες λευκές πλειοψηφίες όπως η Βόρεια Ντακότα και η Μινεσότα.

Και οι δύο υποψήφιοι πρέπει τώρα να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την προεκλογική τους εκστρατεία εν όψει των προκριματικών της 4ης Μαρτίου στο Οχάιο και το Τέξας. Αν και τότε δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, το θέμα δεν θα επιλυθεί πριν από τις προκριματικές της Πενσιλβάνια, στις 22 Απριλίου.

Photo

«Απόψε, θα πάρουμε πίσω την Αμερική» δήλωσε η κα Κλίντον ενώπιον οπαδών, προσθέτοντας: «Θέλω να συγχαρώ το γερουσιαστή Ομπάμα για τις νίκες του απόψε, και προσβλέπω στη συνέχιση της εκστρατείας μας και των συζητήσεών μας για το πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή τη χώρα καλύτερη για τις επόμενες γενιές».

«Έχει έρθει η ώρα μας, το κίνημά μας είναι αληθινό και η αλλαγή έρχεται στην Αμερική», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, ο οποίος συνεχάρη επίσης την αντίπαλό του. «Αυτό που άρχισε σαν ψίθυρος στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις έγινε κραυγή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζητούν την αλλαγή. Μια κραυγή που κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει ή να την αλλάξει», τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους οπαδούς του στο Σικάγο.

Photo

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Τζον ΜακΚέιν πέτυχε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό του, τον πρώην γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, αν και το αουτσάιντερ, ο Μάικ Χάκαμπι, τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου και προσδοκά νίκη σε πέντε πολιτείες.

Εάν οι Ρόμνεϊ και Χάκαμπι δεν κέρδιζαν μαζί 12 συνολικά πολιτείες, το χρίσμα θα μπορούσε να έχει κριθεί για τον ΜακΚέιν από τη «Σούπερ Τρίτη». Το γεγονός ερμηνεύεται γεγονός ως ένδειξη της αντίστασης της συντηρητικής ρεπουμπλικανικής βάσης απέναντι στην υποψηφιότητα του γερουσιαστή της Αριζόνα.

Photo

Ο ΜακΚέιν κέρδισε σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Μισούρι, Αριζόνα, Κονέκτικατ και Ντελαγουέρ -πολιτείες όπου ο νικητής παίρνει όλους τους εκλέκτορες. Ο γερουσιαστής της Αριζόνας εκτιμάται επίσης ότι είναι ο νικητής στην Καλιφόρνια, Ιλινόις και Οκλαχόμα.

Photo

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ΜακΚέιν εξασφαλίζει 560 εκλέκτορες, έναντι 226 του Ρόμνεϊ και 154 του Χάκαμπι, με τα αποτελέσματα να μην έχουν αποκρυσταλλωθεί ακόμη. Συνολικά ο Τζον ΜακΚέιν έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 525 εκλέκτορες και χρειάζεται 1.191 για να κερδίσει το καλοκαίρι το χρίσμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Τζον ΜακΚέιν και η Χίλαρι Κλίντον θεωρούσαν ότι η «Σούπερ Τρίτη» θα τους έδινε το χρίσμα, τώρα ετοιμάζονται για πολύμηνη και πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία.

Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα έχει δαπανηθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Το περιοδικό Fortune ανεβάζει το ποσό αυτό στα 3 δισεκατομμύρια, ενώ στην εκστρατεία του 2004, δεν ξεπέρασε τα 693 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχαν θεωρηθεί ποσό-ρεκόρ.

Photo

Η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής με τους νικητές, ή τους αναμενόμενους νικητές, της «Σούπερ Τρίτης», έχει ως εξής:

Δημοκρατικοί (αναμέτρηση σε 22 πολιτείες)

Χίλαρι Κλίντον (8): Αριζόνα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οκλαχόμα, Τενεσί
Μπάρακ Ομπάμα (13): Αλαμπάμα, Αλάσκα, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Τζόρτιζ, Αϊντάχο, Ιλινόις, Κάνσας, Μινεσότα, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα

Ρεπουμπλικάνοι (αναμέτρηση σε 21 πολιτείες)

Τζον ΜακΚέιν (9): Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Ιλινόις, Μιζούρι, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οκλαχόμα
Μιτ Ρόμνεϊ (7): Αλάσκα, Κολοράντο, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα
Μάικ Χάκαμπι (5): Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Τενεσί, Δυτική Βιρτζίνια

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

3 σχόλια:

geokalp είπε...

Τώρα ελπίζω να χάσω την πρόβλεψη για την Χίλαρυ...
νομίζω και όχι μόνο εγώ ότι την πρόκριση θα την δώσουν οι superdelegates των Δημοκρατικών, ξέρεις τα στελέχη του κόμματος - που βλέπω ότι φοβούνται τον Μπάρακ

γενικά, βλέπω κατά 70% δημοκρατικούς τον Νοέμβριο
και 55-60% Χίλαρυ
βλέπω 3 μέρες CNN και μου έκανε εντύπωση κάποιος που έλεγε ότι οι Ρεπ δεν γουστάρουν κανένα από τους υποψηφίους τους και ότι θα προτιμούσαν πάλι Μπους...
(δεν υπάρχει γυρισμός!)

έχω απορία για τον αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών
στους Ρεπ'ς αντιπρόεδρο βλέπω τον Χάκαμπι

Τdi είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!

Estimated
superdelegates
(299 of 796 total)

Hillary Rodham Clinton: 193
Barack Obama: 106

Πάντως πανηγυρικά οι Δημοκρατικοί τον ΝΟΕ standar!!

Τώρα, όσον αφορά για αντιπρόεδρο..Παίζεται..Και Τζουλιάνι έκανε πλάτες στον ΜακΚέιν και Χακαμπι αποδείχτηκε πολύ δύναμη...παίζουν αυτοί οι 2..

Αλλά μεταξύ των Ομπάμα-Κλίντον..Το λόμπυ είναι κατά 70% με Κλίντον..Φάνηκε αυτό στις πολιτείες..Τα φιλέτα όλα τα τσίμπησε η Χιλντόγκ...Αλλά μηδένα προς του τέλους μακάριζε..!

geokalp είπε...

τελικά οι Ρεπ'ς έκαναν το απίστευτο για να κερδίσουν...!

πέταξαν τον διεκδικητή που δεν γούσταραν και θα έχουν πολύ περισσότερο καιρό να αμολήσουν τον βετεράνο στυ γύρα για ψήφους...

περιπλέκεται ο αντιπρόεδρος τους!

οι Δημ για να κερδίσουν σίγουρα πρέπει να κάνουν συμφωνία γρήγορα:
Κλίντον προέδρος Ομπάμα Αντι
(το λέω γιατί δεν βλέπω να γίνεται αλλοιώς)

έχει ψωμί ακόμα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»