Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Επίδειξη ισχύος από το Ιράν σε μια κρίσιμη (προπολεμική) στιγμή

Photo
Το πρώτο αξιόλογο διαστημικό του κέντρο εγκαινίασε τη Δευτέρα το Ιράν, πραγματοποιώντας παράλληλα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος προορίζεται να θέσει σε τροχιά τον πρώτο ερευνητικό δορυφόρο της χώρας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA, ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εγκαινίασε το διαστημικό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει έναν επίγειο σταθμό ελέγχου και μία βάση εκτόξευσης.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την εκτόξευση ενός πυραύλου που έμοιαζε με τον μεγάλου βεληνεκούς «Σαχάμπ 3».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο πύραυλος ονομάζεται «Explorer 1» και «έφτασε στο Διάστημα». Εντούτοις, ανάλογοι ισχυρισμοί της Τεχεράνης έχουν αμφισβητηθεί στο παρελθόν.

Ο τεχνητός δορυφόρος ονομάζεται Omid (Ελπίδα) και πρόκειται να εκτοξευτεί κατά το νέο ιρανικό έτος (μετά το Μάρτιο του 2008).

«Θα πρέπει να έχουμε μία ισχυρή και ενεργή παρουσία στο Διάστημα» δήλωσε ο Μ.Αχμαντινετζάντ πριν από την εκτόξευση.

«Το Ιράν έκανε το πρώτο του βήμα (στο Διάστημα) με ισχύ, ακρίβεια και σωφροσύνη. Η κατασκευή και η εκτόξευση ενός πυραύλου είναι σπουδαίο επίτευγμα» πρόσθεσε.

Photo

Τα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης από την τελετή που προηγήθηκε της εκτόξευσης δείχνουν τον Ιρανό πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους σε μία αίθουσα, χωρίς να προσδιορίζεται η τοποθεσία της.

Photo

Όπως σημειώνει το Reuters, οι νέοι ισχυρισμοί της Τεχεράνης αναμένεται να ενισχύσουν της ανησυχίες της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς συνηγορούν σε ανάπτυξη της πυραυλικής τεχνολογίας της χώρας.

Πάντως, η Τεχεράνη ανακοινώνει συχνά προόδους σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τις τεκμηριώσουν.

Όπως εκτιμούν ειδικοί, το μεγαλύτερο μέρος των επιτευγμάτων της Τεχεράνης στον τομέα αυτό βασίζονται σε τροποποιήσεις υπάρχουσας τεχνολογίας από τρίτες χώρες.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα νέο πύραυλο με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, με σκοπό να ενισχύσει το οπλοστάσιό του.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»