Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Ενδιαφέρον!

Δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Ελλάδα (!) μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό επί τοις εκατό του ΑΕΠ τους, όπως δείχνει η έκθεση της Συμμαχίας για τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών της..
Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ που διαθέτουν το 4% του ΑΕΠ. Αρκετές χώρες ακολουθούν στη συνέχεια με ποσοστά μεγαλύτερα του 2%: Η χώρα μας με 2,8% του ΑΕΠ της και μια ανάσα πίσω η Τουρκία με 2,7%. Στο 2,4% είναι η Γαλλία και στο 2,3% Βρετανία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, η ανταγωνιστική εξωτερική πολιτική μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δικαιολογεί τα υψηλά ποσοστά στις αμυντικές δαπάνες και των δύο χωρών. Επίσης, γαλλικές και βρετανικές δαπάνες είναι ψηλά επειδή και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά ενώ διατηρούν επίσης δυνάμεις στρατηγικής επέμβασης με δυνατότητα ανάπτυξης σε κάθε γωνιά του κόσμου. Για παραδοσιακούς λόγους ψηλά βρίσκεται και η Βουλγαρία, από τη μια γιατί αυτό δικαιολογείται από τη «σκληρή γειτονιά» στην οποία βρίσκεται αλλά και επειδή στρατεύματά της μετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο.Ταυτόχρονα σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνας της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (Sipri) που κυκλοφόρησαν στην ηλεκτρονική σελίδα www.armsflow.org, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων κατά την τελευταία διετία είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και η Ελλάδα.

Πηγή: Greece-Salonica

4 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Στην τετράδα, είμαστε.!
Όπως και στις μίζες με την Ζήμενς
Κολομβία, Κουβέιτ, Νιγηρία, Ελλάδα.
Να μπούμε στην τριάδα να πάρουμε και μετάλλιο...-)

Τdi είπε...

Τι να πω...Να έλεγα ότι έχουμε τιποτα αντάρτες στα βουνά, ότι είμαστε ιμπεριαλιστές..κάτι!

Ας βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας!

Καλημέρα φιλαράκο!

geokalp είπε...

κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια!
τρελά νούμερα!
που πάνε - κατά περιόδους - σε όλους: ΗΠΑ-Ρωσία-Γερμανία

geokalp είπε...

και Ολλανδία-Ουκρανία!
ίσως και Ισραήλ!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»