Σε ακόμη μία επίδειξη ενεργειακής ισχύος προχώρησε χθες το Κρεμλίνο, με την απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμεσολαβήσει επιτυχώς για την επίλυση της «εμπορικής διαφωνίας» μεταξύ του ρωσικού κολοσσού Gazprom και της Ουκρανίας. Τα χρέη του Κιέβου προς τη ρωσική εταιρεία, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, ανάγκασαν τη διοίκηση της Gazprom να στείλει...τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο αν δεν ρυθμιζόταν έως χθες (στις 17.00 ώρα Ελλάδας) η αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους, η εταιρεία θα μείωνε την παροχή φυσικού αερίου στην ουκρανική αγορά κατά 25%. Η διευθέτηση της κρίσης, βεβαίως, απαίτησε την κατεπείγουσα επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η αποπληρωμή να ξεκινήσει την Πέμπτη.
«Διαφωνία»
Οι αναλυτές επιμένουν ότι η νέα «εμπορική διαφωνία», όπως χαρακτηρίζει την κρίση η Gazprom, ξέσπασε όχι τυχαία μόλις δύο μήνες μετά την επιστροφή της Γιούλα Τιμοσένκο στην προεδρία της ουκρανικής κυβέρνησης και συνεπώς αποτέλεσε «χρυσή ευκαιρία» για το Κρεμλίνο να «ανακατανείμει την τράπουλα» στο Κίεβο και να κερδίσει την εύνοια του Γιούσενκο, του φιλο-δυτικού προέδρου που διαφώνησε έντονα με την πρωθυπουργό ως προς τον τρόπο επίλυσης της κρίσης. Ετσι, και ενώ η Τιμοσένκο επέρριψε την ευθύνη για την αύξηση του χρέους στους μεσάζοντες και απαίτησε από το Κρεμλίνο να τους αποπέμψει πάραυτα, ο Γιούσενκο εμφανίστηκε περισσότερο δεκτικός στις απαιτήσεις της Μόσχας.
Αναμενόμενη
Ετσι, η διευθέτηση της κρίσης με τη διαμεσολάβηση του Πούτιν ήταν αναμενόμενη και το Κρεμλίνο διαμήνυε από νωρίς χθες την πρόθεσή του να εκτονώσει το κλίμα. «Η Ουκρανία είναι μία σπουδαία γειτονική χώρα με την οποία πρέπει να οικοδομήσουμε φιλικές, ανοιχτές και ειλικρινείς σχέσεις και όχι ουδέτερες σχέσεις, όπως για παράδειγμα με την Πολωνία», δήλωνε χαρακτηριστικά ο ανώτατος σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σεργκέι Πρικχόντκο.
«Περιμένουμε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής», δήλωνε χθες και ο Αλεξάντερ Μπούργκανσκι, αναλυτής της Renaissance Capital καθησυχάζοντας τους Ευρωπαίους που προς στιγμήν φοβήθηκαν την επανάληψη της κρίσης του 2006, όταν, μεσούντος ενός βαρύ χειμώνα, η ρωσική εταιρεία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, πλήττοντας κατ επέκταση και τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ρωσικοί... πύραλοι κατά Ουκρανίας;
Δεν αποκλείει ο Βλαδιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο «να αναγκαστεί η Ρωσία» να στρέψει τους πυραύλους της προς την Ουκρανία. «Όχι μόνον τρομοκρατούμε που το λέω, είναι φοβερό και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι η Ρωσία, ως απάντηση σε τυχόν πυραυλική ασπίδα (των ΗΠΑ) στην Ουκρανία, θα πρέπει να στρέψει τα επιθετικά πυραυλικά της συστήματα εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αντίδραση της Μόσχας σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου