Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΟΧΙ της Μέρκελ στην απαίτηση των ΗΠΑ για περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν

«Οχι» της Μέρκελ στις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν
Ενα μεγαλοπρεπές «όχι» εισέπραξαν οι Αμερικανοί από τους Γερμανούς στο αίτημά τους να σταλούν περισσότερα μάχιμα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και ειδικά στις νότιες επαρχίες, όπου βρίσκονται τα προπύργια των Ταλιμπάν.

«Εχουμε συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο καταμερισμό. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στο βόρειο τμήμα», ανέφερε στην απάντησή του προς τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο Γερμανός ομόλογός του Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ.

Σύμφωνα δε και με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αγκέλα Μέρκελ, η αλλαγή των επιχειρησιακών σχεδίων των γερμανικών δυνάμεων «δεν τίθεται καν υπό συζήτηση».

Εντονη
Αναλυτές θεωρούν ότι η απάντηση του Βερολίνου ήταν εξίσου οξεία σε ύφος με την επιστολή που απέστειλε, την περασμένη εβδομάδα, ο Γκέιτς προς τον Γιουνγκ, δημιουργώντας ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Η στάση των Γερμανών ήταν πάντως αναμενόμενη, ειδικά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Έσσης και της Κάτω Σαξονίας, όπου καταγράφηκε μια στροφή προς τα αριστερά και η κυβέρνηση δεν θα διακινδύνευε να προκαλέσει ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση που έχει ληφθεί από το κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να στείλει στο Αφγανιστάν το πολύ 3.500 στρατού και αυτή τη στιγμή έχουν ήδη αναπτυχθεί στη χώρα 3.200 Γερμανοί.

Απρόθυμοι
Είτε έτσι είτε αλλιώς, όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν είναι εντονότατο. Εκτός από τους Βρετανούς και τους Καναδούς, που έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος της «βρόμικης δουλειάς», με αποτέλεσμα να έχουν και μεγάλες απώλειες, οι υπόλοιπες 36 χώρες που απαρτίζουν τη διεθνή δύναμη Isaf δεν δείχνουν διόλου πρόθυμες να αποστείλουν ενισχύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο και ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε ότι ούτε η χώρα του δεν μπορεί να συνεισφέρει πολλά περισσότερα στην υπόθεση του Αφγανιστάν εντός του 2008, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση της στρατηγικής της Δύσης σε αυτό το μέτωπο.

Πηγή: Ημερησία

3 σχόλια:

Manoliscus είπε...

Πως το βλέπεις;
Οδεύει το ΝΑΤΟ σε διάσπαση;

Τdi είπε...

Όχι...οι ΗΠΑ απλά ζητάνε περισσότερα απ΄'όσα μπορούν οι Γερμανοί να δώσουν.

Η Μέρκελ, βέβαια και δεν μπορεί να μπεί σε "ανοιχτές" στρατιωτικές στο Αφγανιστάν (τύπου ΗΠΑ και Βρετανία) καθώς δεν θα κερδίσει κάτι ιδιαίτερο από την όλη υπόθεση (διαχέιρηση αγωγών, πώληση αμυντικών εξοπλισμών στο ΝΑΤΟ-Αφγανιστάν) σε σχέση με το κόστος αντιμετώπισης των ανταρτών..Κατάλαβε εδώ και καιρό ότι ο πόλεμος αυτός ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ..εξού και η "ανθρωπιστική συνεισφορά" των Γερμανών μισθοφόρων (γιατί όλοι όσοι βρίσκονται στο Αφγ. κάτω από οποιαδήποτε σημαία είναι μισθοφόροι) στην οποία περιορίστηκαν, φυλάσσοντας το ανθρώπινο δυναμικό και την διπλωματική τους ευελιξία ανέπαφα!

Τέλος, μιλάμε για ένα από τα χαρακτηριστικότατα παραδείγματα νεοψυχροπολεμικού χαρακώματος. Τι λέμε δηλαδή, ότι οι Ταλιμπάν αυτοτροφοδοτούνται με στρατιωτικό εξοπλισμό (από τα ΜΗ φορολογήσιμα υπερκέρδη του οπίου) εκ του μηδενός;; Ποιός τροφοδοτεί με όπλα την μαύρη αγορά..Δεν είναι και δύσκολο να το υποθέσει κανείς..

Εδώ πήγανε οι Ρώσοι με όλες τις (ύπερ?)δυνάμεις τους, χωρίς να χρειαστεί να στείλουν στρατό από την μια ήπειρο στην άλλη και χάσανε .
Γιατί? Γιατί οι Ταλιμπάν ειχανε δωρεές αντιαεροπορικά-εκτοξευτήρες αέρος εδάφους και νάρκες για τάνκς..Από το Κονγκρέσο.

Ε, βάλε τώρα το ίδιο αλλά με αντίθετα τους δωρητές και επιτιθέμενους...

Τdi είπε...

Κάτι ξέρει η Μέρκελ επομένως...

...τώρα ΝΑΤΟ δεν διαλύεται. Οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοι έχουν περισσότερα πράγματα που τους δένουν παρά να τους χωρ'ιζουν..Βλέπε άξονες:

a)Ρωσία-Πρωτιά στην Ενέργεια
b)Κίνα-Φασονοποίηση της θεμελιώδους βιομηχανίας+Αμύθητα Αποθεματικά σε ευρωατλαντικά(κυρίως USD)ομόλογα
c)Πυρηνικοποίηση-Διεθνής "Νομιμοποίηση" μεγάλων ασιατικών και ΛατινοΑμερικάνικων συσχετισμών (Ιράν,Πακιστάν,Βενεζουέλα,Τουρκία,κτλ) και περιφεριακών δυνάμεων)
d)Αφρική-Μια αντζέντα από μόνη της (Νιγηρία-Κένυα-Σουδάν-Τσάντ-Καντάφηδες-Αίγυπτος και πιθανός συνασπισμός αυτών!)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»