Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Στην ενεργειακή σκακιέρα και ο Ατλαντικός!

http://www.greatdreams.com/atlnorth.jpg
Μια αναπάντεχη ανακάλυψη ανακοίνωσαν οι εξερευνητές της «Χαμένης Πόλης» του Ατλαντικού, μιας σειράς υδροθερμικών φρεατίων στη μέση του ωκεανού. Μέσα από τις σχισμές αναβλύζει φυσικό αέριο και συστατικά του πετρελαίου, υλικά που δεν σχηματίστηκαν από οργανικά υλικά, όπως συνήθως, αλλά από ανόργανες διαδικασίες στα πετρώματα.

Τα πανύψηλα φρεάτια της Χαμένης Πόλης, μέσα από τα οποία αναβλύζει κατάμαυρο, καυτό νερό πλούσιο σε διαλυμένα συστατικά, φτάνουν σε ύψος τα 60 μέτρα και φιλοξενούν ένα από τα πιο ακραία και παράξενα οικοσυστήματα του πλανήτη.

http://www.csa.com/discoveryguides/vent/images/lostcity.jpg

Εκτός από εξωτικούς οργανισμούς, που επιβιώνουν χωρίς καθόλου ενέργεια από τον Ήλιο, οι ερευνητές διαπιστώνουν τώρα ότι το υδροθερμικό πεδίο, πάνω στη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού, ίσως κρύβει και ενεργειακά αποθέματα.

Το 2003, ο Γκιόρα Προσκουρόφσκι του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole καταδύθηκε σε βάθος 800 μέτρων για να συλλέξει δείγματα του υγρού από τους μαύρους πίδακες. Νέα αποστολή, αυτή τη φορά με ρομποτικό σκάφος, πραγματοποιήθηκε το 2005.

Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε την παρουσία μεθανίου, του κύριου συστατικού του φυσικού αερίου, καθώς και πιο περίπλοκους υδρογονάνθρακες, όπως αυτούς που απομονώνονται στα ανώτερα κλάσματα του πετρελαίου.

Η αναλογία διαφόρων ισότοπων υποδεικνύει ότι οι υδρογονάνθρακες δεν προέρχονται από φυτική ύλη που θερμάνθηκε στο υπέδαφος, όπως ισχύει για τα συνήθη κοιτάσματα πετρελαίου. Αντίθετα, το φυσικό αέριο παράγεται κατ΄ευθείαν από ανόργανα υλικά.

Η Χαμένη Πόλη, αναφέρει το Nature.com, βρίσκεται πάνω σε αποθέσεις πλούσιες σε μαγνήσιο και σίδερο. Τα πετρώματα αντιδρούν με το νερό και παράγοντας αύθονο υδρογόνο, το οποίο ενώνεται με άνθρακα και σχηματίζει υδρογονάνθρακες.

Αν και οι αντιδράσεις παράγουν κυρίως απλά μόρια, σε χαμηλές συγκεντρώσεις ανιχνεύονται και μεγαλύτεροι υδρογονάνθρακες, όπως η κηροζίνη και το οκτάνιο.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»