Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Ο Μπούς διατάζει εκλογές στο Λίβανο!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε με επιστολή του προς τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα, να διεξαχθούν «αμέσως και άνευ όρων» οι προεδρικές εκλογές στο Λίβανο, ενώ ταυτοχρόνως κατηγόρησε και τη Συρία και το Ιράν, ότι αντιστρατεύονται αυτήν την διαδικασία «μέσω εκφοβισμών και βίας».









Η προεδρική επιστολή έφθασε στον πρωθυπουργό του Λιβάνου μέσω του αμερικανικού υφυπουργού για την αμυντική πολιτική, κ. Ερικ Εντελμαν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βηρυτό. Στην επιστολή αυτή, ο κ. Μπους δήλωσε πως «έχει πολύ μεγάλη ανησυχία» από τις προσπάθειες ορισμένων «όπως η Συρία, το Ιράν και οι σύμμαχοί τους, με σκοπό να υπονομευθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί του Λιβάνου μέσω της βίας και των εκφοβισμών».

Το κείμενο της επιστολής δημοσιοποιήθηκε ήδη από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες», προστίθεται στην επιστολή, «συνεχίζουν να ζητούν να διεξαχθούν αμέσως αλλά και άνευ όρων οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο του Λιβάνου, υποστηρίζουν τις προσπάθειες, που κάνει η νόμιμα εκλεγμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εναντίον των πιέσεων που τής ασκούνται, να απεμπολήσει τις αρχές της».

Ο κ. Εντελμαν εκτός του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Άμυνας του Λιβάνου, Ελίας Μουρ, τον Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μισέλ Σλεϊμάν - το όνομα του αναφέρθηκε στα λιβανικά ΜΜΕ, ως πιθανού διαδόχου του λιβανέζου τέως προέδρου, Εμιλ Λαχούντ - σύμφωνα με το ανακοινωθέν της αμερικανικής πρεσβείας.

Η θητεία του Εμίλ Λαχούντ έληξε την 24η Νοεμβρίου, πέρυσι. Καθήκοντα προέδρου ασκεί συλλογικά η κυβέρνηση, κατά την συνταγματική πρόνοια. Όμως κατ' αυτό το χρονικό διάστημα ο Λίβανος βιώνει μία πολύ σοβαρή πολιτική κρίση.

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα την εκλογή του νέου προέδρου του Λιβάνου έχει αναβληθεί, έως τώρα, 14 φορές. Η 26η Φεβρουαρίου, έχει αναφερθεί στα λιβανικά μμε ως η νέα ημερομηνία της συνεδρίασης της βουλής, με σκοπό την πλήρωση του προεδρικού αξιώματος.

Τελευταία, αντίπαλες ένοπλες ομάδες συγκρούονται στα προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλοί τραυματισμοί. Ο Λίβανος γνώρισε πολυετή εμφύλιο πόλεμο - από το 1975 έως το 1990.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»