Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

«Το Ισραήλ θέλει ανοιχτό πόλεμο, θα τον έχει...» διακηρύσσει η Χεζμπολάχ

http://www.psywar.org/psywar/images/Nasrallah.jpg

«Κόκκινο» χτυπά η ένταση στο Λίβανο και σε περιφερειακό επίπεδο μετά τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουχνίγε. «Ανοιχτό πόλεμο» κατά του ισραήλ κηρύσσει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. «Βράζει» ο Λίβανος, καθώς τελείται ταυτόχρονα η κηδεία του διοικητή και ογκώδης εκδήλωση μνήμης για τον Ραφίκ Χαρίρι...

«Σιωνιστές, αν θέλετε αυτό το είδος ανοιχτού πολέμου, τότε το διαλαλούμε σε ολόκληρο τον κόσμο: θα τον έχετε» είπε το μεσημέρι της Πέμπτης Χασάν Νασράλα απευθυνόμενος μέσω γιγαντοοθόνης στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην κηδεία του διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουγνίγια σε προάστιο της νότιας Βηρυτού.

Thousands of people turned out in Beirut's southern suburbs to mourn Moghniyeh's death [Reuters]

«Ο πόλεμος του Ιουλίου δεν έχει ακόμα τελειώσει. Δεν έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός» είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Η δολοφονία του διοικητή σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο την Τρίτη στη Δαμασκό αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, η οποία μαζί με το Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Το Ισραήλ επισήμως διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Ιμάντ Μουγνίγια, τον οποίο θεωρούσε «υπ΄αριθμόν ένα τρομοκράτη» και σύμφωνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν υπήρξε στόχος επιθέσεων της Μοσάντ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Βρισκόταν, επίσης, στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους του FBI για σειρά επιθέσεων κατά αμερικανικών, ισραηλινών και εβραϊκών στόχων τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Στην κηδεία του στη Βηρυτό παρέστη και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, κομίζοντας μήνυμα του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: «Δεν είναι ο πρώτος μάρτυρας, ούτε θα είναι ο τελευταίος σε αυτό το δρόμο. Θα υπάρξουν εκατοντάδες, εκατομμύρια ακόμη. Η δολοφονία είναι ακόμη ένα επαίσχυντο σημείο στην ιστορία του σιωνισμού και των προστατών τους στον κόσμο».

Moghniyeh is accused of involvement in the
bombing of a US embassy in 1983 [Reuters]
Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ισραήλ και άλλους εβραϊκούς οργανισμούς στον κόσμο έχουν ενισχυθεί μπροστά στο φόβο αντιποίνων της Χεζμπολάχ.

Η Σιν Μπετ συνέστησε επαγρύπνηση στις υπηρεσίες ασφαλείας για τα αεροσκάφη των Ισραηλινών Αερογραμμών El Al, τα ισραηλινά εμπορικά πλοία, συναγωγές και εβραϊκά ιδρύματα. Το ραδιόφωνο μετέδωσε ότι σε ετοιμότητα κλήθηκαν να βρίσκονται μονάδες του ισραηλινού στρατού που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τον Λίβανο.

Την ώρα της κηδείας του διοικητή της Χεζμπολάχ χιλιάδες Λιβανέζοι του αντίπαλου αντι-συριακού στρατοπέδου τιμούσαν σε ογκώδη συγκέντρωση τη μνήμη του δολοφονηθέντος προ τριετίας πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι.

http://i3.photobucket.com/albums/y55/silverbeam/CSM%20Blog/hariri_car_bomb.jpg

Ο φoβος συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών κινητοποίησε δύναμη 8.000 ανδρών στρατού και αστυνομίας στο πλαίσιο τεράστιας επιχείρησης.

Χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων, κρατώντας φωτογραφίες του Ραφίκ Χαρίρι και άλλων φιλο-σύρων πολιτικών που σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε επιθέσεις. «Ανοίξτε τη Βουλή μας, ελευθερώστε την κυβέρνησή μας, εκλέξτε πρόεδρο τώρα» έγραφε ένα από τα πανό. Η χώρα παραμένει χωρίς πρόεδρο από το Νοέμβριο, ενώ και η Βουλή δεν λειτουργεί...


Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητική» την δήλωση του Νασράλα, ενώ το Ισραήλ έθεσε σε επιφυλακή το στρατό σε όλη τη χώρα. Οι ισραηλινές πρεσβείες έλαβαν επίσης εντολή για κόκκινο συναγερμό, ενώ οι Ισραηλινοί πολίτες στο εξωτερικό κλήθηκαν «να αποφεύγουν συγκεντρώσεις Ισραηλινών και προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής σε απομακρυσμένα μέρη».

Πηγές: Ημερησία και Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είδες , τι σου έλεγα ;

geokalp είπε...

αφού δε λύνεται, θα παρεκτραπεί!
το σιγουράκι!

Τdi είπε...

..όποιος λέει ότι δεν το περίμενε..είναι ψεύτης!

επανερχόμαστε στη μεσανατολικψυχροοπολεμική κατάσταση του 1982..

ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ υποστηρικτών του "πρώην" Ραφίκ Χαρίρι, οι οποίοι διεμήνυσαν πριν 5 μέρες στην Χεζμπολλά.."θέλετε πόλεμο θα τον έχετε",

η κατάσταση στον Λίβανο είναι πλήρως απρόβλεπτη! Δηλαδή ΑΝ μπούν οι Ισραηλινοί, -εκτός της Χεζμπολλά- ο Λιβανέζικος στρατος με ποιόν θα είναι, και πως θα πράξει;;;

Και το BRENT στα 97,31 $

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω πως ; και αν ; σταθμίστηκε ο παράγοντας Συρία στην περιοχή – Αν υποθέσουμε πως δεν ξέρουν πως θα κινηθούν οι Σύριοι τότε θα γίνει το έλα να δεις .

Τdi είπε...

Τά πες όλα!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»