Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

O τουρκικός στρατός προελαύνει προς το αρχηγείο του PKK

UPDATE
26/2/2008 16:42


Στρατιώτες και πολίτες στην Τσουκούρτσα της νοτίου Τουρκίας μεταφέρουν τα φέρετρα Τούρκων συνοριακών φρουρών, που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ευχήθηκε χθες να είναι η τουρκική εισβολή περιορισμένης διάρκειας και χωρίς παράπλευρες απώλειες.


AΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ...

...η τουρκική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ είναι πράξη αυτοάμυνας κατά του PKK, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Η Τουρκία, με τη χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, κάνει χρήση του «νόμιμου δικαιώματος της αυτοάμυνας» κατά των Κούρδων ανταρτών, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. «Η διασυνοριακή επιχείρηση που πραγματοποίησε η Τουρκία είναι αποτέλεσμα του νόμιμου δικαιώματός της για αυτοάμυνα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην οινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του AKP μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα και να το υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν στρέφονται κατά της διοίκησης του βορείου Ιράκ. Στρέφονται μόνον κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε αναφερόμενος στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). «Η Τουρκία διεξάγει ένα δίκαιο αγώνα ενάντια σε μία τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής (...) Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, να εξαλείψει αυτούς που απειλούν την ειρήνη, την ενότητα και την αλληλεγγύη των πολιτών της», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός παίρνει όλες τις προφυλάξεις, ώστε να μην πληγούν οι πολίτες του βορείου Ιράκ και ότι η Τουρκία ανέκαθεν υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, καθώς θεωρεί τη χώρα αυτή και το λαό της φίλους. Τέλος είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξελίσσονται καλά και οι Τούρκοι στρατιώτες θα επιστρέψουν στη χώρα τους «το ταχύτερο δυνατό».
Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΙΣΗΣ...

...το Ιράκ καταδίκασε με τον εντονότερο μέχρι σήμερα τρόπο την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της παραβίασης της κυριαρχίας του. Τα τουρκικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα την περασμένη Πέμπτη για να επιτεθούν στους Κούρδους αντάρτες που χρησιμοποιούν βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας. «Το υπουργικό συμβούλιο εκφράζει την αντίθεση και την καταδίκη για την τουρκική στρατιωτική ανάμειξη η οποία αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, τονίζει ότι η μονόπλευρη στρατιωτική ενέργεια δεν είναι αποδεκτή και απειλεί τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπος Αλί αλ-Νταμπάγκ.

Ο εκπρόσωπος είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ένας απεσταλμένος του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταλαμπανί, Κούρδο, και υπουργούς συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΞ Χοσιάρ Ζεμπαρί στην Βαγδάτη αύριο Τετάρτη. Το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί συνολικά 153 Κούρδοι αντάρτες και 17 Τούρκοι στρατιώτες, αλλά το PKK ανεβάζει τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες σε 81. Η «Επιχείρηση Γκιουνές» άρχισε το βράδυ της Πέμπτης με την Τουρκία να στέλνει στο βόρειο Ιράκ περίπου 10.000 άνδρες για να καταστρέψουν τις βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Ο τουρκικός στρατός εκτιμάει ότι αριθμός των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 5.000.
Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo
Τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν προς το αρχηγείο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που βρίσκεται στα βουνά Καντίλ κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στρατόπεδα του PKK στην περιοχή Ζαπ και στην κοιλάδα Τσέμκο καταστράφησαν το Σαββατοκύριακο και τώρα κομάντος υποστηριζόμενοι από μαχητικά αεροσκάφη F-16 στοχεύουν τη βάση του PKK στο Καντίλ, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αγκυρα, ο Τσεμίλ Τσιτσέκ υπεραμύνθηκε σήμερα των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η Τουρκία έχει το δικαίωμα για αυτοάμυνα και να σταματήσει το PKK να χρησιμοποιεί το έδαφος του Ιράκ για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και μη στόχων στην Τουρκία.

Photo

«Ενημερώσαμε τον κόσμο (για τις δραστηριότητες του PKK στο βόρειο Ιράκ) και θέλαμε να ληφθούν μέτρα. Δυστυχώς, οι εκκλήσεις της Τουρκίας δεν απαντήθηκαν» τόνισε ο Τσιτσέκ προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνεχείς εκκλήσεις της Άγκυρας προκειμένου οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ή οι ιρακινές δυνάμεις να σταματήσουν το PKK στο βόρειο Ιράκ.

Photo

«Δηλώσαμε από την αρχή ότι ο ένας και μοναδικός στόχος μας είναι η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι Ιρακινοί είναι είναι φίλοι της Τουρκίας. Όπως είπε ο Τσιτσέκ, τα τουρκικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στη χώρα τους, μόλις θα έχουν επιτύχει να καταστρέψουν κάθε δυνατότητα του PKK να περάσει τα σύνορα προς την Τουρκία και να πραγματοποιήσει επιθέσεις, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Photo

Αιματηρές συγκρούσεις

Ο τουρκικός στρατός ανέφερε τη Δευτέρα ότι σκότωσε 41 Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών ανταρτών στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, σε 153. Εξάλλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ακόμα δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μοιραία, ο αριθμός των νεκρών Τούρκων στρατιωτών ανήλθε σε 17, από την έναρξη της εισβολής.

Όπως αναφέρθηκε, ο τουρκικός στρατός χτύπησε περίπου 30 στόχους του ΡΚΚ, το τελευταίο 24ωρο. Το τουρκικό επιτελείο εκτιμάει ότι στο βόρειο Ιράκ βρίσκονται 4.000 με 5.000 Κούρδοι αντάρτες και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

Photo

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, AP

4 σχόλια:

geokalp είπε...

ότι θέλουν κάνουν αυτοί

πολύ ωραίες οι εικόνες, όπως πάντα!

καλό μεταπτυχιακο να πω;

Τdi είπε...

(¨οτι και αν πείς καλοδεχούμενο!!)

Όπως το είπες...ότι θέλουν κάνουν, και αυτό δείχνει και το μέγεθος της διπλωματικής/στρατιωτικής τους δύναμης -αλλά και πολιτικής βούλησης ε-

Ανώνυμος είπε...

αυτό ρε παιδιά είναι δελτίο τύπου του τουρκικού επιτελείου στρατού του μπουγιουκανιτ .....

από την άλλη όμως οι Κούρδοι ανεβάζουν τις απώλειες του τουρκικού στρατού σε 81 – χώρια ότι έχουν αποκλιστεί τα τανκς των Τούρκων μέσα στις μονάδες τους από Κούρδους …

δεν λέω ότι το ΡΚΚ είναι πιο αξιόπιστο από το τούρκικο επιτελείο στρατού ----αλλά σκατα το ένα μποκ* το άλλο

*τα κόπρανα εις την τουρκικήν

Εγώ πάντως βλέπω ότι έχουν απώλειες και οι δυο , αυτό δικαιολογεί και την εσπευσμένη μεταγωγή και άλλων τουρκικών μονάδων στην περιοχή

Με εκτίμηση

Τdi είπε...

...δεν θα διαφωνήσω καθόλου στην επισήμανσή σου φίλε ανώνυμε!

Η κατάσταση όντως δεν είναι όπως την παρουσιάζει το εκάστοτε δελτίο τύπου του Τουρικού Στρατού..άλλωστε η (υποκινούμενη κατα τ΄άλλα) οργή που δείχνουν οι τουρκικές τηλεοράσεις στις αρκετές (και πόσα άλλα κορμιά παγώνουν εντός Ιράκ) κηδείες σε Σμύρνη, Αττάλεια κτλ δείχνει έναν αρκετά υπολογίσιμο αριθμό νεκρών τούρκων στρατιωτών..

Το άρθρο δεν το παρουσίασα σαν μια απόλυτη εικόνα της ακτάστασης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά σαν αναφορά πηγής!

Άλλωστε, γι'αυτό υπάρχουν και τα σχόλια..

Δεν βλέπω όμως οι Κούρδοι να κρατάνε για πολύ ακόμα..στην αρχή η μάχη γίνότανε έξω από το Ντιγιάρμπακίρ, μετά στα σύνορα, και τώρα λιγο πιο έξω από το Κιρκούκ..Ο Τουρικός στρατός έχει (σίγουρα πολλές παραπάνω απ΄ότι αναφέρει)απώλειες, αλλά βαδίζει εμπρός..Δεν είναι όπως ήταν το καλοκαίρι στο Λίβανο..

Παρόλα αυτά σε ευχαρισ΄τω πολύ για το feedback..Να 'σαι καλά!

ΥΓ Αν έχεις κάποιο link να προτείνεις που να παραθέτει τα γεγονότα όχι τόσο Μπουγιουκανίτ-style, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»