Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Δήλωση Κοσοβαρικής Ενότητας έκανε ο Θάτσι

http://www.24heures.ch/var/plain/storage/images/9788186-1/97881861_resize_crop320par220.jpg

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι ζήτησε σήμερα από τους Σέρβους του Κοσόβου να παραμείνουν στην επαρχία όταν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επαφής με τη σερβική κοινότητα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

«Το μήνυμα προς τους Σέρβους είναι να παραμείνουν στο Κόσοβο. Είναι μια χώρα για όλους», δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μία από τις 49 σερβικές οικογένειες που κατοικούν στο χωριό Ρουμπόβσκ, 35 χιλιόμετρα νότια της Πρίστινα.

«Ζητώ από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Κόσοβο και ζουν στη Σερβία και το Μοντενέγκρο να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε ο πρώην αρχηγός των αυτονομιστών ανταρτών του Κοσόβου. «Η κυβέρνηση το εγγυάται: θα συμμετάσχω προσωπικά, σε συνεργασία με τις αρχές της διεθνούς κοινότητας στην οικοδόμηση ενός νέου Κοσόβου για όλους... δεν θα ανεχθούμε επεισόδια. Δεν θα ανεχθούμε πράξεις αντεκδίκησης», έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας, είπε.

«Θα είμαι μαζί σας και κοντά σας... θα εργασθώ για το καλό όλων», είπε απευθυνόμενος στις σερβικές οικογένειες.

Ο Χασίμ Θάτσι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο 2007 έπειτα από τη νίκη του κόμματος του οποίου ηγείται, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου, στις εκλογές. Περί τους 200.000 Σέρβους εγκατέλειψαν την επαρχία μετά τον πόλεμο 1998-1999 των σερβικών δυνάμεων κατά των Αλβανών αυτονομιστών, από τον φόβο των αντιποίνων.

Τον Μάρτιο του 2004, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Κόσοβο κατά τη διάρκεια αντισερβικών ταραχών. Η αλβανική ηγεσία της επαρχίας έχει ανακοινώσει ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα πραγματοποιηθεί μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος ανέδειξε την περασμένη Κυριακή πρόεδρο τον ευρωπαϊστή Μπορίς Τάντιτς.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»