UPDATE: 25/2/2008 - 20:15
Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου μπορεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε σήμερα ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Σήμερα ήδη ορισμένοι Παλαιστίνιοι πολιτικοί άνδρες δηλώνουν ότι είναι άχρηστο να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, και ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti 24.
«Και φωνές αρχίζουν να ακούγονται και λέγουν ότι μετά από τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα πραγματοποιηθούν ακριβώς τα ίδια με ένα παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Η Ρωσία απορρίπτει σθεναρά, όπως και το Βελιγράδι, τη μονομερή ανεξαρτησία που κηρύχτηκε στις 17 Φεβρουαρίου από την αλβανική πλειοψηφία του Κοσόβου, και αναγνωρίστηκε από τις δυτικές δυνάμεις.
Το φαβορί για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές της 2ας Μαρτίου Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα τους Σέρβους ηγέτες για την υποστήριξη της Μόσχας, μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι όπου συνοδευόταν από τον κ. Λαβρόφ.
«Δεν αμφιβάλλω ότι όταν η Παλαιστίνη θα κηρυχτεί ανεξάρτητη μονομερώς, πολλοί θα αναγνωρίσουν το κράτος αυτό», συνέχισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti 24, σε εκπομπή που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την επίσκεψη του στο Βελιγράδι.
Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσουν σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υποψήφιος διάδοχος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Μόσχας με την Ουάσινγκτον με αφορμή την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης που παραμένει πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού της «Γκαζπρόμ»,είναι η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών μετά και την υπογραφή στα τέλη Ιανουαρίου της ρωσο-σερβικής διακρατικής συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την ένταξη και της Σερβίας στο δίκτυο του αγωγού South Stream συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ,που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες των Βαλκανίων και στην κεντρική Ευρώπη.
Ο Μεντβέντεφ που αναμένεται να νικήσει άνετα στις προεδρικές εκλογές, την επόμενη Κυριακή στη Ρωσία, έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει τη γραμμή Πούτιν στην εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα χαρακτήρισε μάλιστα «κατάφωρα κυνική» τη στάση που ακολουθεί η Ουάσινγκτον στο θέμα του Κοσόβου.Αποκρούοντας ανάλογες κατηγορίες του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Καμίνιν τόνισε ότι είναι «κατάφωρα κυνική η υποστήριξη μόνο την πλευράς των Κοσοβάρων Αλβανών από την Ουάσινγκτον, η περιφρόνηση του δικαίου χάριν της πολιτικής αναγκαιότητας, η αδιαφορία για τις τύχες 100.000 Σέρβων, οι οποίοι οδηγούνται ουσιαστικά τον 21ο αιώνα σε γκέτο».
Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, Αλεξάντρ Μποτσάν-Χάρτσενκο δεν απέκλεισε μάλιστα τη διαίρεση του Κοσόβου σε σερβικό και αλβανικό τμήμα. «Δημιουργείται μιά κατάσταση, που έχει στόχο την απομόνωση των Σέρβων του Κοσόβου, οι οποίοι δεν συμφωνούν ή δεν αποδέχονται τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» τόνισε ο ρώσος αξιωματούχος .
Χθές
«Δημοκρατία του Κοσόβου; Τότε γιατί όχι και Δημοκρατία της Σκωτίας, της Κορσικής και του Νότιου Τιρόλου», αναρωτιούνται Σέρβοι διαδηλωτές με το πανό τους στο Βελιγράδι, υπενθυμίζοντας εγγενή προβλήματα στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τρεις από τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έσπευσαν να αναγνωρίσουν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία. Ηδη ο Σκώτος ηθοποιός Σον Κόνερι άφησε να εννοηθεί ότι η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό και πολιτικό προηγούμενο και για την ανεξαρτησία της πατρίδας του.
7 σχόλια:
exoaptonkyklo.blogspot.com/2008/02/fyrom.html
Αν και ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ με την λογική του να μπαίνει κανείς σε blog, και να σχολιάζει με spam που οδηγούν στο δικό του blog...
...Μπράβο και Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου και την εκτενέστατη ανάλυση που έχεις κάνει για το θέμα της ονομασίας των γειτόνων μας.. Μου άρεσε ιδιαίτερα το άρθρο σου, γιατί η σκοπιά από την οποία επιχειρηματολογείς, είναι αποστασιοποιημένη από πατριωτικούς και εθνικούς συναισθηματισμούς..διέπεται όμως από έναν ισχυρότατο ιδεολογικό συναισθηματισμό.
Κανείς δεν είναι αδικημένος και κανείς δεν έχει δίκιο..
Όλοι κάνουν κινήσεις στην σκακιέρα, και ΟΛΟΙ κάπου αποσκοπούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι πχ η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το Κόσοβο, ούτε ότι ο Πούτιν απέσυρε τις ρώσικες ειρηνιστικές δυνάμεις από το Κόσοβο οικιοθελώς και τώρα το παίζει εκνευρισμένος (το τέρας της επικοινωνιακής τακτικής)που ανεξαρτητοποιείται το Κόσοβο.
Ποιόν συμφέρουν τα μικρά και ανεξάρτητα κρατίδια στην καρδιά των Βαλκανιων;
Υπάρχει περίπτωση, σε ένα τέτοιο διεθνές κλίμα όπως των καιρών μας,τα κρατίδια αυτά να αποκτήσουν ουσιαστική αυτοδιάθεση και πολιτική ισορροπία;
Υπάρχει περίπτωση να χαράξουν εξωτερική πολιτική ανεξαρτήτα από τις επιρροές του διπόλου;
Και τέλος, συμφέρουν έστω και σε μια χώρα (εξαιρουμένης της Αλβανίας) των Βαλκανίων, τακτικές γεωπολιτικών διαμελισμών, εθνοτικών και θρησκευτικών διαχωρισμών;
Όσον αφορά τις τοποθετήσεις σου για τα ελληνικά κεφάλαια που διεισδύσανε στην οικονομία της fyrom, μάλλον δεν είσαι πολύ δίκαιος. Από αυτό το "ανοιγμα" δεν ωφελήθηκαν μονάχα οι έλληνες καφαλαιοκράτες. Η απασχόληση αυξήθηκε, το ΑΕΠ αυξήθηκε, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κτλ κτλ και αυτό δεν νομίζω να συγκαταλέγεται στα οφέλη των ελληνων επιχειρηματιών.
Όσον αφορά τώρα το Κόσοβο, πες μου, τι θα γίνει αν στο μέλλον θέλει να προσαρτηθεί με την Αλβανία;;
Εκεί θα συνεχίσεις να μιλάς για "Το αποτέλεσμα της βούλησης ενός ολόκληρου λαου.." ;; Μάλλον για έμμεσο ιμπεριαλισμό θα έπρεπε να μιλάμε παρά για μια εθνική επανάσταση.
Τέλος, αν οι μουσουλμάνικοί-τουρκόφωνοι πληθυσμοί αρχίσουν να διεκδικούν την αυτονομία τους (ή ακόμα χειρότερα την ανεξαρτησία τους) θα μιλούσαμε για εθνική επανάσταση; Ο ρόλος της Τουρκίας ποιός θα ήταν και ποιά τα αποτελέσματα στην γεωπολιτική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής;
Οι κοσοβάροι δεν είναι κούρδοι..Είναι μια περιοχή με Σερβους, Αλβανούς, Τούρκους και Ρομ. Δεν είναι ξεχωριστή χώρα, μια δική της γλώσσα, ιστορία, παραδόσεις και έθιμα.
Παρόμοια κατάσταση είνα ΚΑΙ τα Σκόπια. Ομιλούν σέρβικα και επι της ουσίας πρόκειται για μια αποσχισμένη σερβική περιοχή..Το ότι υπήρξαν κάποιες πλάτες πίσω από την προσπάθεια απόσχισής της δεν της παρέχει ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ!
Αλλά έτσι έιναι στο σκάκι. Δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί, δεν υπάρχει ιδεολογία, δεν υπάρχει δικιο. Παρα μόνο, λογική. Ψυχρή και άκαρδη λογική.
Την θερμή καλησπέρα μου!
Καλησπερα tdi.
Να εξηγησω οτι ο μονος λογος που σε παραπεμψα στο δικο μου post ειναι οτι αυτο ειναι ασυνηθιστα ισως μακροσκελες και δεν ηθελα να σου κρατησω τοσο χωρο σ ενα post σου, που δεν ηταν ετσι κι αλλιως ακριβως σ'αυτο το ζητημα (το μακεδονικο δλδ) που πραγματευεται αλλα μονο σχετικο με το δικο μου.
Παρ ολα αυτα sorry.
Ευχαριστω επισης για την αμεση σου απαντηση και επιφυλασομαι για την δικη μου στα οσα ουσιαστικα μου γραφεις το συντομοτερο που θα βρω χρονο.
Quiz : όταν δημόσιοι οργανισμοί από ένα κράτος κατέχουν τις τηλεπικοινωνίες , τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα διυλιστήρια ενός άλλου κράτους – και το ουσιαστικά κατεχόμενο κράτος αγνοεί το κράτος – επενδυτή . Πως λέγεται αυτή η κατάσταση ;;;
Εδώ σε θέλω εφόσον κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη νοημοσύνη μας – τότε να ξέρουν ότι μπορούμε κάλλιστα να παίξουμε με τα νεύρα τους ---
Με μπέρδεψες λιγάκι με το κράτος-επενδυτή και το κράτος-κατεχόμενα...
Θέλεις να γίνεις λιγάκι πιο συγκεκριμένος για να μπορέσω να καταλάβω τι εννοείς;
Και μετά να σου δώσω όσες απαντήσεις θέλεις.
Μιλάω για τη ΦΥΡΟΜ , ο ΟΤΕ (cosmote) έχει το πλειοψηφικό πακέτο του βασικού τηλεπικοινωνιακού πάροχου στα Σκόπια – η εθνική έχει σοβαρό πακέτο μετοχών στην μεγαλύτερη τράπεζα των Σκοπίων και τα ΕΛΠΕ έχουν το διυλιστήριο ΟΚΤΑ – αν σε όλα αυτά προσθέσεις την οικονομική διείσδυση στο λιανεμπόριο και την μεταποίηση τότε αθροίζοντας τα καταλήγεις υπεύθυνα στο συμπέρασμα ότι οικονομικά τουλάχιστον τους κρατάς …ξέρεις από πού—
Τώρα αν αυτή σου την επένδυση δεν είσαι σε θέση να την ελέγξεις και πολιτικά τότε μπορούμε επίσημα να πούμε ότι είμαστε τόσο ηλίθιοι που η φύση δεν έχει ξαναγεννήσει άλλους …
Με τιμή
΄Ελλην Φορολογούμενος
...πιστεύω φίλε συν-φορολογούμενε ότι τα 'πες όλα!
Ούτε και εγώ έχω καταλάβει πως καταλήξαμε ώς εδώ..
Εν τέλει, στρατηγικά μιλώντας, αν τρείς από τις πιο στρατηγικές ΔΕΚΟ, βρίσκονται σε τέτοια θέση ισχύος, και δεν το εκμεταλλευόμαστε, κάποιο αντάλλαγμα τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχει!! (γιατί αν δεν υπάρχει, θα συμφωνήσω ακράδαντα στο τελευταίο σχόλιό σου)
Τώρα, το τι παρασκηνιακά παζάρια γίνονται με τις ΗΠΑ, δεν μπορώ να πω με σιγουριά, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ, δεν είναι καθόλου άσχετα με το θέμα του Κοσόβου (και την αναγνώρισή του) και τις συζητήσεις για θέματα μειονοτήτων (Τσαμουριά και Πομακοχώρια) που -όλως περιέργως!- ξεκινήσανε από έλληνες ακαδημαϊκούς !!
Όπως επίσης δεν είναι άσχετες με την μαζική προέλαση των Τούρκων στο Ιρακινό Κουρδιστάν (και αυτό φάνηκε από την ΑΜΕΣΗ αναγνώριση του Κοσόβου από την Τουρκία).
Για να ξαναγυρίσω στο θέμα της FYRΟΜ, ναι, οι ΔΕΚΟ μπορούν να "σαμποτάρουν" και να αποδειχθούν νευραλγικές παρεμβάσεις από πλευράς ελληνικού κράτους, αλλά όσον αφορά τους έλληνες επιχειρηματίες (λιανική και μεταποίηση που ανέφερες) τα πραγματα δεν είναι τόσο απλά..
Έχουν πέσει πολλά λεφτά στα Σκόπια..
Τέλος, προσωπικά πιστεύω, ότι είμαστε στην αρχή μιας πολύ μεγάλης κρίσης, που δεν διέπει μόνο τα Βαλκάνια, αλλά όλόκληρη την Ευρασία. Κλιμακώσεις δεν είδαμε ακόμα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα τις δούμε.
Πολλές συρράξεις έπονται (Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, Γεωργία-Ρωσία για την Αμπχαζία και Νότια Οσσετία, Λίβανος-Συρία-Ισραήλ είναι σίγουρα κάποιες από αυτές)
και τα ήδη ανοιχτά μέτωπα (Ιράκ 2003-2008 και Αφγανιστάν2001-2008) μόνο προς το τέλος τους δεν φτάνουν ..
Δεν θέλω να μιλω καταστροφολογικά, αλλά ούτε αισιόδοξα μπορώ να κοιτώ το βραχύ μέλλον..
Δημοσίευση σχολίου