Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Παίζει με την...Μόσχα η Πολωνία


Σε συμφωνία έφτασαν οι ΗΠΑ και η Πολωνία για την εγκατάσταση της σχεδιαζόμενης από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, δήλωσε την Παρασκευή ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι.

Μετά από τις συνομιλίες που είχε με την ομόλογό του των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο Σικόρσκι δήλωσε ικανοποιημένος από την υπόσχεση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ασφαλείας που θα προέκυπταν, όπως υποστηρίζει η Πολωνία, από την εγκατάσταση βάσεων με 10 πυραύλους.

Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, οι υπουργοί επισήμαναν ότι θα ενισχυθεί η πολωνική αεράμυνα με σύγχρονα συστήματα, πράγμα που αποτελούσε και αίτημα της Πολωνίας. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για την επίλυση και των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση της ασπίδας και θεωρεί ότι απειλεί την δική της ασφάλεια. Ο Ράντεκ Σκιόρσι έσπευσε πάντως να εξηγήσει την Παρασκευή ότι η εκσυγχρονισμένη πολωνική αεράμυνα δεν στρέφεται κατά κανένα και πρόσθεσε ότι «υπάρχει για να καταστήσει την Πολωνία ισχυρότερο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» και να της επιτρέψει να λάβει μέρος σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η αντιπυραυλική ασπίδα θα παρέχει προστασία από ενδεχόμενη επίθεση από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρειος Κορέα.

* Αίτημα για την ενίσχυση των δικών της συστημάτων έχει εκφράσει στις ΗΠΑ και η Τσεχία όπου θα εγκατασταθούν τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποιησης της ασπίδας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»