Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΕ δεν αποφαζίσει για όλους επί ίσοις όροις, λέει ο Πούτιν!

Russian President Vladimir Putin
Με ευθεία αναφορά στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ζήτημα του Κόσοβου, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη, ανήθικη και παράνομη την αναγνώριση την πρόθεση αναγνώρισης της απόσχισης της νότιας σερβικής επαρχίας.

Η τελευταία ετήσια ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον 1.000 δημοσιογράφων στο Κρεμλίνο ήλθε στην τελική ευθεία της πορείας ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου με την 17η Φεβρουαρίου να προβάλλει εδώ και ημέρες ως η ημερομηνία μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

Την επομένη (18 Φεβρουαρίου) συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει μία γενική διακήρυξη για το μέλλον του Κοσόβου, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία, και καλώντας σε διατήρηση της σταθερότητας.

Είκοσι έως 22 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναμένεται να αναγνωρίσουν ταχύτατα την ανεξαρτησία. Τουλάχιστον πέντε -Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία- δεν θα κινηθούν άμεσα προς αναγνώριση, με τη Λευκωσία να έχει ήδη διαμηνύσει ότι ως θέση αρχής ουδέποτε θα το πράξει.

Στην πιο σκληρή επίθεση έως σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρώπη ότι ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, στηρίζοντας και προωθώντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζει άλλα αυτονομιστικά κινήματα.

«Θα πω για μία ακόμη φορά με έμφαση ότι θεωρούμε πως η μονόπλευρη υποστήριξη στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι ανήθικη και παράνομη. Είναι επαίσχυντη η προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα με δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε στην τελευταία, άκρως σημαντική ομιλία του, που δίνει το στίγμα της επερχόμενης ρωσικής διακυβέρνησης υπό τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Δεν θέλω να πω ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προσβάλλει οποιονδήποτε, αλλά για 40 χρόνια η βόρεια Κύπρος έχει πρακτικά ανεξαρτησία. Γιατί αυτή δεν την αναγνωρίζετε; Δεν ντρέπεστε Ευρωπαίοι που έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά;» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία ακόμη αναφορά στο θέμα του Κυπριακού από ρωσικής πλευράς.

Σε διεθνές φόρουμ προ ημερών ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Σεργκέι Ιβανόφ, πρώην υπουργός Αμυνας και ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, είχε δηλώσει ότι μία μονομερής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Σε απάντηση στον Σ.Ιβανόφ είχε έλθει η δήλωση της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Μαρκουλλή ότι η Κύπρος δεν ανησυχεί από μονομερή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, για να έλθει αναπόφευκτα το θέμα του Κοσόβου στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Κύπρο με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν.Αναστασιάδη να επικρίνει την κυβερνητική στάση και να κρούει «καμπανάκι» για τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στο Κυπριακό.

Στην ομιλία που παραχώρησε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «ψέμα» το επιχείρημα της Δύσης ότι το Κόσοβο αποτελεί μοναδική περίπτωση και επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η υποστήριξη της ανεξαρτησίας δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες περιοχές.

«Έχουμε την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και την Υπερδνειστερία, και λένε ότι το Κόσοβο αποτελεί μοναδική περίπτωση» τόνισε αναφερόμενος στις τρεις αποσχισθείσες, φιλορωσικές, περιοχές στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Γεωργίας και της Μολδαβίας. «Δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες εκεί και όλοι το καταλαβαίνουν αυτό απόλυτα» είπε.

Πέραν των προειδοποιήσεων ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε κάποια αναφορά στην πιθανή ρωσική αντίδραση στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου -ο Σεργκέι Ιβανόφ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι ακόμα και αν η Δύση αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο, η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τις προαναφερθείσες περιοχές.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατόπιν αιτήματος της Σερβίας. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος θα ζητήσει να αποτραπεί η ανεξαρτητοποίηση επαναλαμβάνοντας ότι έρχεται σε παραβίαση του ψηφίσματος 1244 που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα.

Εντούτοις, στη συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση· η σερβική πλευρά θα εκθέσει τις απόψεις της για το Κόσοβο και οι εκπρόσωποι των χωρών μελών θα τοποθετηθούν επί του θέματος χωρίς να διεξαχθεί στο τέλος ψηφοφορία.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν σε μία έστω αόριστη έγκριση από τον ΓΓ του ΟΗΕ της δικαστικής-αστυνομικής αποστολής που θα σταλεί στο Κόσοβο, δεδομένου ότι το ρωσικό βέτο εμποδίζει το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Γενικός Γραμματέας έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσει τη νομιμότητα της αποστολής, υπό το βάρος της πίεσης της Μόσχας που τονίζει ότι υπονομεύεται το κύρος του ΣΑ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

3 σχόλια:

Τdi είπε...

Τ'ωρα ο Πούτιν θα εμφανίσει τα καθαρόαιμα..
Διπλωματία θέλατε...διπλωματία θα λάβετε λοιπόν..

Ανώνυμος είπε...

ο πουτιν ειναι ενας ηγετης με ιδιαιτερα χαρακτηριστικα - δειχνει σαφης - σιγουρος και οτι εχει οραμα ξεκαθαρο , γι' αυτον τον λόγο έχει την εκτίμιση του λαού του και τον σεβασμό των αντιπαλων του

Τdi είπε...

Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω σε τίποτα απ'όσα είπες..ακριβώς το αντίθετο..Εξού και η νύξη μου!

Πιστεύω ότι μετά τον Μεγάλο Πέτρο (τον Τσάρο) δεν ξαναυπήρξε τέτοιος ηγέτης.
Ούτε Λένιν, ούτε Βίρμαρκ, ούτε Στάλιν, ούτε -με επιφύλαξη- Μεγάλη Αικατερίνη...δεν πληρούν τα συνολικά χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού ηγέτη όπως τα πληρεί ο Πούτιν..

Στρατηλάτης(ex-KGB), τεχνοκράτης (Πρόεδρος του ΔΣ της Gazprom), και διπλωμάτης (τα αποτελέσματα τα βλέπουμε-η κεντρική ασία επανέρχεται στα επίπεδα των "παλιών καλών συμμαχιών" με το αχανές κράτος του Πούτιν) από τους λίγους του αιώνα που μας πέρασε αλλά και του τρέχοντος!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»