Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Ανακατάταξη εσωτερικής εξουσίας και παιχνίδια επικοινωνιακής επικράτησης στην γείτονα Τουρκία!

Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε το Σάββατο η τουρκική Εθνοσυνέλευση τις δύο συνταγματικές τροποποιήσεις, με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για την άρση της χρόνιας απαγόρευσης της χρήσης της μαντήλας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Κοκσάλ Τοπτάν, η πρώτη τροποποίηση, με την οποία εισάγεται στο Σύνταγμα μία παράγραφος, που δηλώνει ότι «το δικαίωμα της ίσης αντιμετώπισης από τα κρατικά ιδρύματα ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως», ψηφίστηκε με 403 ψήφους υπέρ και 107 κατά.

Η δεύτερη τροποποίηση, η οποία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι «κανείς δεν μπορεί να στερείται του δικαιώματός του/της στην ανώτατη εκπαίδευση», ψηφίστηκε με ανάλογα συντριπτική πλειοψηφία 403 ψήφων υπέρ έναντι μόλις 108 κατά.

Η απόφαση αυτή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συναντά αντιδράσεις από το κοσμικό κράτος, όπως αυτό εκπροσωπείται από τις φωνές δικαστικών, πανεπιστημιακών και στρατιωτικών, που θεωρούν την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας ως τoν πυλώνα του διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος.

Στο πλευρό τους τάχθηκαν και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε απόσταση λίγων μέτρων από το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, την ώρα που ψηφίζονταν οι δύο τροποποίησεις του Συντάγματος.

http://a.abcnews.com/images/International/IZM11605131433_ms.jpeg

«Είμαστε κατά της άρσης της απαγόρευσης αυτής. Δεν θέλουμε να ζούμε σε ένα θρησκευτικό κράτος. Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός κράτους και θρησκείας» τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές.

Οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους εκφράζουν φόβους ότι, στην πραγματικότητα, μεταρρυθμίσεις όπως η άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας διχάζουν την τουρκική κοινωνία, απομακρύνουν τη χώρα από την Ευρώπη και καθιστούν την Τουρκία ένα βαθιά θρησκευτικό κράτος, όπως αυτά της Μέση Ανατολής.

http://a.abcnews.com/images/International/IMS11405201321_ms.jpeg

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

http://d.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20071012/2007_10_12t045624_450x334_us_turkey_iraq.jpg

Υπόθεση επιβίωσης για την κυβέρνηση της Αγκυρας θεωρεί ο πρωθυπουργός Ερντογάν την πάταξη του ακροδεξιού παρακράτους. Παρά την πλούσια δράση του και τις επανειλημμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις για τιθάσευσή του, το τουρκικό «βαθύ κράτος» παραμένει ενεργό, καλλιεργώντας τις σχέσεις του με ακροδεξιές οργανώσεις, τη μαφία, αλλά και τις δυνάμεις ασφαλείας και τις πανταχού παρούσες μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Αφορμή για τις πρόσφατες συλλήψεις και αποκαλύψεις για τη δράση της υπερ-εθνικιστικής οργάνωσης «Εργκένεκον», στάθηκε η προσπάθεια μερίδας της Ακρας Δεξιάς και Τούρκων αποστράτων να συγκροτήσουν κοινό αντικυβερνητικό μέτωπο, με κεντρικό σύνθημα την προστασία του κοσμικού κράτους από τον ισλαμικό κίνδυνο.

http://www.jamestown.org/terrorism/news/uploads/1436turkish-soldier-nv.jpg

Πηγή: Καθημερινή

ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ - ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ

«Μάχη μέχρι τέλους» κατά των Κούρδων ανταρτών κήρυξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας παράλληλα κριτική σε ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν καταστέλλουν στο έδαφός του οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο PKK.

Μιλώντας σε συνέδριο για τις πολιτικές ασφάλειας στο Μόναχο, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον θέσεων των Κούρων ανταρτών στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ θα συνεχιστούν.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους γιατί οι ασφάλεια του λαού μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε εβδομήντα θέσεις Κούρδων ανταρτών εντός του ιρακινού εδάφους, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι περίπου 3.000 αντάρτες του PKK έχουν τη βάση τους στο βόρειο Ιράκ, από όπου πραγματοποιούν επιθέσεις εντός της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διότι, όπως είπε, αφήνουν να λειτουργούν φίλιες προς τους Κούρδους αντάρτες οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Παρ’ όλα αυτά, το PKK εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη με διαφορετικές ονομασίες. Δυστυχώς τυγχάνουν υποστήριξης» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται ούτε για μία σπιθαμή εδάφους του Ιράκ» αλλά στην πραγματικότητα «η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»