του Χρόνη Πολυχρονίου
Πριν από 3 εβδομάδες, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στο Λονδίνο παρουσίασε την αναφορά πέντε διακεκριμένων στρατιωτικών ηγετών για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων για τη διεθνή ασφάλεια με τίτλο «Προς μια μεγάλη στρατηγική για έναν κόσμο αβεβαιότητας». Τα μυαλά πίσω από αυτή τη μελέτη είναι ο στρατηγός δρ Klaus Naumann (Γερμανία), ο στρατηγός John Shalikashvili (ΗΠΑ), ο στρατάρχης Λόρδος Inge (Ηνωμένο Βασίλειο), ο ναύαρχος Jacques Lanxade (Γαλλία) και ο στρατηγός Henk van den Breemen (Κάτω Χώρες). Η αναφορά θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί: «Αφότου ο κόσμος είναι κόλαση, ας συμπεριφερθούμε σαν διάβολοι».
Οι συγγραφείς αυτής της αναφοράς ανησυχούν για την αυξανόμενη αβεβαιότητα στον κόσμο (λες και είχαμε ποτέ εξασφαλίσει βεβαιότητα) και, με επίκεντρο τις δημογραφικές προκλήσεις, τις κλιματικές αλλαγές, το πρόβλημα της ασφάλειας της ενέργειας, την άνοδο του ανορθολογισμού, την αποδυνάμωση του εθνο-κράτους και τη «σκοτεινή πτυχή» της παγκοσμιοποίησης, παρουσιάζουν μια μεγάλη στρατηγική που θα μπορούσε να υιοθετηθεί άμεσα από οργανισμούς και χώρες και ύστερα να προβληματιστούν για τις παραμέτρους που θα επιλέξουν για την εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής. Υπογραμμίζουν περαιτέρω, ότι επειδή οι προκλήσεις στη σύγχρονη διεθνή ασφάλεια εμπεριέχουν υψηλό επίπεδο κινδύνου, δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούμε με τη δημιουργία νέων θεσμικών οργανισμών. Οι υπάρχοντες οργανισμοί αρκούν για να μας προστατέψουν από τις νέες προκλήσεις.
Ως αναμενόμενο, ο Οργανισμός Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εμφανίζεται ως το πλέον ιδανικό όργανο γύρω από το οποίo θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα νέο πλάνο για τη διεθνή ασφάλεια. To ΝΑΤΟ καλείται να παίξει τον ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα σε μια ιστορική φάση των διεθνών σχέσεων, όπου η ανάγκη για την απόρριψη νοοτροπιών και πρακτικών του 19ου και του 20ού αιώνα είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο για να αποφύγει ο κόσμος μια μεγάλη παγκόσμια καταστροφή.
Η λογική της βίας και του πολέμου που ασπάζονται οι 5 διακεκριμένοι στρατιωτικοί ηγέτες (το μήνυμα προς τους εχθρούς της Δύσης θα είναι πως «δεν υπάρχει γωνιά στον πλανήτη όπου θα αισθάνονται ασφαλείς» (σ. 95), ενώ τα «πυρηνικά όπλα θεωρούνται απολύτως απαραίτητα και η πυρηνική κλιμάκωση αναπόσπαστο στοιχείο της οποιασδήποτε σύγχρονης στρατηγικής» (σ. 96), μόνο ρίγος και απαισιοδοξία για τις πιθανότητες επιβίωσης του κόσμου στον 21ο αιώνα προκαλεί.
Η αναφορά αποκαλύπτει επίσης τις ευρύτατες αντιδημοκρατικές αντιλήψεις που διαπνέουν τους συγγραφείς της. Οι διακεκριμένοι στρατιωτικοί θεωρούν πως η διαδεδομένη διαθεσιμότητα της πληροφόρησης, όπως αυτή εκδηλώνεται από το διαδίκτυο, δηλαδή η δημοκρατικοποίηση της γνώσης και της πληροφόρησης, ενθαρρύνει την «άνοδο του ανορθολογισμού» στον σύγχρονο κόσμο.
Οι πολιτικές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν εμφανίζονται πουθενά στην αναφορά ως αιτίες ή έστω παράγοντες της αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας τάξης και των νέων κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος στον 21ο αιώνα. Η λογική του «εμείς» και «αυτοί» είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο διατυπώθηκε η μεγάλη στρατηγική των πεφωτισμένων δυτικών στρατιωτικών για τις προκλήσεις και τις απειλές στον 21ο αιώνα. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: το μέλλον της παγκόσμιας ασφάλειας θα είναι τραγωδία, φάρσα ή κωμωδία;
*Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, ακαδημαϊκός διευθυντής στο Mediterranean University College.
10 σχόλια:
Η αλήθεια που βγαίνει από αυτό το κείμενο είναι τραγική και η ουσία της είναι ότι όσο περισσότερη δύναμη αποκτούν κάποια κράτη ή κάποιοι άνθρωποι θα την χρησιμοποιήσουν όχι απαραίτητα για το καλό τους μακροπρόθεσμα αλλά κοντόφθαλμα άμεσα .
Τι χειρότερο να βλέπουμε άφρονες στρατηγούς γεμάτους υπεροψία να κάνουν σχεδιασμούς βλέποντας μας όλους σαν αναλώσιμα παράσιτα ;
Τι χειρότερο να βλέπεις ηλίθιους και μικρόψυχους ηγέτες να διαχειρίζονται πυρηνικά οπλοστάσια και τις τύχες όλου του κόσμου ;
Τι χειρότερο να βλέπεις το σύνολο των ανθρώπων τις παγκόσμιας διανόησης να σιωπά και να δηλώνει την παρουσία του σε γκλάμουρ εμφανίσεις και να αγνοεί σφαγές και δηλώσεις για μελλοντικές σφαγές .( μάλλον θα παρατήρησαν την επίθεση που έγινε στον Μίκη μας όταν , μόνος του εναντιώθηκε για την τώρα συντελούμενη γεννεοκτονία των Παλαιστίνιων )
ΤΟΤΕ μόνο μπορείς να πεις ότι ο Θεός να βάλει το χέρι του
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Έλλην Φορολογούμενος
Εγώ ευχαριστώ για τον σχολιασμό σου συν-Ελλην Φορρολογούμενε...
...δεν θα διαφωνήσω με την τοποθέτησή σου, αλλά θα παραθέσω και το έξής. Αν τέτοιες ειδήσεις, δεν γίνονται γνωστές, δεν φταίνε (που φταίνε στο μέγιστο βαθμό) μόνο τα ΜΜΕ και η πολιτικο-οικονομική εξουσία γενικότερα, αλλά και ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ που όταν οι Παίχτες κουνάνε τα πιόνια, και εμείς ακάθεκτα (γιατί δεν μας "αγγίζει") συνεχίζουμε να κουβεντιάζουμε για το θέμα Ζαχοπουλου..Λες και η διεθνής σκηνή δεν μας αφορά..Λες και εμείς είμαστε κάπου ενδιάμεσα της γης και παραδείσου..
Τις καλημέρες μου!
*το εκάστοτε θέμα Ζαχόπουλου
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ!
Το θέμα Ζαχόπουλου είναι μια ακριβώς επίδειξη δύναμης που έχει το σύστημα να δημιουργεί αντιπερισπασμούς και να αποπροσανατολίζει όλους εμάς από την πραγματική ατζέντα των εξελίξεων που οσονούπω θα αντιμετωπίσουμε . Το σύστημα ξεδιάντροπα κραδαίνει μπροστά μας τα τρόπαια του , σέρνει μπροστά από τα τείχη μας τα πτώματα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης , της Τετάρτης εξουσίας και όλα αυτά που επί χρόνια εκμαύλιζε ήρθε η ώρα να τα επιδείξει ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ και όχι ένας δύσμοιρος μεσήλικας ( αυτό που όλοι θα γίνουμε ) που βρέθηκε από το περιθώριο ψηλά δεν άντεξε και σάλταρε ..
Πάντως, όσον αφορά την σύμπλευση των "συντηρητικών-στρατιωτικών απόψεων" των 5 αρχηγών, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός της συσχέτισης αυτής.
Το ΝΑΤΟ είναι επι της ουσίας, ο αντιδιαμετρικός πόλος των άλλων 3 υπερδυνάμεων της Ευρασίας. Ινδία, Κίνα, Ρωσία.
Στην προσπάθειά της να επικρατήσει, "παίζει" με τις περιφεριακές δυνάμεις (Πακιστάν στο Αφγανιστάν, Σαουδική Αραβία στο Ιράκ, Ισραήλ στην Συρία-Λίβανο-Αίγυπτο) και η "ισλαμική τρομοκρατία" είναι τελικά ένας διπλωματικός χειρισμός τύπου "οι φασίστες και ο Άξονας του Κακού" για τον 2ο Παγκ. Πόλεμο.
Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική σημασία στο αν η Αλ Κάιντα υπάρχει ή όχι. Τώρα πια η ΝΑΤΟική ΕΥΠ, κάνει ότι θέλει, όσον αφορά την παραπληροφόρηση και την προβοκάτσια των αντίστοιχων στρατοπέδων.
άρα και η διπλωματική προσέγγισή τους μπορεί να παίξει ανάλογα με το παρασκήνιο.
Επίσης, μην ξεχνάμε ότι εισερχόμαστε σε μια οικονομική κρίση, η οποία πολλοί εκφράζουν ότι μπορεί να λυθεί μονάχα με κλιμάκωση των εντάσεων..με ότι αυτό συνεπάγεται..Περισσότερο θυμίζει την Οικονομική Κρίση του Μεσοπολέμου, παρά οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη οικονομική κρίση.
Ποια οικονομική κριση ; Το παγκόσμιο ΑΕΠ διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με τον ΔΝΤ οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν τεράστια υπερκέρδη τόσο που φτάνουν στο σημείο να κανιβαλίζονται προχωρώντας σε εξαγορές μαμούθ ( Microsoft- yahoo 44 δις δολάρια ) , αγορές ιδίων μετοχών – οι ζημίες των τραπεζών είναι ελάχιστες σε σχέση με τα κέρδη που αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια .
Ο πόλεμος είναι μια επενδυτική διέξοδος για τα τεράστια κέρδη άλλα δεν ξέρω πόσο διασφαλισμένα ( τα κέρδη ) είναι σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλές περιφερειακές δυνάμεις που προβάλλουν με αξιώσεις ( ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ -ΙΝΔΙΑ –ΙΡΑΝ κλπ)
Δεν θα διαφωνήσω ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε, αλλά η πρόοδος της αύξησης (κυρίως για την Δύση) μειώνεται! Η πιστωτική κρίση (η οποία είχε σαν αφορμή τα subprime και όχι αιτία) μας έδειξε και θα συνεχίσει να μας γεννά πολλά συνδεδεόμενα προβλήματα αφού τελικά η όλη θεωρία πέρι decoupling και ασφαλούς διασποράς του πιστωτικού ρίσκου κατέρρευσε μέσα σε 6 μήνες.
Μπορεί οι χρηματιστηριακές αγορές να έδειξαν ένα υπερβολικά άσχημο πρόσωπο (λόγω της τάσης να προεξοφλούν ενδείξεις και όχι τετελεσμένα γεγονότα) αλλά με τον ίδιο τρόπο πάνε να αποπροσανατολίσουν ΤΩΡΑ τον κόσμο με τις "ξαφνικές" υπερπροσφορές..οι οποίες δεν κατάφεραν ούτε πάνω από 1% να ανεβάσουν τους αμερικάνικούς δείκτες εκείνη την μέρα!
Τα λεφτά πάνε στα λέφτά, ειδικά στις οικονομικές κρίσεις!!
Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός, και η προοδευτική ενεργειακή εξάρτηση από χ'ωρες οι οποίες έως τώρα ΔΕΝ ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι..Η ζυγαριά πια, γέρνει προς την Ασία, και οι ΗΠΑ και λοιποί αγγλοσάξωνες δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι'αυτό..Εκεί έγκειται και η πολιτική παρέμβαση στις διεθνείς αγορές (βλ. μείωση των επιτοκίων την ώρα που ανεβαίνει ο πληθωρισμός!!)
Πχ ένας πόλεμος στο Ιράν, θα βοηθόύσε στην δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ η οποία είναι και ένα από τα κύρια φάρμακα για τον πληθωρισμό!
Επίσης το σενάριο για έλεγχο των κοιτασμάτων του Ιράν (και αναπόφευκτα (εξ)ασφάλιση αυτών του Ιράκ) και των λοιπών αγωγών στην Κεντρική Ασία, μειώνει την εξάρτηση σε Α'Υλές βοηθά την ανάκαμψη της (κυρίως Δυτικής) αγοράς. Καλύπτονται οι πιθανές αυξήσεις στην ζήτηση για ενέργεια - ανάπτυξη - μεταφορές!
Δημοσίευση σχολίου