Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Αν φεύγουν και από τις πρεσβείες...μαντέψτε!

Photo

Οι ΗΠΑ εκκένωσαν την πρεσβεία τους στο Τσαντ έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους αντάρτες, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί στο Τσαντ και λιγότεροι από 100 εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σον Μακ Κόρμακ, προσθέτοντας πως δεκάδες Αμερικανοί έχουν καταφύγει στην πρεσβεία.

Photo

Ο Μακ Κόρμακ προειδοποίησε επίσης τους αντάρτες να μείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις της αμερικανικής πρεσβείας, η οποία είναι κυρίαρχο αμερικανικό έδαφος.
Ο ίδιος τόνισε πως οι πληροφορίες πως οι Σουδανοί υποθάλπουν τους αντάρτες «είναι πολύ ανησυχητικές» και πως αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει με στελέχη της σουδανικής κυβέρνησης, προτρέποντάς τους να σταματήσουν κάθε υποστήριξη προς τους αντάρτες.

Photo

Χιλιάδες κάτοικοι της Ντζαμένα κατέφυγαν χθες στο Καμερούν εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στους αντάρτες και στις κυβερνητικές δυνάμεις του Τσαντ, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), επικαλούμενη αξιωματούχους του Καμερούν. Η γέφυρα που ενώνει την πρωτεύουσα του Τσαντ Ντζαμένα με την πόλη Κουσέρι του Καμερούν άνοιξε και πάλι την Κυριακή, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.
«Μας ενημέρωσαν πως πολίτες του Τσαντ περνούν κατά χιλιάδες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Καταδίκη των επεισοδίων στο Τσάντ, χωρίς δεσμευτικό περιεχόμενο

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις ένοπλων ομάδων κατά της κυβέρνησης του Τσαντ, ενώ ταυτοχρόνως ζήτησε από τα κράτη-μέλη του να υποστηρίξουν την κυβέρνηση αυτή, όμως η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό.

Photo

Από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ «καταδικάζονται με τρόπο σθεναρό οι επιθέσεις που έγιναν από τις ένοπλες ομάδες κατά της κυβέρνησης του Τσαντ αλλά και όλες οι απόπειρες να χρησιμοποιηθεί η βία, γενικώς, ενώ υπενθυμίζεται η υποστήριξή του για την κυριαρχία, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του Τσαντ».

Σε συναφείς δηλώσεις προέβη ο πρεσβευτής του Παναμά Ρικάρντο Αλμπέρτο Αρίας, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα.

- Με την ανωτέρω απόφαση, «προσκαλούνται τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση του Τσαντ».

- Στο μεταξύ, μετακινήθηκαν εκτός Τσαντ ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην αφρικανική αυτήν χώρα, κ. Χέλμουτ Ράους, καθώς επίσης και 50 Γερμανοί πολίτες, επειδή όπως αναφέρθηκε στην επίσημη γερμανική ανακοίνωση, «παρατείνονται με αμείωτη δύναμη οι συγκρούσεις ολόγυρα από την πρωτεύουσα Ντζαμένα».

Photo

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

6 σχόλια:

geokalp είπε...

όχι να σχολιάσουμε, ούτε να απαντήσουμε δεν προλαβαίνουμε!

geokalp είπε...

σόρρυ, να διαβάσουμε ήθελα να γράψω, είμαι και λίγο εμπύρετος!

Τdi είπε...

καλησπέρα φίλε μου...τι να κάνω, τα γεγονότα τρέχουν!!

Τdi είπε...

Είπαμε, οι εποχές που ζούμε είναι περισσότερο έκρρυθμες από ποτέ! Με φοβίζει λιγάκι αυτό..

geokalp είπε...

η διασπορά της πληροφορήσης σίγουρα ορισμένες φορές αποσταθεροποιεί το σύστημα

Τdi είπε...

Δεν είναι η γνώση το νέκταρ πια, αλλά το φίλτρο που παράγει την απόσταξή της!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»