Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Επικίνδυνη κλιμάκωση σε ένα από τα τελευταία "ασφαλή" προπύργια ενεργειακής προμήθειας της Δύσης

Ένοπλοι επιτέθηκαν σήμερα σε τουλάχιστον δύο πλοία που ανήκουν στον τομέα της ενέργειας, στη Νιγηρία και σκότωσαν ένα ναυτικό που βρισκόταν σε ένα πλοίο συνοδείας, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα ένοπλων επιθέσεων εναντίον της ναυτιλίας μέσα σε δύο μήνες και ακολουθεί έκκληση της Παγκόσμιας Ενωσης Ναυτιλίας να κηρυχθεί η Νιγηρία «εμπόλεμη ζώνη».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ναυτικού, τον Χένρι Μπαμπαλόλα, «σημειώθηκε μία επίθεση το πρωί εναντίον ενός σκάφους που συνόδευε ένα πλοίο το οποίο μετέφερε εργαζόμενους του εργοστασίου NLNG από τα νησιά Μπόνι στο λιμάνι Χάρκουρτ και σκοτώθηκε ένας ναυτικός».

Το εργοστάσιο στα νησιά Μπόνι εξάγει κάθε χρόνο 22 εκατομμύρια τόνους παγωμένο και συμπιεσμένο αέριο σε αγορές του βιομηχανικού κόσμου. Από τα ίδια νησιά εξάγονται καθημερινά περί τα 400.000 βαρέλια πετρελαίου από την εταιρεία Shell.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλεος πια με αυτά τα τερτίπια των εταιριών διακίνησης πετρελαίου – Ας σκεφτούν κάτι άλλο για να μπορέσουν να κρατήσουν ψηλά τις τιμές ενός προϊόντος που είναι υπερτιμολογημένο στο 300% της πραγματικής του άξιας . Τόσα ακριβοπληρωμένα στελέχη χωρίς στάλα φαντασία , ρε γαμώτο . Έχω την αίσθηση πλέον ότι στη Νιγηρία υπάρχουν αμειβόμενα θύματα απαγωγής . Έλεος . Να δείτε που το μπρεντ θα βαρέσει ταβάνια πάλι σε μια εποχή που δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει

Τdi είπε...

Και υποτίθεται μιλάμε για "εξασφαλισμένα κοιτάσματα"...που να πας στο Σουδάν...

Ότι δεν έχει λόγο να είναι τόσο ψηλά, εδώ θα διαφωνήσω. Ποτέ άλλωτε η Δύση δεν είχε τόσο λίγο πετρέλαιο "εξασφαλισμένο" υπό πολιτικό έλεγχο..
Αν χαθεί και το Αφγανιστάν, εκεί να δείς τιμές!! Πάει ο αγωγός Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία
Άλλωστε, και οι πετρελαιοπαραγωγοί κερδίζουν από την αύξηση της τιμής.. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Επίσης οι ΗΠΑ ΔΕΝ θέλουν οι τιμές του μπρέντ να πιάσουν ταβάνι..Ήδη δημιουργείται πρόβλημα πληθωρισμού!!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»