Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Όχι απλά νικήσανε τον κυβερνητικό στρατό, αλλά περιμένουνε και τον πρόεδρο να βγεί από το Μέγαρο!


Οι αντάρτες του Τσαντ, που έχουν περικυκλώσει από σήμερα το πρωί τον πρόεδρο της χώρας, Ιντρίς Ντεμπί, στο προεδρικό μέγαρο της Ντζαμένα, σκέφτονται να επιτεθούν στο κτήριο, όπως δήλωσε ο Αμπακάρ Τολίμι, ένας από τους αρχηγούς τους.


Στην ερώτηση «θα επιτεθείτε στην προεδρία τις επόμενες ώρες» ο Τολίμι απάντησε: «ναι, μπορεί να το κάνουμε, έτσι προβλέπεται, ίσως δεν θα αργήσει».

http://img.timeinc.net/time/daily/2007/0703/a_darfur_0321.jpg

«Ο πρόεδρος έχει περιχαρακωθεί στο μέγαρό του. Ελέγχουμε όλα τα υπόλοιπα», πρόσθεσε ο Τολίμι ο οποίος, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι ο Ντεμπί μπορεί να φύγει από το προεδρικό μέγαρο εάν το επιθυμεί.

O Πρόεδρος του Τσάντ μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να προσεύχεται...

Chadian President Idriss Deby (file pic)

Όσο για τον απλό λαό...κουράγιο!
The image “http://matadortravel.com/files/imagecache/preview/files/images/An+exhausted+Sudanese+mother+and+her+seven+children+arrive+at+a+refugee+camp+in+Eastern+Chad+.++Mark+Brecke+2004.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.

Το απόγευμα προηγήθηκαν τα εξής:

«Εικάζουμε πως ο Ντέμπι βρίσκεται εντός του μεγάρου. Εάν επιθυμεί να αποχωρήσει εμείς δεν βλέπουμε πού υπάρχει το πρόβλημα», τόνισε ο Αμπακάρ Τολίμι, μιλώντας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

«Ελέγχουμε την κατάσταση, ελέγχουμε την πόλη, δεν υπάρχουν θύλακοι αντίστασης. Οι κυβερνητικοί στρατιώτες βρίσκονται αποκλειστικώς στην περίμετρο του μεγάρου και βομβαρδίζουν με βαρύ οπλισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος προσπάθησε το μεσημέρι να διασπάσει τον κλοιό των ανταρτών, που τον πολιορκούν, με αλλεπάλληλες βολές αρμάτων μάχης Τ-55, τα οποία προστατεύουν το μέγαρο, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.

Photo

Εν τω μεταξύ, δύο γυναίκες, η σύζυγος και η κόρη ενός υπαλλήλου της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στο Τσαντ, σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην κατοικία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ντζαμένα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που γίνονται στην Ντζαμένα η κατοικία του πρεσβευτή χτυπήθηκε από βόμβα. Δεν διευκρινίστηκε πάντως εάν το πλήγμα ήταν σκόπιμο ή αν το σπίτι χτυπήθηκε κατά λάθος.

Photo

UPDATE - 4/2/2008

Χιλιάδες κάτοικοι της Ντζαμένα κατέφυγαν χθες στο Καμερούν εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στους αντάρτες και στις κυβερνητικές δυνάμεις του Τσαντ, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), επικαλούμενη αξιωματούχους του Καμερούν. Η γέφυρα που ενώνει την πρωτεύουσα του Τσαντ Ντζαμένα με την πόλη Κουσέρι του Καμερούν άνοιξε και πάλι την Κυριακή, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.
«Μας ενημέρωσαν πως πολίτες του Τσαντ περνούν κατά χιλιάδες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»