Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Περίεργες μεταρρυθμίσεις στα αραβικά ΜΜΕ

Iraqi family watches al-Arabiya satellite station

Οι αραβικές χώρες, με την προτροπή της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, υιοθέτησαν ένα επίσημο κείμενο με το οποίο περιορίζουν τις ελευθερίες των αραβικών δορυφορικών καναλιών και προβλέπουν μάλιστα κυρώσεις στην περίπτωση «προσβολής των ηγετών ή των εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων» των αραβικών χωρών.

Το κείμενο, που παρουσιάζεται ως «ρυθμιστικό» των καθηκόντων των δορυφορικών τηλεοπτικών καναλιών εγκρίθηκε από 21 από τους συνολικά 22 υπουργούς Ενημέρωσης των αραβικών χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου. Μόνο το Κατάρ, όπου εδρεύει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ψήφισε κατά της απόφασης.

Το κείμενο εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου με πρωτοβουλία της Αιγύπτου, έδρα πολλών αραβικών δορυφορικών καναλιών που εκπέμπουν από τη λεγόμενη «ελεύθερη ζώνη για τα ΜΜΕ».

Το Κάιρο και το Ριάντ έχουν ενοχληθεί από τη συχνή κριτική που δέχονται τα καθεστώτα τους από τις εκπομπές των αραβικών δορυφορικών καναλιών κυρίως από το Αλ Τζαζίρα και το Όρμπιτ.

Τέλος αναφέρεται στο κείμενο ότι «οι χώρες που υπέγραψαν έχουν το δικαίωμα να παγώσουν ή να μην ανανεώσουν την διαπίστευση εργασίας των ΜΜΕ που τυχόν θα παραβούν τους κανόνες του κειμένου αυτού» .

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»