Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Πατρώνας του "ανεξάρτητου" Κοσόβου, η ΕΕ. Όχι ο ΟΗΕ.

Image:Kosovo government.jpg
To κτίριο της κυβέρνησης του Κοσόβου

Η τελική έγκριση της ΕΕ στην ανάπτυξη αστυνομικής-δικαστικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο θα προηγηθεί της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας την προσεχή Κυριακή. Η σερβική μειονότητα σχεδιάζει ήδη μία εικονική αποσκίρτηση και στο Βελιγράδι το πολιτικό σκηνικό «φλέγεται»...

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι εντός της εβδομάδας οι «27» θα ολοκληρώσουν -με μία χαμηλών τόνων διπλωματική διαδικασία- την τέταρτη και τελευταία φάση έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της αστυνομικής και δικαστικής αποστολής που θα αριθμεί 1.800 άνδρες και θα αντικαταστήσει τη διοίκηση του ΟΗΕ (UNMIK).

Αρμόδιες πηγές στις Βρυξέλλες αποσαφηνίζουν στο Reuters ότι δεν χρειάζεται να σταλεί η τελική απόφαση προς έγκριση στους επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι έχει δοθεί έγκριση επί της αρχής σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η απόσχιση βρίσκεται στην τελική ευθεία και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα έλθει την προσεχή Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου. Την επομένη συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει μία γενική διακήρυξη για το μέλλον του Κοσόβου, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία, και καλώντας σε διατήρηση της σταθερότητας.

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας θα επαφίεται στο κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ. Η πλειονότητα, 20 με 22 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναμένεται να αναγνωρίσουν ταχύτατα την ανεξαρτησία. Τουλάχιστον πέντε -Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία- δεν θα κινηθούν άμεσα προς αναγνώριση, με τη Λευκωσία να έχει ήδη διαμηνύσει ότι ουδέποτε θα το πράξει.

http://mondediplo.com/2003/08/IMG/jpg/kosovo.jpg

Ειδικά ως προς την Κύπρο, την ισχυρότερη φωνή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κόντρα στην απόσχιση του Κοσόβου, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αποσυνδέει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής αποστολής από το ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει Ύπατο Εκπρόσωπο για το Κόσοβο, τον Ολλανδό Πιέτερ Φέιθ, ο οποίος θα επιβλέψει την πολιτική αποστολή και την εγγύηση εκ μέρους της κυβέρνησης του Κοσόβου της προστασίας της σερβικής μειονότητας. Η ευρωπαϊκή αποστολή θα χρειαστεί 120 ημέρες για να αναπτυχθεί πλήρως στο Κόσοβο και να αναλάβει τα ηνία από την UNMIK.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν σε μία έστω αόριστη έγκριση της αποστολής από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, δεδομένου ότι το ρωσικό βέτο εμποδίζει το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Γενικός Γραμματέας έχει αποφύγει να σχολιάσει τη νομιμότητα της αποστολής, υπό το βάρος της πίεσης της Μόσχας που τονίζει ότι υπονομεύεται το κύρος του ΣΑ.

Η Ρωσία απηύθυνε την Κυριακή σε μία ακόμη προειδοποίηση προς την ΕΕ, λέγοντας ότι με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου κινδυνεύει να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας.

Image:Kosovo ethnic 2005.png

Ως προς τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο, προγραμματίζει μία εικονική απόσχιση εγκαθιδρύοντας μία «Συνέλευση» στην πόλη της Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο. Η αλβανική εφημερίδα της Πρίστινας Zeri γράφει για «ένα σχέδιο δημιουργίας μίας ξεχωριστικής πολιτικής και εδαφικής οντότητας με ειδικούς δεσμούς με τη Σερβία», το οποίο απορρίπτουν οι Αλβανοί ηγέτες.

Η Σερβία άνοιξε πρόσφατα ένα κυβερνητικό γραφείο που επιβλέπει τις δημόσιες υπηρεσίες στη Μιτρόβιτσα, λέγοντας ότι θα ενισχύσει επίσης τα παράλληλα δίκτυα υπηρεσιών του Βελιγραδίου για τους Σέρβους. Η πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ μίλησε για «προκλητική ενέργεια», θυμίζει το Reuters.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον η Σερβία δεν μπορεί να κρατήσει το Κοσσυφοπεδίο θα επιδιώξει να «χωρίσει» την επικράτεια, κρατώντας τον έλεγχο του βορρά, όπου παρέχει ήδη υπηρεσίες σε θέματα περίθαλψης, εκπαίδευσης και διοίκησης στους Σέρβους.

http://www.globalsecurity.org/military/ops/images/auconkfor_map_mnbs.jpg

Πολιτική «θύελλα» στη Σερβία

Η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αναπόφευκτη «απώλεια» του Κοσόβου έχει διχάσει τη Σερβία, οδηγώντας στο χείλος της κατάρρευσης την κυβέρνηση συνασπισμού που απαρτίζουν τα κόμματα του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του επανεκλεγέντος, φιλοδυτικού, προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

Προς απογοήτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τη Σερβία μπήκε την περασμένη εβδομάδα στον «συρτάρι», εξαιτίας της ρήξης στη σερβική κυβέρνηση συνασπισμού για τα «συμφραζόμενα» της πολιτικής συμφωνίας (που βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης).

Κόντρα στον Μπόρις Τάντιτς ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα αρνείται να υπογράψει την Ενδιάμεση Συμφωνία, μιλώντας για τέχνασμα της ΕΕ ώστε κατ' ουσίαν να υφαρπαγεί η σερβική στήριξη στην ευρωπαϊκή αστυνομική-δικαστική αποστολή που θα σταλεί στο Κόσοβο και σε αυτή καθαυτή την απόσχιση.

Τα εθνικιστικά κόμματα είναι αποφασισμένα να φράξουν την πορεία ενίσχυσης των σχέσεων Σερβίας-ΕΕ εάν η τελευταία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αντίθετα τα φιλοδυτικά κόμματα τονίζουν ότι η πορεία προς τους κόλπους της Ένωσης πρέπει να παραμείνει βασική προτεραιότητα της χώρας.

Τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση ανάμεσα στους Βόισλαβ Κοστούνιτσα, Μπόρις Τάντιτς και τον πρόεδρο της Βουλής Όλιβερ Ντούλιτς για να διερευνηθεί εάν υπάρχουν περιθώρια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου. Ο πρόεδρος της σερβικής Βουλής έχει δηλώσει ότι το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα που θα εξεταστεί στη συνάντηση.

Εάν ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα εξακολουθήσει να στρέφεται προς τα εθνικιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης για να στηρίξει την άκαμπτη θέση του στο ζήτημα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ο συνασπισμός θα καταρρεύσει, σημείωσε προ της συνάντησης ο Όλιβερ Ντούλιτς.

Αποτυπώνοντας την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία, ο υπουργός Εργασίας Ρασίμ Λιάτζιτς δήλωσε ότι «τα πάντα έχουν σταματήσει και αυτό είναι προοίμιο χάους»...

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΙΡΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ
ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΑ ΜΑΤΙΑ
ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΑΒΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ

Τdi είπε...

..νέο σύνθημα είναι αυτό;

Τι εκπροσωπείς, Χρυσή Αυγή, Γαλάζιες Ταξιαρχίες, ΝεοΕλληνοΝαζί, τί;

Από τα συνθήματα μονάχα δεν μπορώ φίλε να σε πιάσω...

Γράψε ότι μα ότι θέλεις, απλά να έχει και μια λογική δομή ο λόγος σου..είδικά αν νιώθεις 100% έλληνας, θα έπρεπε να ξέρεις να τιμάς την γλώσσα σου, που κράτησε 3000 χρόνια τώρα!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»