Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Στάλινγκραντ αποδεικνύονται τα βουνά του Κουρδιστάν !

Photo

Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζει η Τουρκία στο μέτωπο που αποφάσισε να ανοίξει, στέλνοντας τον στρατό της στο έδαφος του Ιράκ.

Photo

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι αντάρτες του ΡΚΚ μάχονται λυσσαλέα προσπαθώντας να κρατήσουν τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις μακριά από τα προπύργιά τους, στην κοιλάδα Ζαπ και το όρος Καντίλ.

Photo

Σύμφωνα με τις (εξαιρετικά λίγες και αμφιλεγόμενες) πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή, παρατηρείται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την από αέρος υποστήριξη των τουρκικών μονάδων και δίνει ευκαιρία στους αντάρτες για ελιγμούς και αντεπιθέσεις.

New images Turkish land offensive on the Turkey-Iraq border. This photo released by Turkish Armed Forces on Sunday Feb.24,2008.

Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, το σοβαρότερο πρόβλημα έρχεται από την πλευρά της Βαγδάτης. Η κυβέρνηση του κατεχόμενου Ιράκ, δεχόμενη πυρά ομαδόν για την ανοχή που επέδειξε τις πρώτες ημέρες στην παραβίαση του εδάφους της χώρας, αναγκάστηκε χθες να αποδοκιμάσει κατηγορηματικά την τουρκική εισβολή και να απαιτήσει από την Άγκυρα «να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της».

Δυσφορία Κούρδων

Photo

Εμφανής είναι, παράλληλα, η δυσφορία των Κούρδων που ελέγχουν το βόρειο Ιράκ και, τρέφοντας παραδοσιακά αισθήματα εχθρότητας έναντι της Τουρκίας, έχουν θέσει τις δυνάμεις των «πεσμεργκά» σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας.

Kurdish rebels of the separatist Kurdistan Workers' Party, or PKK, are seen near the Turkish border in the remote village of Lewzhe, in northern Iraq, Saturday, July 21, 2007

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την επιχείρηση ως αποτέλεσμα του «νόμιμου δικαιώματος για αυτοάμυνα» που έχει η χώρα του κατά της τρομοκρατικής απειλής, όπως χαρακτήρισε τη δράση του ΡΚΚ.

Photo

Πηγή: Hμερησία

"Our objective is clear, our mission is clear and there is no timetable until ... those terrorist bases are eliminated," Turkish envoy Ahmet Davutoglu told a news conference after talks in Baghdad with Iraqi Foreign Minister Hoshiyar Zebari.

The Turkish General Staff said in a statement that five more Turkish soldiers had been killed since late Tuesday, taking their losses to 24. PKK claims that more than 100 Turkish troops have been killed could not be verified.

The Turkish statement said its forces had hit 475 new targets, including shelters, anti-aircraft facilities, training bases and command centers. It also said the weather was improving after advances were slowed by heavy snow in the remote, mountainous region of Iraq's Kurdistan.

Πηγή: Reuters

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Ξαναγυρίζουμε στην δεκαετία του '60 ;

http://www.coverups.com/JFKphotos/jfk200.jpeg

Σχεδόν 40 χρόνια μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πληθώρα δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο απηχούν την ίδια αγωνία: Πόσο ασφαλής είναι ο Μπάρακ Ομπάμα;

http://nymag.com/images/2/daily/intel/07/05/14_obama_lg.jpg

«Εχω την καλύτερη ασφάλεια στον κόσμο», απαντά ο γερουσιαστής από το Ιλινόι, αλλά οι οπαδοί του -και όχι μόνον- «βλέπουν» στον Ομπάμα ένα άκρως επικίνδυνο τρίπτυχο: Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι μαύρος, εκπροσωπεί «την ελπίδα και την αλλαγή» και έχει την υποστήριξη της οικογένειας Κένεντι, δύο μέλη της οποίας δολοφονήθηκαν άγρια. «Ο Μπάρακ φοβίζει εμάς που σκεπτόμαστε το ενδεχόμενο της δολοφονίας διότι αντιπροσωπεύει όσα ακριβώς κάποιοι μας στέρησαν τη δεκαετία του 60», δηλώνει ο Τζέραλντ Πόσνερ, συγγραφέας βιβλίων για τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι, αλλά και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

http://www.writespirit.net/inspirational_talks/political/martin_luther_king_talks/martin-luther-king2.jpg

Στο Ντάλας
Πριν από λίγες ημέρες, η αυτοκινητοπομπή του Ομπάμα πέρασε από το Ντάλας, ακριβώς από το ίδιο σημείο όπου στις 22 Νοεμβρίου του 1963 οι σφαίρες έριχναν νεκρό τον πρόεδρο Κένεντι, σε μία υπόθεση που ακόμη και σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως. Το επιτελείο του Ομπάμα κοίταζε επίμονα έξω από το παράθυρο, κανείς, ωστόσο, δεν εξέφρασε δυνατά τον φόβο του. «Πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν μου πέρασε από το μυαλό. Εκείνη την ώρα σκεφτόμουν ότι έχω κρυώσει και ότι πρέπει να γίνω καλά για την επόμενη ομιλία μου», ομολογεί ο Ομπάμα.

http://www.poster.net/kennedy-john-f/kennedy-john-f-photo-xl-john-f-kennedy-6220410.jpg

Είναι αλήθεια ότι ο μαύρος γερουσιαστής απολαμβάνει την προστασία των Μυστικών Υπηρεσιών πολύ πριν ξεκινήσουν οι αναμετρήσεις για το χρίσμα, γεγονός που δεν έχει επαναληφθεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα δέχτηκε με δισταγμό την προστασία των Μυστικών Υπηρεσιών πέρυσι τον Μάιο. Εκτοτε, οι Μυστικές Υπηρεσίες του έδωσαν την κωδική ονομασία «Ο Αποστάτης» (The Renegade) και πλέον, με τις συγκεντρώσεις του να γίνονται ολοένα και πιο πολυπληθείς, του προσφέρουν ασφάλεια ανάλογη με αυτήν σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο. Για κάποιους αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Μπένι Τόμσον, σε επιστολή του στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας τον περασμένο μήνα επισήμανε ότι «το διεθνές και εθνικό προφίλ του γερουσιαστή δημιουργεί μοναδικές προκλήσεις που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή». «Αρκεί να κοιτάξουμε στις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του προεδρικού υποψήφιου Ρόμπερτ Κένεντι», γράφει.

http://obits.eons.com/obits/tributes/robert_kennedy/2262-1-photo.jpg

Σε συνέντευξή του, ο Τόμσον δεν αποκαλύπτει αν στην επιστολή του αναφέρεται σε συγκεκριμένες απειλές εις βάρος του μαύρου γερουσιαστή. Διευκρινίζει, όμως, ότι «η υποψηφιότητα του Ομπάμα είναι τόσο μοναδική και τόσο σημαντική» που δεν αφήνει περιθώρια για λάθη.

Πρόκληση
Ο ίδιος ο Ομπάμα αντιμετωπίζει επιτυχώς την πρόκληση: «Δεν είναι κάτι το οποίο με απασχολεί καθημερινά, νομίζω ότι όποιος αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος αναγνωρίζει το ρίσκο», δηλώνει και βεβαιώνει ότι γνωρίζει την ιστορία σε βάθος. «Το εθνικό τραύμα ήταν απύθμενο, αλλά ούτε ο Μπόμπι Κένεντι ούτε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχαν την προστασία των Μυστικών Υπηρεσιών», καταλήγει...

Δολοφονίες που άλλαξαν την ιστορία

22/11/1963
Ο πρόεδρος Τζον Κένεντι δολοφονείται από τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, που πριν καν καθίσει στο εδώλιο δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι. Πρόκειται για τη δολοφονία που συγκλόνισε την υφήλιο όχι μόνον διότι ο Κένεντι θεωρείτο η ενσάρκωση της αλλαγής, αλλά και διότι ο θάνατός του παραμένει ουσιαστικά ανεξιχνίαστος.

4/4/1968
«Κάποιοι άρχισαν να μιλάνε για απειλές, για το τι μπορεί να πάθω από κάποιους άρρωστους λευκούς αδελφούς μας. Δεν με νοιάζει. Εφθασα στην κορυφή... Τα μάτια μου είδαν την έλευση του Κυρίου»: Αυτά τα λόγια αναφώνησε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λίγες ώρες πριν ο καλύτερος ρήτορας στην ιστορία των ΗΠΑ πέσει νεκρός στο Μέμφις.

6/6/1968
Η νίκη του Ρόμπερτ Κένεντι στις προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια, στις 4 Ιουνίου, έδωσε νέα ώθηση στην υποψηφιότητά του. Ενθουσιασμένος, ο Μπόμπι εκφώνησε ομιλία στους οπαδούς του, τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιουνίου σε ξενοδοχείο του Λος Αντζελες. Φεύγοντας πέρασε από την κουζίνα του ξενοδοχείου για να χαιρετήσει τους εργαζόμενους όταν ένας 24χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον του. Ο Μπόμπι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε την επομένη.

Της Ελένας Μπέλλη

Πηγή: Ημερησία

Mάλιστα έχει δημιουργηθεί και στοίχημα για το αν ο Ομπάμα κινδυνεύει να δολοφονηθεί ή αν τελικά θα τον προστατέψουν οι μυστικές υπηρεσίες !!

(Η φωτογραφία είναι link)


Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

O τουρκικός στρατός προελαύνει προς το αρχηγείο του PKK

UPDATE
26/2/2008 16:42


Στρατιώτες και πολίτες στην Τσουκούρτσα της νοτίου Τουρκίας μεταφέρουν τα φέρετρα Τούρκων συνοριακών φρουρών, που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ευχήθηκε χθες να είναι η τουρκική εισβολή περιορισμένης διάρκειας και χωρίς παράπλευρες απώλειες.


AΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ...

...η τουρκική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ είναι πράξη αυτοάμυνας κατά του PKK, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Η Τουρκία, με τη χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, κάνει χρήση του «νόμιμου δικαιώματος της αυτοάμυνας» κατά των Κούρδων ανταρτών, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. «Η διασυνοριακή επιχείρηση που πραγματοποίησε η Τουρκία είναι αποτέλεσμα του νόμιμου δικαιώματός της για αυτοάμυνα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην οινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του AKP μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα και να το υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν στρέφονται κατά της διοίκησης του βορείου Ιράκ. Στρέφονται μόνον κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε αναφερόμενος στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). «Η Τουρκία διεξάγει ένα δίκαιο αγώνα ενάντια σε μία τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής (...) Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, να εξαλείψει αυτούς που απειλούν την ειρήνη, την ενότητα και την αλληλεγγύη των πολιτών της», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός παίρνει όλες τις προφυλάξεις, ώστε να μην πληγούν οι πολίτες του βορείου Ιράκ και ότι η Τουρκία ανέκαθεν υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, καθώς θεωρεί τη χώρα αυτή και το λαό της φίλους. Τέλος είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξελίσσονται καλά και οι Τούρκοι στρατιώτες θα επιστρέψουν στη χώρα τους «το ταχύτερο δυνατό».
Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΙΣΗΣ...

...το Ιράκ καταδίκασε με τον εντονότερο μέχρι σήμερα τρόπο την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της παραβίασης της κυριαρχίας του. Τα τουρκικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα την περασμένη Πέμπτη για να επιτεθούν στους Κούρδους αντάρτες που χρησιμοποιούν βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας. «Το υπουργικό συμβούλιο εκφράζει την αντίθεση και την καταδίκη για την τουρκική στρατιωτική ανάμειξη η οποία αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, τονίζει ότι η μονόπλευρη στρατιωτική ενέργεια δεν είναι αποδεκτή και απειλεί τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπος Αλί αλ-Νταμπάγκ.

Ο εκπρόσωπος είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ένας απεσταλμένος του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταλαμπανί, Κούρδο, και υπουργούς συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΞ Χοσιάρ Ζεμπαρί στην Βαγδάτη αύριο Τετάρτη. Το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί συνολικά 153 Κούρδοι αντάρτες και 17 Τούρκοι στρατιώτες, αλλά το PKK ανεβάζει τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες σε 81. Η «Επιχείρηση Γκιουνές» άρχισε το βράδυ της Πέμπτης με την Τουρκία να στέλνει στο βόρειο Ιράκ περίπου 10.000 άνδρες για να καταστρέψουν τις βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Ο τουρκικός στρατός εκτιμάει ότι αριθμός των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 5.000.
Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo
Τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν προς το αρχηγείο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που βρίσκεται στα βουνά Καντίλ κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στρατόπεδα του PKK στην περιοχή Ζαπ και στην κοιλάδα Τσέμκο καταστράφησαν το Σαββατοκύριακο και τώρα κομάντος υποστηριζόμενοι από μαχητικά αεροσκάφη F-16 στοχεύουν τη βάση του PKK στο Καντίλ, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αγκυρα, ο Τσεμίλ Τσιτσέκ υπεραμύνθηκε σήμερα των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η Τουρκία έχει το δικαίωμα για αυτοάμυνα και να σταματήσει το PKK να χρησιμοποιεί το έδαφος του Ιράκ για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και μη στόχων στην Τουρκία.

Photo

«Ενημερώσαμε τον κόσμο (για τις δραστηριότητες του PKK στο βόρειο Ιράκ) και θέλαμε να ληφθούν μέτρα. Δυστυχώς, οι εκκλήσεις της Τουρκίας δεν απαντήθηκαν» τόνισε ο Τσιτσέκ προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνεχείς εκκλήσεις της Άγκυρας προκειμένου οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ή οι ιρακινές δυνάμεις να σταματήσουν το PKK στο βόρειο Ιράκ.

Photo

«Δηλώσαμε από την αρχή ότι ο ένας και μοναδικός στόχος μας είναι η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι Ιρακινοί είναι είναι φίλοι της Τουρκίας. Όπως είπε ο Τσιτσέκ, τα τουρκικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στη χώρα τους, μόλις θα έχουν επιτύχει να καταστρέψουν κάθε δυνατότητα του PKK να περάσει τα σύνορα προς την Τουρκία και να πραγματοποιήσει επιθέσεις, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Photo

Αιματηρές συγκρούσεις

Ο τουρκικός στρατός ανέφερε τη Δευτέρα ότι σκότωσε 41 Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών ανταρτών στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, σε 153. Εξάλλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ακόμα δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μοιραία, ο αριθμός των νεκρών Τούρκων στρατιωτών ανήλθε σε 17, από την έναρξη της εισβολής.

Όπως αναφέρθηκε, ο τουρκικός στρατός χτύπησε περίπου 30 στόχους του ΡΚΚ, το τελευταίο 24ωρο. Το τουρκικό επιτελείο εκτιμάει ότι στο βόρειο Ιράκ βρίσκονται 4.000 με 5.000 Κούρδοι αντάρτες και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

Photo

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, AP

Οι ΗΠΑ κάνουν την κίνησή τους..

Το Κόσοβο δεν θα ξαναγίνει ποτέ τμήμα της Σερβίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται για το θέμα αυτό με το Βελιγράδι και τη Μόσχα που αντιδρούν στη μονομερή ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Οι δηλώσεις του Κέισι έγιναν μετά την επίσκεψη στο Βελιγράδι του υποψηφίου διαδόχου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επανέλαβε πως η Μόσχα στηρίζει σταθερά τη σερβική κυριαρχία στο Κόσοβο.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλώσεις κατά την ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου θα συνεχιστούν και οι σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της περιοχής δεν θα εξομαλυνθούν, εκτός εάν αυτές αλλάξουν την πολιτική τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Η Ρωσία κάνει την κίνησή της..

UPDATE: 25/2/2008 - 20:15

Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου μπορεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε σήμερα ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Σήμερα ήδη ορισμένοι Παλαιστίνιοι πολιτικοί άνδρες δηλώνουν ότι είναι άχρηστο να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, και ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti 24.

«Και φωνές αρχίζουν να ακούγονται και λέγουν ότι μετά από τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα πραγματοποιηθούν ακριβώς τα ίδια με ένα παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία απορρίπτει σθεναρά, όπως και το Βελιγράδι, τη μονομερή ανεξαρτησία που κηρύχτηκε στις 17 Φεβρουαρίου από την αλβανική πλειοψηφία του Κοσόβου, και αναγνωρίστηκε από τις δυτικές δυνάμεις.

Το φαβορί για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές της 2ας Μαρτίου Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα τους Σέρβους ηγέτες για την υποστήριξη της Μόσχας, μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι όπου συνοδευόταν από τον κ. Λαβρόφ.

«Δεν αμφιβάλλω ότι όταν η Παλαιστίνη θα κηρυχτεί ανεξάρτητη μονομερώς, πολλοί θα αναγνωρίσουν το κράτος αυτό», συνέχισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti 24, σε εκπομπή που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την επίσκεψη του στο Βελιγράδι.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσουν σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υποψήφιος διάδοχος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Μόσχας με την Ουάσινγκτον με αφορμή την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Photo

Σύμφωνα με εκπροσώπους του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης που παραμένει πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού της «Γκαζπρόμ»,είναι η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών μετά και την υπογραφή στα τέλη Ιανουαρίου της ρωσο-σερβικής διακρατικής συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την ένταξη και της Σερβίας στο δίκτυο του αγωγού South Stream συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ,που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε χώρες των Βαλκανίων και στην κεντρική Ευρώπη.

Ο Μεντβέντεφ που αναμένεται να νικήσει άνετα στις προεδρικές εκλογές, την επόμενη Κυριακή στη Ρωσία, έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει τη γραμμή Πούτιν στην εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα χαρακτήρισε μάλιστα «κατάφωρα κυνική» τη στάση που ακολουθεί η Ουάσινγκτον στο θέμα του Κοσόβου.Αποκρούοντας ανάλογες κατηγορίες του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Καμίνιν τόνισε ότι είναι «κατάφωρα κυνική η υποστήριξη μόνο την πλευράς των Κοσοβάρων Αλβανών από την Ουάσινγκτον, η περιφρόνηση του δικαίου χάριν της πολιτικής αναγκαιότητας, η αδιαφορία για τις τύχες 100.000 Σέρβων, οι οποίοι οδηγούνται ουσιαστικά τον 21ο αιώνα σε γκέτο».

Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, Αλεξάντρ Μποτσάν-Χάρτσενκο δεν απέκλεισε μάλιστα τη διαίρεση του Κοσόβου σε σερβικό και αλβανικό τμήμα. «Δημιουργείται μιά κατάσταση, που έχει στόχο την απομόνωση των Σέρβων του Κοσόβου, οι οποίοι δεν συμφωνούν ή δεν αποδέχονται τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» τόνισε ο ρώσος αξιωματούχος .

Χθές

«Δημοκρατία του Κοσόβου; Τότε γιατί όχι και Δημοκρατία της Σκωτίας, της Κορσικής και του Νότιου Τιρόλου», αναρωτιούνται Σέρβοι διαδηλωτές με το πανό τους στο Βελιγράδι, υπενθυμίζοντας εγγενή προβλήματα στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τρεις από τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έσπευσαν να αναγνωρίσουν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία. Ηδη ο Σκώτος ηθοποιός Σον Κόνερι άφησε να εννοηθεί ότι η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό και πολιτικό προηγούμενο και για την ανεξαρτησία της πατρίδας του.

Photo

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έξι χρόνια πολέμου στο Νταρφούρ !

http://fatdaddye.files.wordpress.com/2007/08/darfur-program-main-photo.gif

Ο πόλεμος στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν εισέρχεται αυτή την εβδομάδα στον έκτο χρόνο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις εκτόνωσης. Αντίθετα, η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται και η βία κλιμακώνεται ξανά.

http://moonbeammcqueen.files.wordpress.com/2007/08/darfur5.jpg

Στη σύγκρουση αυτή, που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ονομάσει πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα, αντιπαρατίθενται οι αντάρτες που διεκδικούν μέρος της εξουσίας και του πλούτου με το σουδανικό καθεστώς και τους συμμάχους του, τις αραβικές πολιτοφυλακές που λέγονται ζανζαουίντ. "Εξακολουθούμε να καλούμε σε κατάπαυση του πυρός και σε συνομιλίες, γιατί η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική", δηλώνει ο Αντριαν Εντουαρντς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

http://www.worldproutassembly.org/images/refugees-darfur.jpg

Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, από τις συγκρούσεις και τις συνέπειές τους έχουν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι. Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

http://www.unep.org/wed/2007/english/Photo_Gallery/WED_2007/Zoom/SP1119147.jpg

Στο Νταρφούρ, όπου ζουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι οργανισμοί έχουν στήσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στον κόσμο, με προϋπολογισμό 849 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τις 31 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει και μια ειρηνευτική διαδικασία, που δεν εμπόδισε όμως αυτόν το μήνα τις δύο νέες επιθέσεις του σουδανικού στρατού και των ζανζαουίντ. Από τις επιθέσεις αυτές κατέφυγαν στο Τσαντ άλλοι 12.000 πρόσφυγες. Η πολυδιάσπαση των ανταρτών σε διάφορες οργανώσεις περιπλέκει τα πράγματα.

http://img.timeinc.net/time/daily/2007/0703/darfur_0321.jpg

Στην υπόθεση του Νταρφούρ έχουν εμπλακεί και σταρ του Χόλιγουντ όπως ο Τζορτζ Κλούνι (yeah!!)

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Tην 17 Φεβρουαρίου, το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του

Η απόφαση αυτή, από καιρό αναμενόμενη, παρουσιάζεται ως αναπόφευκτη, μετά την προγραμματισμένη αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Θα μπορέσει, άραγε, να ηρεμήσει τις εντάσεις που προκάλεσε το συγκεκριμένο στάτους, που διαρκεί από τη θέσπιση του διεθνούς προτεκτοράτου το 1999, ή μήπως, αντίθετα, θα ανάψει ξανά όλες τις εστίες που σιγοκαίνε στην περιοχή; Και ποιο θα είναι το Κόσοβο του αύριο, «ανεξάρτητο» αλλά υπό έλεγχο και χωρίς καμία βιώσιμη οικονομική προοπτική;

Για δύο χρόνια, η σερβική κυβέρνηση και οι αλβανικές αρχές του Κοσόβου διεξήγαγαν «διαπραγματεύσεις», οι οποίες, από πολλές απόψεις, ήταν μόνο ένα θέατρο. Από την είσοδό τους στο παιχνίδι, οι ΗΠΑ έθεσαν τους κανόνες, δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα – η ανεξαρτησία- ήταν αναπόφευκτο. Παρ’ όλο που η επιλογή αυτή ήταν και παραμένει απαράδεκτη για το Βελιγράδι, δεν έγινε καμία πραγματική προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβασμός. Από την πλευρά της, η Σερβία, βάσισε όλη τη στρατηγική της στην υποστήριξη της Ρωσίας και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, απαιτώντας το σεβασμό της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αναγνωρίζει ρητά τη σερβική κυριαρχία στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με την Πρίστινα, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου υποτίθεται ότι επιστεγάζει μια διαδικασία «διαβούλευσης» με τους βασικούς πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής. Ωστόσο, φαίνεται ότι κέρδισε η διχόνοια. Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθιά διχασμένη. Κάποια από τα κράτη-μέλη (Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και Σλοβακία) δεν σχεδιάζουν ν’ αναγνωρίσουν άμεσα την ανεξαρτησία του νέου κράτους, ακόμα κι αν δεν αντιταχθούν στην αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης Eulex που θα επιφορτιστεί με ένα μέρος των αρμοδιοτήτων που είχε,, από τον Ιούνιο του 1999, η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (Minuk), κυρίως στους τομείς της αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης.

Όλο το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η αποστολή απαιτεί το πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα πρέπει, τουλάχιστον, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ν’ αποφασίσει ότι η αποστολή δεν είναι ασύμβατη με την απόφαση 1244, της οποίας η ισχύ παραμένει ρητά, όσο δεν υιοθετείται νέα απόφαση. Η Σερβία και η Ρωσία έχουν ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου η πλειοψηφία είναι σήμερα εχθρική στην ανεξαρτησία. Η διπλωματική αυτή επίθεση είναι πιθανόν να περιπλέξει ακόμη περισσότερο το έργο των Ευρωπαίων, κάνοντας εντονότερες τις εσωτερικές διαφορές τους.

Η ένταση της ρωσικής αντίδρασης παραμένει άγνωστη. Η Μόσχα θα σταματήσει, άραγε, στις πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις; Η Ρωσία έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει συχνά για το προηγούμενο που μπορεί ν’ αντιπροσωπεύσει η ανεξαρτησία του Κοσόβου στις περιοχές που είναι έτοιμες ν’ αποσχιστούν στον Καύκασο και τη Μολδαβική Υπερδνειστερία. Διαθέτει επίσης το όπλο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και μόλις υπέγραψε πολλά ενεργειακά συμβόλαια με Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Σερβία, σύντομα με τη Μακεδονία), τα οποία θα έχουν βαριές συνέπειες για την τροφοδότηση της Δυτικής Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο, ούτε πώς θα συντονίσει τη δράση της με τη Minuk, η οποία θα παραμείνει εκεί. Μόνο ένα γεγονός φαίνεται σίγουρο, η ασφάλεια της περιοχή θα μείνει υπό την αρμοδιότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, της δύναμης KFOR.

Είναι λοιπόν σίγουρο ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα μείνει σχεδόν στα χαρτιά. Την επομένη της κήρυξής της, πολύ λίγα πράγματα θα αλλάξουν. Οι Αλβανοί θα έχουν ικανοποιήσει συμβολικά τις διεκδικήσεις που τους ενώνουν εδώ και χρόνια, αλλά για πόσο καιρό θα περιοριστούν σε μία συμβολική ανεξαρτησία;

Περιφερειακοί κίνδυνοι

Η Σερβία θεωρεί παράνομη και μη ισχύουσα την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, όμως το εύρος των αντιδράσεων και τα αντίποινα που θα λάβει δεν είναι βέβαια. Το Βελιγράδι θα πρέπει, τουλάχιστον, να ανακαλέσει τους πρεσβευτές του από τις χώρες που θ’ αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου [1] καθώς και να επιβάλει εμπάργκο στην περιοχή. Το δεύτερο αυτό μέτρο θα μπορούσε να έχει βαριές συνέπειες στο Κόσοβο, το οποίο εξαρτάται κυρίως από τη Σερβία για τον εφοδιασμό σε ενέργεια και βασικά προϊόντα. Η περιοχή ζει από το 1999 στο ρυθμό ατελείωτων διακοπών ρεύματος και η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη, ακόμα και αν η Minuk βεβαιώσει ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Η έλλειψη διατροφικών προϊόντων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο για λαθρεμπόριο.

Η Σερβία έχει αποκλείσει την πιθανότητα να στείλει στρατό στο Κόσοβο αλλά αυτή η υπόσχεση μπορεί να αναθεωρηθεί εάν η βία γενικευθεί στις σερβικές ζώνες. Ο κίνδυνος επιθέσεων και προκλήσεων ενάντια στους σερβικούς θυλάκους δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί, παρ’ όλο που οι αλβανοί ιθύνοντες διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να ελέγξουν το στρατό τους και παρ’ όλο που στο άμεσο μέλλον δεν έχουν κανένα πολιτικό ενδιαφέρον ν’ αφήσουν ν’ αναπτυχθεί ένα τέτοιο σενάριο. Άμεσα, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται στη Βόρεια ζώνη, οι οποίες έχουν σερβική πλειονότητα.

Όπως και το Βελιγράδι, το Εθνικό Σερβικό Συμβούλιο του Κοσόβου και του Μετόχιγια θα πρέπει να θεωρήσει παράνομη και μη ισχύουσα την διακήρυξη της ανεξαρτησίας, χωρίς όμως να κηρύξει την απόσχιση της Βόρειας ζώνης, κάτι που θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση της ανεξαρτησίας του υπόλοιπου εδάφους. Τη στιγμή που η Μιτρόβιτσα είναι γεμάτη πολιτοφύλακες, παραστρατιωτικές ομάδες και προβοκάτορες κάθε είδους, στο σερβικό αλλά και στο αλβανικό στρατόπεδο, η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να βάλει φωτιά στο μπαρούτι.

Ακόμα και αν αποφευχθεί η έκρηξη τις ώρες και τις μέρες που θ’ ακολουθήσουν, τι θ’ απογίνουν οι σερβικές ζώνες του Κοσόβου, όπου εδώ και οκτώ χρόνια λειτουργούν «παράλληλοι» θεσμοί; Το να φανταστούμε την «επανενσωμάτωσή» τους στο ανεξάρτητο Κόσοβο ανήκει στη σφαίρα του παραλόγου και οι δυτικοί διπλωμάτες φαίνεται ν’ αποδέχονται, αρχικά, την «ήρεμη αποχώρηση» του βόρειου τομέα, μια αποχώρηση που δεν θα ονομάζεται έτσι και η οποία θα αντιπροσωπεύει, απλώς, τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης…

Αγνοούμε, επίσης, παντελώς το μέγεθος του περιφερειακού σοκ που θα προκαλέσει η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Οι Αλβανοί της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Κοιλάδας του Πρέσεβο θα πανηγυρίσουν. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν θα προκύψουν άμεσα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές, ακόμα κι αν η ανεξαρτησία προκαλέσει το άνοιγμα ενός άλλου ζητήματος, εκείνου μιας δυνητικής εθνικής αλβανικής συνένωσης. Αντίθετα, οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπορεί να χρησιμοποιήσουν το προηγούμενο του Κοσόβου για να διεκδικήσουν και αυτοί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Τη στιγμή που η Βοσνία δεν καταφέρνει να βγει από την ατελείωτη πολιτική κρίση που διανύει, είναι σίγουρο ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα σκληρύνει περισσότερο τις εσωτερικές συγκρούσεις. Εξάλλου, η Βοσνία έχει αποκλείσει την άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Κόσοβο, μία «μεταμοντέρνα» χώρα;

Το Κόσοβο θα γίνει η νεαρότερη ευρωπαϊκή χώρα, πιθανόν να γίνει και η πιο «μοντέρνα». Πράγματι, θα πειραματιστεί με άγνωστες μέχρι σήμερα μορφές πολιτικής οργάνωσης, βασιζόμενο σε μια περιορισμένη εθνική κυριαρχία και ένα διεθνές προτεκτοράτο νέου τύπου.

Σε οικονομικό επίπεδο, η περιοχή έχει εγκαταλείψει κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Οι εταιρείες έχουν σταματήσει να εργάζονται εδώ και καιρό και η οικονομία βασίζεται μόνο στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Η ανεξαρτησία δεν θ’ αλλάξει τίποτα. Τα σχέδια ανοίγματος των παλιών ορυχείων παραμένουν θολά και η Σερβία δεν πρόκειται ν’ απαρνηθεί τα δικαιώματά της στις περισσότερες εταιρείες του Κοσόβου. Ακόμα και μετά την ανεξαρτησία, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα φτάσει μέχρι τα διεθνή εμπορικά δικαστήρια.

Το Κόσοβο έχει επίσης εμπλακεί σε μία ιδιαίτερη μορφή «παγκοσμιοποίησης», την οικονομική μετανάστευση. Η οικονομική συνεισφορά εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών της διασποράς, από την Ελβετία, τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ είναι κρίσιμη για το Κόσοβο. Τα μεταναστευτικά κύματα φαίνεται πώς θα συνεχιστούν ενώ η ανεργία πλήττει το 60% του ενεργού πληθυσμού της περιοχής, το 60% των Κοσοβάρων είναι κάτω των 25 ετών και κάθε μήνα, 40.000 νέοι περνούν στην ενηλικίωση χωρίς να έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να χτίσουν τη ζωή τους στη ίδια τους τη χώρα…

Οι Κοσοβάροι θα δεχθούν άραγε για πολύ το υποκατάστατο εθνικής κυριαρχίας που τους προσφέρεται και την τρομακτική μιζέρια που θα συνεχίσει να είναι η μοίρα της χώρας τους; Από τις ταραχές του Μαρτίου του 2004, οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο, φοβούνται την έκρηξη ενός νέου κύματος θυμού, του οποίου θ’ αποτελέσουν στόχο. Παρ’ όλο που η ανεξαρτησία ικανοποιεί τις πολιτικές διεκδικήσεις των Αλβανών, δεν πρόκειται ν’ απενεργοποιήσει την κοινωνική βόμβα στην περιοχή.

Footnotes

[1] ΣτΕ: τη Δευτέρα το βράδυ, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τις ΗΠΑ

Πηγή: Le Monde Diplomatique

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Η πρώτη φωτογραφία πιστεύω τα λέει όλα....

http://www.clackamasreview.com/reuters_graphics/2007-12-10T053412Z_01_NOOTR_RTRIDSP_2_INTERNATIONAL-SERBIA-KOSOVO-UN-DC.jpg

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση RTK, δήλωσε αργά χθες Σάββατο ότι η οργάνωση της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή "σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους".

"Αύριο το πρωί (σ.σ. Κυριακή) θα συναντηθώ με τον πρόεδρο (Φατμίρ Σεϊντίου) και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου (Γιακούπ Κράσνικι) και θα αποφασίσουμε για την ώρα της κήρυξης της ανεξαρτησίας (...) καθώς το Κόσοβο έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες της διαδικασίας. Κάθε βήμα των θεσμών του Κοσόβου θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους μας ", δήλωσε ο Θάτσι.

Το Σάββατο το πρωί ο αρχηγός της κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση με τους θρησκευτικούς αξιωματούχους, ότι η Κυριακή θα είναι η ημέρα "της δέσμευσης του κράτους για την πραγματοποίηση της βούλησης των πολιτών του Κοσόβου", "μια ιστορική ημέρα (...) για ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κόσοβο".

Ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί, καταλαβαίνουν πότε θα γίνει αυτό", δήλωσε στο RTK το βράδυ του Σαββάτου ενώ δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της Πρίστινα φωνάζοντας "ανεξαρτησία" και "κορνάροντας" με τα αυτοκίνητα τους.

"Το Σύνταγμα είναι έτοιμο και τα σύμβολα είναι έτοιμα", δήλωσε ο θάτσι. "Όλα τα μηνύματα λένε ότι το Κόσοβο είναι έτοιμο να κηρύξει ανεξαρτησία", πρόσθεσε ενώ όλος ο κοσοβάρικος Τύπος ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει στις 16.00 ώρα Ελλάδας έκτακτη σύνοδο για να ψηφίσει για την ανεξαρτησία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο


Οι δρόμοι της Πρίστινα,την τελευταία εβδομάδα,έχουν πραγματικά κατακλειστεί από αφίσες με τις οποίες οι Κοσοβάροι "ευχαριστούν" τους ευεργέτες τους..!





Δηλαδή:






Tις Η.Π.Α.,











τη Μεγάλη Βρετανία,











και την Ε.Ε..
































Το "Grand Hotel" στο κέντρο της Πρίστινα αποτελεί την καρδιά της πολιτικής,οικονομικής,και κοινωνικής ζωής του Κοσόβου
.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια δε θα διανοείτο κανείς να αναρτήσει τη σημαία των "φιλοσέρβων" Ελλήνων εκεί,καθώς αποτελούσε κόκκινο πανί για τους Αλβανούς του κρατιδίου.Με συστηματική δουλειά όμως και μεθοδικότητα τα τελευταία 2 χρόνια η ικανότατη,πραγματικά,ομάδα του γραφείου Ελληνικού συνδέσμου στην Πρίστινα,έχει καταφέρει να αντιστρέψει την εικόνα που επικρατούσε για τους Έλληνες (απλούς πολίτες αλλά και επιχειρηματίες)με αποτέλεσμα αυτή την ιστορική-για τους Αλβανούς- στιγμή να κυματίζει χωρίς κανένα πρόβλημα η γαλανόλευκη ανάμεσα στις σημαίες των κρατών -προστάτων του Κοσόβου.

To πως αισθάνονται γι'αυτό οι Σέρβοι,είναι μια άλλη ιστορία..


Tου "ανταποκριτή" του Greece-Salonica.Blogspot, Χ.Π.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»