Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Να πούμε ότι δεν τα λέγαμε...

UPDATE: 14-08-2208

Ξεκινά η "ανθρωπιστική βοήθεια"...


"Το Χρονικό"
(Πηγή: Strategy-Geopolitics)
[georgia.bmp]

3 Απριλίου 2008: Κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι, τα κράτη-μέλη του Συμμαχίας αποφεύγουν να δώσουν χρονοδιάγραμμα ένταξης σε Γεωργία και Ουκρανία.

20 Απριλίου: Η Γεωργία ανακοινώνει ότι ρωσικό MiG-29 κατέρριψε γεωργιανό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου Hermes 450 ισραηλινής κατασκευής.

29 Απριλίου: Η Ρωσία στέλνει επιπλέον στρατεύματα στην Αμπχαζία για να αποτρέψει γεωργιανή επίθεση. Την επομένη, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Μόσχα ότι οικοδομεί κλίμα έντασης με τη Γεωργία.

4 Μαΐου:
Αυτονομιστές στην Αμπχαζία δηλώνουν ότι κατέρριψαν δύο γεωργιανά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη πάνω από το έδαφος, το οποίο ελέγχουν. Η Γεωργία αρνείται ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις.

31 Μαΐου: Ο Πούτιν, ως πρωθυπουργός πλέον της Ρωσίας δηλώνει ότι υποστηρίζει τη γεωργιανή πρόταση για αυτονομία της Αμπχαζίας, αλλά όχι την πλήρη ανεξαρτησία.

7 Αυγούστου: Τα γεωργιανά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας λίγες ώρες μετά από συμφωνία εκεχειρίας, σκοτώντας τουλάχιστον 10 Ρώσους στρατιωτες της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται στη περιοχή. Η Ρωσία δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τυφλίδα και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόθεσή του να εντάξει στους κόλπους τη Γεωργία.

8 Αυγούστου: Μονάδες της 58ης Ταξιαρχίας εισέρχονται στην Νότια Οσετία για να αποκρούσουν τη γεωργιανή επίθεση ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε γεωργιανό έδαφος. Ο Μεντβέντεφ δεσμεύεται να υπερασπιστεί τους Ρώσους συμπατριώτες του.

9 Αυγούστου: Με απόφαση του γεωργιανού κοινοβουλίου κυρήσσεται "κατάσταση πολέμου" στη χώρα για 15 ημέρες.

10 Αυγούστου: Δύο γεωργιανές πυραυλάκατοι προσπαθούν να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό από μονάδες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με αποτέλεσμα τη βύθιση της μιας. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαιώνουν τη κατάρριψη ενός Su-25 και ενός Tu-22M3 Backfire από γεωργιανά αντιαεροπορικά συστήματα. Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν στρατιωτική βάση στη πόλη Σενάκι, 40 χλμ. εντός γεωργιανού εδάφους από τα σύνορα με την Αμπαχαζία. Ο διοικητής των Ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία υποστράτηγος Ανατόλυ Γκρυλιώφ τραυματίζεται από γεωργιανά πυρά.

11 Αυγούστου: Ο επικεφαλής της FSB A. Mπόρτνικωφ ανακοινώνει τη σύλληψη 9 πρακτόρων των γεωργιανών μυστικών υπηρεσιών με τις κατηγορίες της κατασκοπείας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και του σχεδιασμού τρομοκρατικών επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος. Η Ρωσία θέτει τελεσίγραφο στις γεωργιανές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην Αμπχαζία να αφοπλιστούν, αλλιώς θα δεχτούν επίθεση. Η Γεωργία απορρίπτει το αίτημα. Ο Σαακασβίλι δηλώνει ότι η Ρωσία θέλει να αντικαταστήσει την κυβέρνησή του και να ελέγξει τους ενεργειακούς δρόμους του Καυκάσου. Η Ρωσία απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας της Τυφλίδας.

12 Αυγούστου: Ο Μεντβέντεφ δίνει διαταγή τερματισμού των εχθροπραξιών στη Γεωργία δηλώνοντας ότι "η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε".

____________________________________________________________



Ρωσικό ΤΟΜΑ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Ν. Οσετία.

Γεωργιανό Τ-72 με ενισχυμένη θωράκιση.

Γεωργιανά στρατεύματα από το Ιράκ αποβιβάζονται από μεταφορικό αεροσκάφος C-17 στην αεροπορική βάση Τιφλίδας.


Ρωσικά Α/K πυροβόλα 152mm σφυροκοπούν τις θέσεις των Γεωργιανών.


Ομάδες Ειδικών Δυνάμεων Τσετσένων επιτίθενται στο γεωργιανό χωριό Zemo Nikozi, 20 χλμ. από το Τσχινβάλι.

Ρωσικά ΤΟΜΑ αποβιβάζουν στρατιώτες που αναπτύσσονται στην Αμπxαζία.

Ρώσοι στρατιώτες ασφαλίζουν τη περιοχή Κούργκα της Αμπχαζίας. Η εικόνα τους δε θυμίζει σε τίποτα τους στρατιώτες της περασμένης δεκαετίας.



UPDATE (12/08/08)

Aποσύρθηκαν από την πόλη Σενάκι της δυτικής Γεωργίας οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως αυτό έγινε, αφότου «εξαλείφθηκε» η απειλή για επιθέσεις Γεωργιανών κατά της Νότιας Οσετίας.

Η κίνηση αυτή της Μόσχας, με την προώθηση στρατού εκτός της Αμπχαζίας, φάνηκε πως ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο κατά των γεωργιανών δυνάμεων, ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαβεβαιώσει πως δεν έχουν πρόθεση κατάληψης εδαφών πέρα από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

____________________________________________________________

Photo

Πριν λίγο μάλλον βυθίστηκε και το πρώτο γεωργιανό σκάφος.


Επίσης χτυπήθηκε και το ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά αεροδρόμια της Γεωργία

Ο Σακασβίλι ακούγεται ότι ζητά παύση πυρός και διαπραγματεύσεις.

... από τις συρράξεις των τελευταίων ωρών....μάλλον η Ρωσία "έσπασε" την πρώτη γραμμή...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ:
- Πολλοί Γεωργιανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης Μαρνεούλι (ανατολικό τμήμα της Γεωργίας) από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γραμματέας του Γεωργιανού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαρνεούλι. Πολλοί γεωργιανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λομάια.
- Νωρίτερα, ο ηγέτης της Ν. Οσετίας είχε δήλωσει ότι εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας.
- Δεν υπήρξε συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί ενός κειμένου για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην αυτονομιστική γεωργιανή δημοκρατία της Νότιας Οσετίας, με αποτέλεσμα η σύνοδος να διακοπεί, για να συνεχιστεί σήμερα Σάββατο. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού ανακοίνωσε την αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή ενώ συνεχίζονταν όλο το βράδυ οι βομβαρδισμοί στο Τσχινβάλι.
-Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι θα κηρύξει εντός ωρών στρατιωτικό νόμο, δήλωσε ο επικεφαλής του γεωργιανού Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Σαακασβίλι, η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το γεωργιανό λιμάνι Πότι, τοποθεσία «κλειδί» για την μεταφορά υδρογονανθράκων από την Κασπία.
- Ο συνταγματάρχης Μπόντο Μαϊσουράντζε, ανακοίνωσε σήμερα προς το πρακτορείο Ρόιτερ ότι θα επιστρέψει στην Γεωργία όλη η στρατιωτική δύναμή της στο Ιράκ από περίπου 2.000 άνδρες μόλις οι ΗΠΑ μπορέσουν να την μεταφέρουν.
- Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Κάχα Λομάια, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι γεωργιανές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικά μαχητικό αεροσκάφος και συνέλαβαν τον πιλότο του.
- Τουλάχιστον 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, από τις συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των γεωργιανών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γεωργία στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.
(Πηγή: Strategy-Geopolitics)

Νωρίτερα...



Σύμφωνα με τις αρχές της αποσχισθείσης επαρχίας και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μαχητικά αεροσκάφη της Γεωργίας βομβάρδισαν θέσεις στη Νότια Οσετία. Αεροσκάφη SU-25 έπληξαν αμάχους της Ν. Οσετίας, και συγκεκριμένα το χωριό Κβερνέτ, αναφέρουν οι αρχές της περιοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της. Τους βομβαρδισμούς μετέδωσε και το πρώτο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Από την πλευρά της η Τιφλίδα υποστήριξε ότι τουλάχιστον δύο ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Γεωργίας, βομβαρδίζοντας θέσεις εντός του εδάφους της.

H Γεωργία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην περιοχή της Νότιας Οσετίας μέχρι να επιτευχθεί «διαρκής ειρήνη», δήλωσε ο γεωργιανός πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκενίντζε.

Photo

«Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε μια διαρκή ειρήνη γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Όταν επιτευχθεί η ειρήνη θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διάλογο και ειρηνικές διαπραγματεύσεις».

Στη Ρωσία εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έχει διαβουλεύσεις με ανώτατους αξιωματούχους για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το Κρεμλίνο μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.

«Συζητούνται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Νότια Οσετία, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής εντολής που έχουμε, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες της», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Photo

Tη ίδια ώρα η Ν. Οσετία απευθύνει έκκληση για στρατιωτική επέμβαση των Ρώσων: «Μία στρατιωτική επέμβαση είναι απαραίτητη για σταματήσουμε τον πόλεμο και τον Γεωργιανό εισβολέα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μόσχας στην αποσχισθείσα επαρχία, Ντιμίτρι Μεντόιεφ, δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το Interfax.

«Η Γεωργία δεν επιθυμεί τον πόλεμο στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας», δήλωσε χθες ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι

Photo

Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι διεξάγει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γεωργίας, με τις πληροφορίες ότι τουλάχιστον δύο ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις εντός του γεωργιανού εδάφους.

«Καλώ την Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει το βομβαρδισμό ειρηνικών πόλεων της Γεωργίας», δήλωσε ο κ. Σαακασβίλι σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς το λαό της χώρας του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γεωργίας, οι γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταφέρει «να απελευθερώσουν το μεγαλύτερο μέρος της Ν. Οσετίας και της πρωτεύουσάς της, Τσχινβάλι».

Photo

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, μεγάλο τμήμα του εδάφους της Ν.Οσετίας και τουλάχιστον 11 χωριά έχουν καταληφθεί από γεωργιανές δυνάμεις, που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδεία πυρών πυροβολικού, τα οποία επαναλαμβάνονταν ανά μία ώρα.

Photo

«Εχουμε κινητοποιήσει χιλιάδες εφέδρους», υπογράμμισε ο Σαακασβίλι και ζήτησε από τους πολίτες της χώρας του να μην φοβούνται τις επιθέσεις.

H ρωσική απάντηση

«Η επιθετική ενέργεια της Γεωργίας στη Ν. Οσετία θα λάβει την απάντησή της», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ εξετάζει «αριθμό έκτακτων μέτρων για την επιστροφή της Ν.Οσετίας σε ειρηνικό κανάλι, την υπεράσπιση του αμάχου πληθυσμού, βάσει της ειρηνευτικής δικαιοδοσίας των ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς και την προστασία των Ρώσων πολιτών και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».

Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, στο Κρεμλίνο συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος Μεντβέντεφ.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εθελοντές από τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, η οποία έχει επίσης αποσχιστεί από τη Γεωργία, καθώς και Κοζάκοι από το ρωσικό Νότο κατευθύνονται στην περιοχή για να ενισχύσουν την άμυνα της Ν.Οσετίας.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία, βάσει του οποίου και οι δυο πλευρές θα σταματούσαν άμεσα την αιματοχυσία. Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια φράση στη ρωσική πρόταση χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη από τη γεωργιανή πλευρά. Η φράση αυτή καλούσε τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποκηρύξουν τη χρήση βίας».

Στο θέμα παρενέβη και η Ουάσινγκτον, ζητώντας να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Photo

«Θα θέλαμε να δούμε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και τις δύο πλευρές να αρχίζουν απευθείας διαπραγματεύσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο, που συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους στο Πεκίνο.

Photo
Πηγή Άρθρο: Ναυτεμπορική / Φωτογραφίες: Reuters

6 σχόλια:

geokalp είπε...

μια περιοχή που ίσως συνδυάζει τα περισσότερα στοιχεία από το "μεγάλο παιχνίδι"

αυτό που περιμένω είναι στην αμερικανική αντίδραση!
οι ρώσσοι δείχνουν ξανά και πιο ωμά ότι δεν τους αρέσει η δεύτερη θέση

Τdi είπε...

φίλε geokalp....

..εμένα με φέρνει σκέψεις τύπου δεκαετία του '30

Τdi είπε...

που όλοι τα βλέπουν να εξελίσσονται μπροστά τους, αλλά κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει...να το συνειδητοποιήσει μάλλον..

ότι οδεύουμε στην περίοδο των μαζικών πολέμων!

Τdi είπε...

ξανά πηγαίνουμε 60-70 χρόνια πίσω..να ξανασυμφωνηθεί η επόμενη "Γιάλτα"

geokalp είπε...

ενδιαφέρουσα η άποψη!
αλλά όπως και στο ποδόσφαιρο, η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ μεγάλων και μικρών έχει μειωθεί, ιδιαίτερα με τα ασύμμετρα κτυπήματα
βέβαια στο ποδόσφαιρο, μέσα σε 10 χρόνια, αποκαταστάθηκε η "τάξη" και τα πολλά λεφτά κερδίζουν 95% τα λίγα

Τdi είπε...

Δεν ταυτίζω καταστάσεις...
Απλά διακρίνω κοινά στοιχεία της μιας εποχή με την άλλη..

Σωστό το παράδειγμα.
Αλλά πιο σωστά το τελείωσες επίσης!

Η συσσώρευση συνεχίζει να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και τέλος ξανά επανερχόμαστε και ξεθάβουμε μερκαντιλιστικές στρατηγικές επικράτησης και φεουδαρχικά μοντέλα σίτησης. Δεν είναι βασικά ότι γυρνάμε πίσω, αλλά ότι αλλάζουν οι καιροί πολύ έντονα.

Τα "κοινωνικά συμβόλαια" έχουν μείνει δεκαετίες πίσω και μια "Μεσσιανιστική" εποχή ξανάεμφανίζεται για να επαναφέρει "ανώτερες" αξίες στον κόσμο. Κίνα-ΗΠΑ-Ρωσία-Η.Β.-Γαλλία πρωτοπόροι στην προσπάθεια αυτή.

Και οι λοιποί ακολουθούν το trend (ή το αντι-trend)

Και οι σκοποί:


1.Αντι-ανεξαρτητοποίηση των ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών

2.Προστατευτισμός (οικονομικά, δημογραφικά-μεταναστευτικά,κοινωνικά μιλωντας)

3.Ενδυνάμωση της προπαγάνδας (+ φίμωση άλλων) και του εθνικού γοήτρου

4.Έντονη παρασκηνιακή (false-flag) κινητικότητα

Θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμα για να σβήσει όλη αυτή η δραστηριοποίηση η οποία άλλωστε -όπως πάντα-χρηματοδοτεί και χρηματοδοτείται από -too big!- corporations...

Το έχουμε ξανα πεί

"...λεφτά όπως βγαίνουνε τις εποχές των πολέμων, δεν βγαίνουνε ότι και να πουλάς!"

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»