Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Κασπία: "Η Λίμνη της Έριδος"

[Eurasian Balkans.jpg]
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για πιθανή επέκταση της γεωργιανής κρίσης στην Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στη Γεωργία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ανακοινώνοντας την περιοδεία Τσένι, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τον αντιπρόεδρό του να συζητήσει με τους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών "τα αμοιβαία συμφέροντα". Τα συμφέροντα αυτά δεν είναι άλλα από τη διασφάλιση των πηγών ενέργειας και των οδών μεταφοράς τους στη Δύση.

Η στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Κασπία. Το Αζερμπαϊτζάν, που δεν έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, μεταφέρει το πετρέλαιό του στη Δύση μέσω του γεωργιανού λιμανιού του Μπατούμι, τονίζει ο Έντουαρντ Τσόου, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Η Ουκρανία, με την τεράστια ακτογραμμή της στην Μαύρη Θάλασσα, συνιστά επίσης για την Ουάσινγκτον έναν στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται στις ενεργειακές πηγές της Κασπίας προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής.

Η Ουάσινγκτον υπερασπίζεται με θέρμη τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και τη Γεωργία, αν και, όπως εκτιμά ο αναλυτής Στίβεν Λάραμπι της Rand Corporation, η Ουκρανία έχει περισσότερο γεωπολιτικό ειδικό βάρος απ΄ότι η Γεωργία. Αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία δεν θα είναι μόνο υποχρεωμένη να μετακινήσει τον ναυσταθμό της από την Κριμαία, αλλά θα χάσει και κάθε ελπίδα να ιδρύσει μια νέα "Σλαβική Ένωση" με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σημειώνει.

"Αυτό που είναι ακόμη πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι κανένας Ρώσος ηγέτης δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα παραμείνει στην εξουσία εάν "χάσει" την Ουκρανία προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ", σημειώνει ο Τρένιν, υπενθυμίζοντας ότι η Κριμαία, που προσαρτήθηκε στην Ουκρανία το 1954 από τον Χρουστσόφ, κατοικείται κατά τα 2/3 από ρωσόφωνους.

Στο χάρτη με διακεκομμένη γραμμή η ζώνη αστάθειας, με συνεχή τα "ευρασιατικά βαλκάνια" και με αστερίσκο τα πιθανά σημεία ανάφλεξης σύμφωνα πάντα με τον Μπρεζίνσκι (από το βιβλίο του "Η Μεγάλη Σκακιέρα").

Πηγή: Strategy-Geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»