Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008

Αυτό πως θα το ονόμαζε ένας νοήμων άνθρωπος ;

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αλβανία το αίτημα που υπέβαλλε ο επικεφαλής της ομογενειακής οργάνωσης "Ομόνοια" και Δήμαρχος Χειμάρρας, Βασ. Μπολάνος, προς τις αρχές της Αλβανίας ζητώντας την αναγνώρισης της Ελληνικής γλώσσας, σαν δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Αλβανία. Κι ενώ ο επισκεφθείς προχθές τη Χειμάρρα, πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα, ξεπέρασε το ζήτημα δια της ... σιωπής, πολιτικοί επικριτές του, κυρίως από το χώρο των σοασιαλιστών και υπερ-εθνικιστών εξαπολύουν μύδρους κατά του Β. Μπολάνου και κατ' επέκταση κατά της Ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Σε δηλώσεις του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Πελούμπ Τζούφι, σύμφωνα με τον οποίο «το αίτημα για αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Αλβανία, αποτελεί άλλη μία προβοκάτσια του Μπολάνου. Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο εμπνέεται από συμφέροντα και στόχους που υπενθυμίζουν παρόμοια σενάρια που περισσότερο απαντώνται στο Βορρά παρά στο Νότο της Αλβανίας».

Επίσης ο Τζούφι τόνισε ότι «η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ πέφτει όλο και περισσότερο στις θέσεις ενός επαρχιωτισμού που δε δικαιολογεί τους στόχους, το ρόλο και την ιστορία της. Δυστυχώς, από τη στιγμή που στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήρθε ο Μπολάνος, αυτή η οργάνωση παρουσιάζει ιδέες και αιτήματα τα οποία απολύτως δεν είναι προς όφελος της συμβίωσης και της κοινωνικής ειρήνης εδώ στην Αλβανία». Ο Τζούφι εκφράζει την πεποίθησή του ότι «η συμβίωση δε βλάπτεται από τέτοιες φωνές», προσθέτει όμως ότι «η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, με το στόμα του Μπολάνου, παίρνει ένα ρόλο για να προκαλεί, να ενθαρρύνει εχθρότητες και φωτιές και σε περιφερειακό επίπεδο, όχι μόνο εντός της Αλβανίας».

Η εφημερίδα Σέκουλι σε άρθρο της με τίτλο «Σαμπρί Γκόντο: ΄΄Η ΟΜΟΝΟΙΑ να κηρυχθεί παράνομη΄΄» αναφέρει κατ΄ αρχήν ότι «την ώρα που ο Πρωθυπουργός Μπερίσα συναντούσε τον δήμαρχο της Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνο, ο ρεπουμπλικανός Σαμπρί Γκόντο ζητούσε από τα Τίρανα την κήρυξη ως παράνομης της οργάνωσης ΄΄ΟΜΟΝΟΙΑ΄΄ της ελληνικής μειονότητας, την οποία διευθύνει ο Μπολάνος».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του επίτιμου προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σαμπρί Γκόντο, σύμφωνα με τον οποίο «το αλβανικό κράτος θα πρέπει να αντιδράσει, να καλέσει τους έλληνες μειονοτικούς και να τους πει ότι σε περίπτωση που θα προβούν σε αντισυνταγματικές πράξεις, οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας και θίγουν την εθνική ασφάλεια της χώρας, τότε θα απαγορεύσει τη δράση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πρέπει να τους κάνουμε προειδοποίηση, διότι δεν μπορεί να τους αφήσουμε να λένε ό,τι θέλουν, να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτή είναι μία απαράδεκτη κατάσταση».

Επίσης η εφημερίδα τονίζει ότι «σύμφωνα με τον Γκόντο, το αλβανικό κράτος πρέπει να αποδείξει ότι δεν μπορεί να επιτρέπει επ’άπειρον κανείς, έστω και μία οργανωμένη κοινότητα, όπως είναι η ελληνική μειονότητα, να θίγει τα εθνικά σύμβολα και τα εθνικά συνθήματα των αλβανών».

Πηγή: Ephemerida.Gr


Υπόψην, δεν άκουσα τίποτα για αυτό στα ελληνικά ΜΜΕ...εσείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»