Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Για να μην λησμονούμε...

Το Ιράν διαθέτει 4.000 ενεργές πυρηνικές συσκευές φυγοκέντρησης, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.

Ο αριθμός αυτός συμπίπτει με εκείνον που επιβεβαίωσαν οι έλεγχοι της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, αλλά είναι μικρότερος από εκείνον που δηλώνει ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Το Ιράν υποστηρίζει ότι εγκαθιστά συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την παραγωγή καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς.

Η Δύση όμως κατηγορεί την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να εξελίξει την τεχνολογία της ώστε να μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για χρήση σε πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν διέθετε πάνω από 5.000 ενεργές πυρηνικές συσκευές φυγοκέντρησης, αλλά η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αργότερα ανακοίνωσε ότι ο Αχμαντινετζάντ φάνηκε να υπερέβαλε τον αριθμό κατά τουλάχιστον 1.000.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 4.000 ενεργές συσκευές φυγοκέντρησης στην πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ...Αλλες 3.000 είναι υπό εγκατάσταση», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλιρεζά Σιχ Ατάρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»