Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

«Δεν είναι η ώρα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας»

δηλώνει πηγή της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανακοινώσει ότι η συμφωνία των έξι σημείων πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της» τόνισε ο Γάλλος διπλωμάτης, που θέλησε όμως να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σενάρια «απορρόφησης»

Στον απόηχο των δηλώσεων Πούτιν, η Ν.Οσετία ισχυρίζεται ότι διεξάγονται ήδη συνομιλίες για ένωση με τη μητέρα Ρωσία...

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής της Ν.Οσετίας ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες Ρωσίας-Ν.Οσετίας μελετούν την «απορρόφηση» της δεύτερης από την πρώτη.

Πάντως, στη Μόσχα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα που ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής της Ν.Οσετίας.

«Οι Αρχές της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας, αλλά και οι ρωσικές Αρχές αποδεικνύουν ότι είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Γεωργιας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ βρήκε νέο σύμμαχο στη κρίση του Καυκάσου. Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόν δήλωσε ότι οι διπλωματικές λύσεις είναι προτιμότερες, αλλά εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Βλοσυρός ο Ρώσος πρόεδρος με φόντο ένα λιοντάρι στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τατζικιστάν

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα κατηγόρησε τις χώρες της G7 ότι «νομιμοποιούν τις επιθετικές ενέργειες της Γεωργίας» καταδικάζοντας την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Μόσχα.

«Αυτό το μέτρο έχει μεροληπτικό χαρακτήρα και έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει τις επιθετικές ενέργειες της Γεωργίας» αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Και «ενεργειακές» φήμες

Η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία LUKOIL διέψευσε ότι έλαβε εντολή από την κυβέρνηση Πούτιν να προετοιμαστεί για περικοπή των παραδόσεων αργού πετρελαίου στη Δ.Ευρώπη σε απάντηση στην απειλή επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Η Lukoil παραδίδει στη Δυτική Ευρώπη τις ίδιες ποσότητες αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών όπως και πριν διευκρίνισε στο Reuters εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η Ρωσία θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής της Δύσης παρά τις εντάσεις που προκλήθηκαν από την κρίση στη Γεωργία» δήλωσε και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»