Προ των πυλών της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν βρίσκονται πλέον οι Ταλιμπάν, ενώ -παρά τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ- αυξάνονται καθημερινά οι απώλειες μεταξύ των ανδρών της πολυεθνικής δύναμης (ISAF). Δέκα στρατιώτες επίλεκτης γαλλικής μονάδας αλεξιπτωτιστών σκοτώθηκαν και 21 ακόμη τραυματίστηκαν σε ενέδρα που έστησαν οι ισλαμιστές αντάρτες, μόλις 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ. Πρόκειται για μία από τις πλέον θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον της Συμμαχίας, κάτι που ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να μεταβεί στο Αφγανιστάν προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τη γαλλική δύναμη που υπηρετεί στη χώρα.
Οι αλεξιπτωτιστές βρίσκονταν σε αναγνωριστική αποστολή μαζί με άνδρες του αφγανικού στρατού, στην περιοχή Σιρόμπι, η οποία βρίσκεται εντός των ορίων του νομού της πρωτεύουσας. Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια περιπόλου σε χωριό, δέχθηκαν πυρά από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ακολούθησε σφοδρότατη μάχη που διήρκεσε 24 ώρες. Παρά την από αέρος στήριξη και τις ενισχύσεις που έσπευσαν στο σημείο, δεν κατέστη δυνατόν να απεγκλωβιστεί από την ενέδρα η συμμαχική δύναμη. Μεγάλες απώλειες υπέστησαν και οι Ταλιμπάν. Ωστόσο, το κλίμα έχει εμφανώς μεταστραφεί υπέρ τους, καθώς ο έλεγχος που ασκούν έξω από την Καμπούλ οι 70.000 ξένοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα περιορίζεται συνεχώς.
Εντούτοις, χθεσινή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρει ότι «η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αμείωτη αποφασιστικότητα». Ο κ. Σαρκοζί δέχεται έντονες πιέσεις από την κοινή γνώμη της χώρας του να μην υλοποιήσει τη δέσμευσή του προς το ΝΑΤΟ για την αποστολή 700 επιπλέον ανδρών στο Αφγανιστάν ενός του τρέχοντος μηνός. Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ενδώσει. Αντιθέτως, επιμένει ότι «η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία με την τιμή της και τις ένοπλες δυνάμεις της», έστω και αν παραδέχθηκε ότι ο «γαλλικός στρατός δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα».
Οι αξιωματικοί της ISAF δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών τους που σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου ξεπέρασε τους 900, τη στιγμή που το κίνημα των Ταλιμπάν ανακάμπτει σε όλο και περισσότερες επαρχίες της χώρας. Οι αιτίες της πρόσφατης «αναγέννησης» των Ταλιμπάν είναι πολλές.
Εκτιμήσεις αναλυτών
Από τη μία πλευρά, αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η ISAF όσο και οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι υποστελεχωμένες και θα χρειαστεί να διπλασιαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους εξτρεμιστές Ταλιμπάν, στους οποίους οι τοπικοί φύλαρχοι της χώρας παρέχουν στήριξη και κάλυψη. Πέραν αυτού, όμως, μείζονος σημασίας παράγοντας είναι και η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου στις ορεινές de facto αυτόνομες περιοχές του δυτικού Πακιστάν. Οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα βρίσκουν καταφύγιο, οπλισμό και εγκαταστάσεις για εκπαίδευση σε αυτές τις περιοχές, συχνά με την ανοχή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν οι Αμερικανοί. Από το δυτικό Πακιστάν, οι Ταλιμπάν περνούν τα σύνορα και επιτίθενται με όλο και αυξανόμενη συχνότητα στις συμμαχικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό περιστατικό, όπου 30 αντάρτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζωσμένοι με εκρηκτικά επιτέθηκαν στην αμερικανική βάση Σαλέρνο, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, επιχειρώντας να την ανατινάξουν. Απωθήθηκαν λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν από τις πύλες του στρατοπέδου. Τη Δευτέρα είχαν επίσης αποπειραθεί να πλήξουν την ίδια βάση με παγιδευμένο όχημα. Μολονότι δεν τα κατάφεραν, τουλάχιστον 10 Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου