Ιστορική συμφωνία, με την οποία φιλοδοξούν να θέσουν τέλος στις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών από την εποχή της αποικιοκρατίας, υπέγραψαν το Σάββατο στη Λιβύη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μουάμαρ Καντάφι.
ΑΠΕ
Ο Μπερλουσκόνι έφθασε στην πόλη της Βεγγάζης για συνομιλίες που εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις. Ο Ιταλός ηγέτης έγινε δεκτός από τον Λίβυο ομόλογό του Μπαγντάτι Μαχμούντι και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγάμ.
Είχε προηγηθεί η άφιξη ενός ιταλικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε ένα άγαλμα, που είχε ανακαλυφθεί στην τότε κατεχόμενη Λιβύη από τους Ιταλούς αρχαιολόγους το 1913, το οποίο ο Μπερλουσκόνι θα επιστρέψει στη Λιβύη έπειτα από σχετική απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επισημάνει πριν από την άφιξή του πως η συμφωνία με τη Λιβύη θα επιτρέψει «να γυρίσουμε τελείως τη σελίδα του παρελθόντος», των πάνω από 30 χρόνων κατοχής της Λιβύης από το 1911 έως το 1942. Όπως πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι η Ιταλία θα πληρώσει 5 δις δολάρια στη Λιβύη για τα επόμενα 25 χρόνια ως αποζημιώσεις για την περίοδο της αποικιοκρατίας, υπό τη μορφή επενδύσεων στις υποδομές της χώρας.
«Η Ιταλία θα δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει σχέδια για την βελτίωση των υποδομών σε πλείστους τομείς», ύψους «πολλών δις δολαρίων», τόνισε ο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξή του σε φύλλο της λιβυκής εφημερίδας Όγια.
Τέρμα σε 40 έτη «παρεξηγήσεων»
«Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για μελλοντική συνεργασία και συνεταιρισμό μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης» δήλωσε ο Μουάμαρ Καντάφι κατά την τελετή υπογραφής σε ένα παλάτι που υπήρξε κάποτε η έδρα του ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης της Ρώμης, κατά την αποικιοκρατική διακυβέρνηση (1911-1943).
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε μετά την υπογραφή πως η συμφωνία θέτει τέρμα σε 40 χρόνια «παρεξηγήσεων», προσθέτοντας πως «είναι μία πλήρης και ηθική αναγνώριση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Λιβύη από την Ιταλία στη διάρκεια της αποικιοκρατίας».
Η Ιταλία είχε δύσκολες σχέσεις με τον Καντάφι, από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1969, αλλά έχει υποστηρίξει την πρόσφατη προσπάθεια της Τρίπολης να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Δύση. Το σύμφωνο φιλίας απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο στη βελτίωση των σχέσεων.
Η Λιβύη υποστηρίζει ότι ιταλικά στρατεύματα σκότωσαν χιλιάδες Λίβυους και οδήγησαν χιλιάδες άλλους μακριά από τα χωριά και τις πόλεις τους την περίοδο της αποικιοκρατίας. «Σε αυτό το ιστορικό έγγραφο η Ιταλία απολογείται για τις δολοφονίες, τις καταστροφές και την καταπίεση εις βάρος των Λίβυων κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης» δήλωσε ο Καντάφι.
Η σημερινή Ιταλία είναι μία φιλική χώρα, πρόσθεσε.
Ο Καντάφι δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το ποσό που καλύπτει η συμφωνία, αλλά ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει κατά την άφιξή του πως η Ιταλία θα επενδύει στη Λιβύη 200 εκατ. δολάριαετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια. «Ιταλικές εταιρίες θα κάνουν περισσότερες δουλειές στη Λιβύη» είπε ο Μπερλουσκόνι, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Σε μία χειρονομία καλής θέλησης, η Ιταλία επέστρεψε ένα αρχαίο άγαλμα της Αφροδίτης το οποίο είχε μεταφερθεί στη Ρώμη την περίοδο της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης.
Ιταλικά στρατεύματα είχαν απομακρύνει την ακέφαλη «Αφροδίτη της Κυρήνης» από την ομώνυμη πόλη, αρχαία ελληνική αποικία, προκειμένου να εκτεθεί στη Ρώμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου