Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

«Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τη Γεωργία»

http://www.foreignpolicy.com/images/080403_nato.jpg


H Γεωργία χρειάζεται «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ» για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, τόνισε ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι μιλώντας στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τη Γεωργία» τόνισε ο Σαακασβίλι, αναφερόμενος στο αμερικανικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Πρέπει η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν τη Γεωργία με νέες επενδύσεις», τόνισε ο Γεωργιανός πρόεδρος.

«Η Ρωσία δεν θα σταματήσει εδώ»

Ο Μ. Σαακασβίλι τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Γεωργία ανέτρεψαν την καθιερωμένη τάξη των πραγμάτων στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γεωργιανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα παρασυρθεί από τη στρατιωτική της επιτυχία. «Δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ», τόνισε.

«Αυτό που έκανε η Ρωσία υπονομεύει και καταστρέφει ολόκληρη τη μετά-ψυχροπολεμική εποχή, το καθεστώς στην Ευρώπη μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τότε που ευρωπαϊκή δύναμη επεδίωξε να προσαρτήσει εδάφη γειτονικής χώρας.

Η Ρωσία θεώρησε την Γεωργία ευάλωτη, καθώς δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, είπε ο Σαακασβίλι, κάνοντας ευθέως έκκληση να γίνει δεκτή η χώρα του στους κόλπους της Συμμαχίας. Η Γεωργία δεν θα στρεφόταν πρόθυμα εναντίον μια πυρηνικής δύναμης με πληθυσμό 146 εκατομμύρια κατοίκους, πρόσθεσε.

Ο Σαακασβίλι πρότεινε επίσης την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης για την εδραίωση της ειρήνης και την προστασία της Γεωργίας « από νέες ρωσικές επιθέσεις».

Πηγή: Kαθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»