Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

"Είμαστε έτοιμοι!"

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για οποιεσδήποτε κυρώσεις από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και μιας διακοπής των σχέσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία.

«Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής των σχέσεων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοζίν.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι δύσκολη, αλλά ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ «επιδεινώθηκαν έντονα» λόγω της σύγκρουσης με τη Γεωργία για τη Νότια Οσετία.

Η Δούμα υπέρ της αναγνώρισης της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας

Εν τω μεταξύ, έπειτα από τη ρωσική άνω βουλή και η Δούμα τάχθηκε σήμερα υπέρ της αναγνώρισης της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Οι 447 παρόντες βουλευτές υπερψήφισαν έκκληση προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ως προς την αναγκαιότητα αναγνώρισης της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Γεωργία: Το ρωσικό ψήφισμα συνιστά συνέχιση της επίθεσης

Το αίτημα των Ρώσων βουλευτών για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας συνιστά συνέχιση της ρωσικής επίθεσης κατά της Γεωργίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας.

«Θεωρούμε την απόφαση αυτή άλλο ένα βήμα στη μάχη της Ρωσίας κατά της γεωργιανής εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε στο Ρόιτερ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκίγκα Μποκέρια.

«Είναι και θα είναι, αν γίνει αποδεκτή από τον Ρώσο πρόεδρο, μια συνέχιση της ρωσικής επίθεσης κατά της Γεωργίας και μια σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας», πρόσθεσε.

Τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου ψήφισαν σήμερα ομόφωνα αποφάσεις με τις οποίες ζητείται η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Παράλληλα ο υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβιτσίν δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πραγματοποιούν τακτικές επιθεωρήσεις στα φορτία στο λιμάνι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα Πότι. «Η ρωσική στρατιωτική δύναμη έχει καθήκοντα περιπολίας στο Πότι. Εντός του πλαισίου αυτών των καθηκόντων είναι η τακτική επιθεώρηση του φορτίου που εισέρχεται και εξέρχεται από το λιμάνι. Οι έλεγχοι αυτοί γινονται σε τακτική βάση», διευκίρινισε ο Νογκοβιτσίν.

Παράλληλα η Γαλλία επέμεινε σήμερα εκ νέου για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τον οδικό άξονα που συνδέει το Πότι με το Σενάκι στη Γεωργία και το σεβασμό από τη Ρωσία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψε με τη Γεωργία.

«Συνεχίζουμε να επιμένουμε στις ρωσικές αρχές για τη σημασία της άμεσης αποχώρησης των Ρώσων στρατιωτών που είναι παρόντες στον άξονα Πότι/Σενάκι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φρεντερίκ Ντεσανιό.

Η Γαλλία, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε επίσης ανησυχία όσον αφορά τις πληροφορίες για λεηλασίες, καταστροφές και εκφοβισμούς στη Νότια Οσετία, η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

«Η Γαλλία εκφράζει ανησυχία για πληροφορίες που γνωστοποιούν, κυρίως στις περιοχές του Τσχινβάλι και του Αχαλγκόρι, στη Νότια Οσετία, περιπτώσεις λεηλασιών, καταστροφών κατοικιών και εκφοβισμών απέναντι σε ορισμένους πληθυσμούς», πρόσθεσε ο Ντεσανιό.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι θα επισκεφθεί τη Γεωργία στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Ο Τσέινι θα συναντηθεί με τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι και θα επισκεφθει επίσης την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το οποίο θα αρχίσει στις 2 Σεπτεμβρίου, διευκρινίζει το γραφείο του σε ανακοίνωση.

Επίσης προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος έχει πιέσει για μια άμεση ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Γεωργίας, ο οποίος αποθάρρυνε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Στο Βερολίνο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Γερμανία «προσδοκά» από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της Ρωσίας «να μη δώσουν συνέχεια» στην έκκληση του Συμβουλίου της ρωσικής Ομοσπονδίας για την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας δεν πρέπει να επανατεθούν υπό αμφισβήτηση» και «η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας αντιβαίνει σε αυτήν την αρχή», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ.

Στη Ρώμη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τη Ρωσία να επιδείξει"ιδιαίτερη φρόνηση» όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης των αποσχισθεισών δημοκρατιών της Γεωργίας, «λαμβανομένης υπόψιν της λεπτότητας της σημερινής κατάστασης στην περιοχή».

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»