Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Middle East Star Wars

Δορυφόρο που θα κατασκοπεύει το Ιράν εκτόξευσε το Ισραήλ

Προηγμένος κατασκοπευτικός δορυφόρος του Ισραήλ εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα με αποστολή να παρακολουθεί το Ιράν και ιδιαίτερα δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σε αντίθεση με προηγούμενους ισραηλινούς δορυφόρους, που βασίζοντας σε κάμερες, ο δορυφόρος TESCAR είναι εξοπλισμένος με «ραντάρ συνθετικού διαφράγματος» που παρακολουθεί την επιφάνεια ακόμα και τη νύχτα ή μέσα από τα σύννεφα.

Η Τεχεράνη, μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ, δηλώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αφορά μόνο την παραγωγή ενέργειας, διαβεβαίωση που αντιμετωπίζει με δυσπιστία η Δύση. Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάν έχει εξάλλου δηλώσει το Ισραήλ θα έπρεπε να «εξαφανιστεί από το χάρτη».

Οι πρώτες εικόνες από τον νέο δορυφόρο αναμένονται σε περίπου δύο εβδομάδες, αναφέρει ανακοίνωση της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας που ανέπτυξε το όργανο.

«Ο TESCAR είναι ο πρώτος δορυφόρος του είδους του που αναπτύσσεται στο Ισραήλ και κατατάσσεται στα πιο προηγμένα διαστημικά συστήματα του κόσμου» προστίθεται στο κείμενο.

Όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το Ισραήλ διαθέτει αρκετούς ακόμα κατασκοπευτικούς δορυφόρους, όπως οι Ofek 5 και 7, καθώς και εμπορικούς δορυφόρους όπως οι Amos και EROS.

Ο TESCAR τέθηκε σε τροχιά από εμπορικό πύραυλο του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο του Σριχαρικότα στη νότια Ινδία.

Στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων, η Ινδία ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

geokalp είπε...

σε διάστημα τριών ημερών
1. οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα πουλήσουν "αρχαία" όπλα στους Άραβες που χαίρονται ενώ είναι ξεσκαρτάρισμα και κέρδος
2. δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τις πωλήσεις στο Ισραήλ, το οποίο να μην ανησυχεί, θα του δώσουν πιο προηγμένα
3. το post σου...

οι τύποι δεν παίζονται!

τον Οσάμα ακόμα τον κυνηγάνε;

Τdi είπε...

Ναι, τον κυνηγάνε να κλείσουν ένα ραντεβού για καμιά προβοκάτσια ακόμα μου φαίνεται...και μετά, ΒΟΥΡ για Ιρανο-υδρογονάνθρακες!!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»