Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Διπλωματικη ρηξη Λονδίνου - Μοσχας με φοντο το Βρετανικο Συμβουλιο



Σε τροχιά διπλωματικής ρήξης Λονδίνο και Μόσχα με φόντο τον πολιτιστικό βραχιόνα της Βρετανίας στη Ρωσία. Το παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγία Πετρούπολη έκλεισε μέχρι νεοτέρας εν μέσω καταγγελιών για «εκφοβισμό και παρενόχληση» του προσωπικού του Βρετανικού Συμβουλίου. Εξοργισμένη η κυβέρνηση Μπράουν...

«Είχαμε πολύ σοβαρές αναφορές για εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων του Συμβουλίου» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στους δημοσιογράφους έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. «Λαμβάνουμε το θέμα αυτό πολύ σοβαρά. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού ή παρενόχλησης είναι εντελώς απαρέδεκτη» τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του Βρετανικού Συμβουλίου στη Ρωσία στην οποία εξέφραζε σοβαρή ανησυχία για το γεγονός ότι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας κάλεσαν τους εργαζομένους του Βρετανικού Συμβουλίου για «συνεντεύξεις».

«Το ρωσικό προσωπικό μας στην Αγία Πετρούπολη και την Εκατερίνμπουργκ κλήθηκε για συνεντεύξεις από την FSB [Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας] στο αρχηγείο της χθες [Τρίτη] και δέχθηκε επισκέψεις κατ' οίκον από αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών» δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές Αρχές παρακολούθησαν, σταμάτησαν και μετά άφησαν ελεύθερο τον διευθυντή των γραφείων του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγία Πετρούπολη Στέφεν Κίνοκ, σημειώνει το BBC.

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας και για τα δύο αυτά περιστατικά. Η κύρια ανησυχία μας είναι για την ασφάλεια του ρωσικού και του βρετανικού προσωπικού μας» υπογράμμισε εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Έκλεισαν τα γραφεία στην Αγία Πετρούπολη

Ως αποτέλεσμα, εκλήθη την Τετάρτη στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Γιούρι Φεντότοφ προς τον οποίο επρόκειτο να απευθυνθεί προειδοποίηση ότι οι μοναδικοί χαμένοι από οποιαδήποτε «επίθεση» σε βάρος του Βρετανικού Συμβουλίου θα είναι η κυβέρνηση και ο λαός της Ρωσίας, μεταδίδει το Reuters.

Ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις με το Βρετανικό Συμβούλιο να εκδίδει νέα ανακοίνωση, λέγοντας ότι κλείνουν προσωρινά τα γραφεία στην Αγία Πετρούπολη διότι όλοι οι Ρώσοι εργαζόμενοι κλήθηκαν εκ νέου από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Το παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγία Πετρούπολη είναι τεχνικώς αδύνατον να λειτουργήσει σήμερα, καθώς όλοι οι Ρώσοι εργαζόμενοι κλήθηκαν σε διάφορες ρωσικές υπηρεσίες. Εξαιτίας των ενεργειών που λαμβάνονται εναντίον μας από τις ρωσικές Αρχές τα γραφεία μας στην Αγία Πετρούπολη είναι προσωρινά κλειστά» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η λειτουργία των παραρτημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου στη Ρωσία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μακράς διαμάχης ανάμεσα σε Λονδίνο και Μόσχα σχετικά με τη θανάσιμη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 2006.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

FeedBack: Ria Novosti -- 'British Council suspends work in St. Petersburg'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»