Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Παζάρια για το αέριο στην Κεντρική Ασία


Την απειλή να διακόψει την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν εγείρει το Ιράν δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της γειτονικής του χώρας να κλείσει -λόγω «τεχνικών προβλημάτων»- τις στρόφιγγες προς το ιρανικό έδαφος.

Το Τουρκμενιστάν διαμηνύει ότι η αδυναμία της Τεχεράνης να πληρώσει για το φυσικό αέριο που έχει ήδη λάβει δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού δεν επιτρέπει την επιδιόρθωση των βλαβών. Αντιθέτως, το Ιράν χαρακτηρίζει δικαιολογίες τις αιτιάσεις του Τουρκμενιστάν, το οποίο κατηγορεί ότι προσπαθεί εκβιαστικά να διπλασιάσει τις τιμές.

Παροχές
«Το Τουρκμενιστάν πρέπει πρώτα να ξεκινήσει την παροχή φυσικού αερίου και μετά να συζητήσει το θέμα των τιμών», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Γκ. Νοζαρί, «αλλιώς θα ανακοινώσουμε ότι πλέον δεν χρειαζόμαστε αέριο από το Τουρκμενιστάν».

Το Ιράν, η χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, εισάγει περίπου το 5% των αναγκών του σε φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν. Μεσούντος του βαρύ χειμώνα, η απόφαση του Τουρκμενιστάν να κλείσει τις στρόφιγγες προς το Ιράν προκάλεσε προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου στις βόρειες ιρανικές επαρχίες, αλλά και μείωση των ιρανικών εξαγωγών προς την Τουρκία.

Σύμφωνα, πάντως, με ιρανική ιστοσελίδα, η Τεχεράνη έχει ήδη συμφωνήσει καταρχήν στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει από το Τουρκμενιστάν.

Πηγή: Ημερησία

Υπενθυμίζω τα εξής:

Exports:
$ 5.818 billion f.o.b. (2006 est.)
Exports - commodities:
gas, crude oil, petrochemicals, cotton fiber, textiles
Exports - partners:
Ukraine 47.7%, Iran 16.4%, Azerbaijan 5.3% (2006)
Imports:
$ 4.057 billion f.o.b. (2006 est.)
Imports - commodities:
machinery and equipment, chemicals, foodstuffs
Imports - partners:
UAE 15.5%, Turkey 11.1%, Ukraine 9.1%, Russia 9%, Germany 7.8%, Iran 7.6%, China 6.4%, US 4.5% (2006)

Πηγή: Cia World Fact Book - Turkmenistan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»