Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Μια γρήγορη ανασκόπιση του παρόντος...ή αλλιώς μια ενδεικτική εισαγωγή στο 2008



Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι πιο συμβολικά και προφητικά, δεν θα μπορούσε να είχε αρχίσει η νέα χρονιά...

Με Τσάβεζ να λέει "Ανταλλάσουμε πετρέλαιο για φαϊ" με την φτηνότατη λαϊκιστική εξήγηση, "Η νέα γεωπολιτική στρατηγική, δεν είναι στις υπηρεσίες των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων...!"



Το Ιράκ, έχει φτάσει στην μεγαλύτερη εκροή πετρελαίου τα τελευταία 3,5 χρόνια..Φανταστείτε την τιμή αν πέσει στα χαμηλότερα...


Το θέμα της "Αφρικάνικης σταθερότητας" -ή καλύτερα "καλής σχέσης με την Δύση- ('Sudan rebels 'attack oilfield', 'Kenya opposition rejects unity call', 'Al-Qaeda group claims Algeria blast', 'Deaths in Niger delta violence') πιο καυτό από ποτέ..



Με ένα Ιράν να δείχνει ιδιαίτερα σημάδια μεγένθυσης της ισχύος του, παρόλο τον διπλωματικό τραμπουκισμό που δέχεται από την Βρετανία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ -κυρίως-.
('Iran struggles to meet gas demand', 'US warns Iran after fuel shipment' αλλά και 'China signs $2bn Iran oil deal', 'German diplomat expelled by Iran', )


Οι Πολωνοί. δείχνουν από νωρίς σημάδια κόπωσης όσον αφορά στην τήρηση ενιαίας πολιτικής σύμπλευσης με την αμερικάνικη εξωτερική πολίτική ('U.S. missile shield may not be built in Poland - Sikorski') και δείχνουν σημάδια του τύπου "ο νέος ε'ιναι ωράιος αλλά ο παλιός...είναι αλλιώς!".

Επίσης, η κατάσταση στην Γεωργία, δεν δείχνει να αφήνει αδιάφορο τον παντοδύναμο Βλαδίμιρο, ειδικότερα μετά την "επιβεβαίωση"('Saakashvili re-elected in Georgia') του Σακαζβίλι ('Russia doubts fairness of elections in Georgia').

Όσον αφορά για την τακτική σε άμεσο επίπεδο, συνεχίζει να ανοίγεται (για τον Βλαδίμηρο μιλάω) ολοένα και περισσότερο στον πιο νευραλγικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας μετά από αυτόν της εν'εργειας (αφού με την άνοδο στην 100άρα έχει εξασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα), αυτόν της εθνικής άμυνας!('Russian-Indian BrahMos JV buys plant to double missile production').

Αν βάλουμε την δυναμικότητα και την ρευστότητα που χαρατηρίζει την εξέλιξη της κατάστασης στο Πακιστάν ('Musharraf queries how Bhutto died' λες και θα ακούσουμε τίποτα σπουδαίο...), το κλασσικό παραμύθι με τους Βορειο-Κορεάτες ('N Korea defiant on nuclear issue') και την εξέλιξη της ευρωπαϊκής συνοχής -όποια και αν είναι αυτη!- ( 'France calls for 'euro diplomacy') πιστεύω ότι θα έχουμε να πούμε πολλούς ψίθυρους αυτήν νέα χρονιά!

Τέλος, σας ευχαριστώ όλους, που κάνετε την προσπάθεια αυτή να έχει έστω και ένα ελάχιστο νόημα, και να μοιράζεστε τα πολύτιμα σχόλιά και τις σκέψεις σας μαζί μου!

Καλή χρονιά λοιπόν σε όλους σας και κάθε έτος καλύτερο από το προηγούμενο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»