Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Όχι στο Ιράν, Ναι στην Τουρκία....Να πως οι Μεγάλοι εξισορροπούν τους συσχετισμούς των περιφεριακών δυνάμεων

Turkey (BBC)

Οι ΗΠΑ στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες -προσπάθεια η οποία αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά με την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου, με στόχο αυτό να είναι έτοιμο το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Zaman, ο βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Εντ ΜακΓκίνις, είχε την περασμένη Πέμπτη σειρά επαφών στην Άγκυρα με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τεχνοκράτες, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκε και αυτό το θέμα. Μάλιστα, ο ΜακΓκίνις κάλεσε την Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της Παγκόσμιας Ενεργειακής Συμμαχίας (GNEP), ένα σχήμα το οποίο προωθούν οι ΗΠΑ με στόχο την ελεγχόμενη διεύρυνση του κλαμπ των πυρηνικών χωρών με νέες χώρες. Σήμερα, στην GNEP συμμετέχουν 19 χώρες - ανάμεσα στις οποίες είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Αυστραλία, η Πολωνία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Γκάνα, το Καζαχστάν, η Ουκρανία και η Ιορδανία -ενώ η Τουρκία έχει ήδη το καθεστώς του παρατηρητή.

Προτεραιότητα
Η ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας δεν είναι φυσικά κάτι καινούριο για την Τουρκία. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Α. Γκιουλ και όλων, όπως φαίνεται, των κομμάτων, έχει αναβαθμίσει το θέμα αυτό, αναγάγοντάς το σε προτεραιότητα. Εφόσον δε αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, τότε είναι φανερό ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα και για την Ελλάδα, η οποία θα βρίσκεται πλέον «περικυκλωμένη» από χώρες που παράγουν ενέργεια από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Είναι γεγονός, ότι το θέμα που κυριαρχεί αυτό το διάστημα στην Τουρκία είναι η προωθούμενη από την κυβέρνηση συνταγματική μεταρρύθμιση. Αιχμή των αντιπαραθέσεων αποτελούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων (ειδικά των Κούρδων), αλλά και η άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες. Κι εδώ, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση των ισλαμιστών δέχεται χείρα βοηθείας τόσο από τους Κούρδους όσο και από τους ακραίους εθνικιστές του Μπαχτσελί -κι αυτή, με τη σειρά της, τους απονέμει τα εύσημα για συμβολή στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος...\

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»