Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ποιός είπε ότι κατά την διάρκεια των εκλογών δεν γίνονται Μπίζνες ;

Διακρατική συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα υπογράφει η Σερβία.

Η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε, εξουσιοδότησε τον υπουργό Υποδομών της Σερβίας Βέλιμιρι Ίλιτς να μεταβεί στη Μόσχα για να υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της σερβικής πετρελαϊκής εταιρίας NIS στη ρωσική κρατική εταιρία Gazprom.

Την υπογραφή συμφωνίας, στον ενεργειακό τομέα, με τη Ρωσία υποστήριξαν όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εκτός από το G-17 που διατηρεί επιφυλάξεις για την πώλησης της NIS στους Ρώσους.

Η Gazprom προσέφερε 400 εκατ. ευρώ σε ρευστό για την αγορά του 51% των μετοχών της NIS και επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει και τα χρέη της σερβικής εταιρίας που κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατ.

Η Gazprom πρόσφατα βελτίωσε την προσφορά της, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει τη Σερβία και την κατασκευή χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Βοϊβοντίνα. Επίσης οι Ρώσοι πρότειναν την κατασκευή μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην νότια Σερβία που θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και θα προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε χθες ότι η συνεργασία, στον τομέα της ενέργειας, με τη Ρωσία θα εγγυηθεί τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας. «Η σερβική κυβέρνηση θα διασφαλίσει έτσι σταθερές ενεργειακές προμήθειες για όλους τους πολίτες και για τη σερβική οικονομία στις επόμενες δεκαετίες» τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»