Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Αφού συμφωνήσανε τη μοιρασιά, συμφωνήσανε και στις κυρώσεις...και πάμε για πόλεμο!


Σε συμφωνία πάνω στο κείμενο ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξαν την Τρίτη τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και η Γερμανία.

Την ανακοίνωση έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ ο οποίος φιλοξένησε στο Βερολίνο συνάντηση των ομολόγων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Βρετανία και τη Γαλλία.

«Συμφωνήσαμε όλοι σήμερα για το περιεχόμενο ενός ψηφίσματος», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος που πρόσθεσε ότι το κείμενο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Γερμανία, την Γαλλία και την Βρετανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Associated Press, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που χειρίστηκαν το ζήτημα δηλώνουν ότι πρόκειται για κείμενο επεκτείνει ως ένα βαθμό τις υπάρχουσες κυρώσεις αλλά δεν περιλαμβάνει νέες οικονομικές κυρώσεις.

Πριν από τη συνάντηση του Βερολίνου, Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους για συμφωνία μετάξύ των έξι χωρών. Ωστόσο, όταν έφτασε στο Βερολίνο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι «οι πολιτικοί διευθυντές έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο» αλλά «υπάρχουν ακόμα ορισμένα κενά που πρέπει να καλυφθούν», όπως επισήμανε.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

________________________________________________________

UPDATE:

Το κείμενο του ψηφίσματος στο οποίο συμφώνησαν την Τρίτη τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία δεν περιέχει σκληρές κυρώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Χωρίς συνέπειες θα είναι μια νέα απόφαση του Συμβουλίου, δηλώνει ο Μ.Αχμαντινετζάντ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το νέο ψήφισμα δεν θα είναι σκληρό και δεν θα τιμωρεί. «Το κείμενο, στη μορφή που συμφωνήθηκε και συζητήθηκε στο Βερολίνο ανταποκρίνεται πλήρως στη συλλογική μας εργασία για το Ιράν» δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Καλωσορίζει την πρόοδο που έγινε ανάμεσα στο Ιράν και την ΙΑΕΑ» προσέθεσε και δήλωσε ότι δεν περιέχει αυστηρές κυρώσεις, αλλά καλεί άλλες χώρες να είναι προσεκτικές, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά απαγορευμένου πυρηνικού υλικού προς το Ιράν.

Είπε επίσης ότι αυτοί οι όροι θα ισχύουν μέχρι να επιλυθούν οι ανησυχίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επανέλαβε την Τετάρτη ότι οιεσδήποτε νέες κυρώσεις δεν θα αναγκάσουν την Τεχεράνη να διακόψει τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

«Η θέση μας είναι σαφής. Για μάς το πυρηνικό ζήτημα έχει τελειώσει» δήλωσε σύμφωνα με ιστοσελίδα της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

«Οι μεγάλες δυνάμεις υιοθέτησαν μια απόφαση που δεν θα έχει συνέπειες. Το ιρανικό έθνος έχει επιλέξει το δρόμο του και θα συνεχίσει σε αυτόν. Ο πυρηνικός δρόμος που ακολουθούμε είναι σαφής, νόμιμος και σύμφωνος προς τους κανόνες της ΙΑΕΑ. Στο δρόμο αυτόν, κανείς πέραν της ΙΑΕΑ δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει άποψη, να λάβει αποφάσεις ή να επιβάλει τη βούλησή του στον ιρανικό λαό» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ιράν.

Κατά τη συνάντησή του με επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα Σαΐντ Τζαλίλι, δήλωσε ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις διεθνείς υποχρεώσεις του στο πυρηνικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

Στον Σολάνα έχει ανατεθεί επισήμως να διερευνήσει τα περιθώρια για πλήρεις διαπραγματεύσεις με το Ιράν με στόχο τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»