Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Έτσι ξεκινά ο παλαιστινιακός εμφύλιος...Οι αριστοτέχνες οι Ισραηλινοί, το ξέρουν καλά αυτό..


Προσπάθειες να κλείσει τα σύνορα της με τη Λωρίδα της Γάζας καταβάλλει η Αίγυπτος, έπειτα και από έντονες αμερικανικές πιέσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αντλίδες νερού για να αποτρέψουν την έξοδο των χιλιάδων Παλαιστινίων από την αποκλεισμένη Γάζα.

Σε πολιτικό επίπεδο, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την Κυριακή.

Κλείνει τα σύνορα η Αίγυπτος

Photo

H Αίγυπτος εγγυήθηκε πως η κατάσταση στα σύνορα θα επιστρέψει σε πλήρη ομαλότητα και διαβεβαίωσε πως «η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί εξαίρεση εξαιτίας προσωρινών λόγων». Από τις αρμόδιες Αρχές ανακοινώνεται ότι τα σύνορα θα κλείσουν έως το απόγευμα της Παρασκευής.

Photo

Εντούτοις, η προσπάθεια φύλαξης των συνόρων μοιάζει δύσκολη τη δεδομένη χρονική στιγμή, λόγω του μεγάλου αριθμού των Παλαιστινίων που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Ράφα.

Ο κεντρικός δρόμος, μάλιστα, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αγορά όπου διατίθενται όλα τα είδη αγαθών όπως καύσιμα, ζώα και τσιγάρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι μισοί κάτοικοι της περιοχής πέρασαν τα τελευταία 24ωρα τα σύνορα.

Photo

Σύμφωνα με απεσταλμένο του BBC, εκατοντάδες άνδρες της αιγυπτιακής ασφάλειας μετέβησαν στην περιοχή, όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν εντελώς την κυκλοφορία εκατέρωθεν των συνόρων. Εν συνεχεία, κατέφυγαν στη χρήση αντλιών νερών για να απωθήσουν τους Παλαιστινίους.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει τα σύνορά της.

Η έκκληση έγινε δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις η οποία δήλωσε πως κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης όμως τα σύνορα πρέπει να «προστατευτούν».

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο μετά την απόφαση του Ισραήλ να εντείνει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ρίχνοντας την ευθύνη στη Χαμάς και στις επιθέσεις με ρουκέτες από αντάρτες.

Η μεγάλη ανησυχία των Ισραηλινών έγκειται στην ενδεχόμενη μεταφορά όπλων εντός της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό την πρόκληση σύγχυσης και αναστάτωσης.

Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν το πρωί στην ανατολική Ιερουσαλήμ για τον φόβο ενδεχόμενων επεισοδίων ή επιθέσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Επιπλέον, η αστυνομία έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στην πλατεία των Τζαμιών στους πάντες εκτός από τους πιστούς άνω των 40 ετών.

Εκτός αυτού, το Ισραήλ εξαπέλυσε δύο αεροπορικές επιθέσεις με στόχο αυτοκίνητα στο νότιο τμήμα της Γάζας, με συνέπεια να σκοτωθούν τέσσερα μέλη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς.

Ένα από τα θύματα είναι ο Μοχάμαντ Χαρμπ, διοικητής των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ για τον τομέα της Ράφα.

Λίγο νωρίτερα, δύο άλλα μέλη των Ταξιαρχιών σκοτώθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους στον ίδιο τομέα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού δήλωσε ότι στόχοι ήταν «πυρήνες τρομοκρατών».

Ο ισραηλινός στρατός επισήμανε ακόμα πως ο Μοχάμαντ Χαρμπ ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ και ότι είχε ανάμειξη στην απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ τον Ιούνιο του 2006 στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»