Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Και έτσι ξεκινά ο "πυρετός" ΚΑΙ στο Αιγαίο...

http://images.pennnet.com/articles/os/thm/th_0601offbb3.jpg
Στα ύδατα του Βορείου Αιγαίου πλέει από χθες το απόγευμα το πλωτό γεωτρύπανο που έχει ενοικιάσει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες εξόρυξης πετρελαίου.

Η Αθήνα, που δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις θέσεις που θα «χτυπήσει» το πλωτό γεωτρύπανο, παρακολουθεί «με προσοχή αλλά διακριτικά», όπως είπε στρατιωτική πηγή, το δρομολόγιο τού αυστραλιανής ιδιοκτησίας πλωτού.

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσιεύματα μερίδας του τουρκικού Τύπου, προ εβδομάδων, οι έρευνες θα γίνουν εντός των τουρκικών υδάτων: στην περιοχή της Καλλίπολης και στην περιοχή Τάντζα, μεταξύ Ρόδου και Κω. Ειδικοί αναλυτές στην Αθήνα, πάντως, σημειώνουν με νόημα ότι η αυστραλιανή εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της τις περιοχές ερευνών, όπως με ακρίβεια αναφέρει για άλλες ερευνητικές δραστηριότητες είτε του ίδιου μέσου είτε άλλων της ιδιοκτησίας της ανά τον κόσμο. Το Αtwood Southern Cross βρίσκεται από τον Δεκέμβριο στη Μαύρη Θάλασσα και τελευταία ήταν για συντήρηση στην περιοχή Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.

Από τα Δαρδανέλλια πέρασε χθες, γύρω στις 4 μ.μ. και εκινείτο νοτιοανατολικά της Ίμβρου ρυμουλκούμενο με 2 μίλια την ώρα λόγω και της θαλασσοταραχής. Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της αυστραλιανής εταιρείας, η μίσθωση του γεωτρύπανου από την ΤΡΑΟ περιλαμβάνει και τμήμα του Φεβρουαρίου- μετά θα συνεχίσει στην Ιταλία.

Το αυξημένο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την κίνηση του πλωτού γεωτρύπανου οφείλεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε δύο λόγους:
● Πρώτον, γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δεν έχει επιχειρήσει έρευνες αυτής της μορφής για πετρέλαιο στο Αιγαίο.
● Δεύτερον, γιατί οι συγκεκριμένες έρευνες- όπως και άλλες στην Κύπρο- έχουν ενταχθεί εδώ και έναν χρόνο στα «θέματα ενδιαφέροντος» του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που ασχολείται μόνο με θέματα πρώτης προτεραιότητας. Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξαν ημιεπίσημες ανακοινώσεις για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου «στα ανοιχτά της Ίμβρου».
Τα στοιχεία αυτά -και σε συνδυασμό με την παλιά αξίωση της Άγκυρας για έρευνες και σε περιοχές που δεν της ανήκουν- έχουν δημιουργήσει, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, ερωτηματικά, κατά πόσον αυτές θα γίνουν εντός των 6 ναυτικών μιλίων ή στα διεθνή ύδατα.

Για το πετρέλαιο στο Αιγαίο έχει προκληθεί αρκετές φορές ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Η πρώτη ήταν όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 η Τουρκία δημοσίευσε χάρτες με περιοχές προς εκχώρηση για έρευνα, που έφθαναν μέχρι το μέσον του Αιγαίου. Το 1976 υπήρξε νέα ένταση με το «Χόρα»- υπήρξε τότε προσωρινή ρύθμιση με το πρωτόκολλο της Βέρνης. Το 1987 Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου, όταν η Άγκυρα έβγαλε στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό «Σισμίκ» για επιστημονικές έρευνες. Μικρή ένταση υπήρξε και το φθινόπωρο από κίνηση ερευνητικού σκάφους ανοιχτά του Καστελλόριζου. Μάλιστα τον Μάιο του 2006 η Αθήνα αποδέχθηκε την παρουσία Τούρκων επιστημόνων σε γερμανικό πλοίο που πραγματοποιούσε επιστημονικές - σεισμολογικές έρευνες στο Αιγαίο, βορείως της Κρήτης.

Πηγή: Strategy-Geopolitics

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο αρθρο ,φιλε πραγματικα καλο

geokalp είπε...

λες προχθές που πήγε να μη το συζήτησαν;

Τdi είπε...

@Ανώνυμε
Ευχαριστώ..εγώ απλά τροφή για σκέψη έδωσα!

@geokalp
Φοβάμαι μην "θεωρήθηκε αυτονόητο"...Δηλαδή ΔΕΝ αναφέρθηκε καθόλου στο τραπέζι των κοινών διαπραγματεύσεων..

Τώρα τα "Η Αθήνα..δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση..για το πρόγραμμα και τις θέσεις που θα «χτυπήσει» το πλωτό γεωτρύπανο..."
μάλλον για χαζούς μας περνάνε...ελπίζω!! Γιατί αν ισχύει το αντίθετο..πάλι handicapp μας φορέσανε οι γείτονες!

Γ.Π. είπε...

Αλλα φυσικά δεν θα το μάθουμε! Μέσα στο χαμό των "αποκαλύψεων" και των δημοσιογραφάρων δεν μπορεί κάτι τέτοιο, τόσο "ασήμαντο" να βρει χώρο έκφρασης!
Συγχαρητήρια!

vasikos metoxos είπε...

Είναι προφανές ότι είμαστε σε περίοδο "ενεργειακών κινήσεων". Το αυτονόητο είναι ότι μία ένταση τώρα κάποιους βολεύει. Θα αποσταθεροποιήσει όλα τα φιλόδοξα ελληνικά σχέδια για πρωταγωνιστικό ρόλο ως "ουρά" του μεγάλου Τσάρου. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι και οι γείτονες δεν είναι υποψήφιοι για μία συνεργασία με το "ξανθό γένος". Οψόμεθα.
Ωραίο ποστ τdi.

Τdi είπε...

@Καημέ

Είπαμε, είναι πιο "θέματα"..άλλωστε, αφορά τον ελληνικό λαό το Ελληνο-Τουρκικό;;
Αυτά είναι μόνο για τους κουλτουριάρηδες! ;)

@Βασικέ Μέτοχε

Αν κάποιον τον συμφέρει (σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής) να είναι με την
"Κόκκινη Φυλή" είμαστε εμείς. Οι Τούρκοι έχουν πολλά "μελανά" σημεία με τους Ρώσους, και δεν τους παίρνει (μακροσκεπτικό ξανάλέω)
να έχουν έναν Πούτιν να νταντεύει την Τουρκία. Μια περιφεριακή δύναμη δεν την συμφέρει να "εξαρτηθεί" από μια κοντινή Υπερ-δύναμη. Άλλωστε καλύτερο αντίβαρο στην ΜεσηΑνατολή-Καύκασο από την Τουρκία δεν υπάρχει για τις ΗΠΑ..οι οποίες όπως βλέπουμε την προσέχουν σαν κόρη οφθαλμού!!
Μπαίνει άλλη χώρα στο Ιράκ με στρατό και αεροπορία (τι άλλο δηλαδή, ναυτικό στον Κόλπο??) και ούτε γάτα ούτε ζημιά????

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»