Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Στην κρίσιμη καμπή του πολέμου, το Πακιστάν αλλάζει τους όρους;

Σημαντικό UPDATE-- Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

http://www.defenselink.mil/home/images/photos/2006-02/photoessay/pi20061606a1.jpg

Πιέσεις στο Πακιστάν ώστε να επιτρέψει στην CIA να ασκήσει μεγαλύτερο ρόλο στις έρευνες για τα μέλη της Αλ Κάιντα άσκησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, αποκαλύπτουν την Κυριακή οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Μάιο ΜακΚόνελ και ο διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν ταξίδεψαν μυστικά στο Πακιστάν στις 9 Ιανουαρίου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της χώρας Περβέζ Μουσάραφ και άλλους ανώτατους Πακιστανούς αξιωματούχους.

Ζήτησαν την διεύρυνση του ρόλου της CIA είτε με τη μορφή μονομερών επιχειρήσεων είτε από κοινού με τις πακιστανικές Αρχές. Πολλές από τις λεπτομέρειες των συνομιλιών παραμένουν άγνωστες (Ζήτω η διπλωματία ε;;).

http://www.frontline-news.com/images/april052007/afghan_jump.jpg

Το Πακιστάν, που διατηρεί δύναμη 100.000 στα σύνορά του με το Αφγανιστάν, απέρριψε την πρόταση αν και επιμένει, όπως τόνισε πρόσφατα και ο ίδιος ο Μουσάραφ, ότι στοχεύει πολύ περισσότερο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν παρά της Αλ Κάιντα.


Ταυτόχρονα, ο Π.Μουσάραφ, από το Νταβός όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ζήτησε από τις ΗΠΑ να εντείνουν την προσπάθεια ώστε να καταπολεμήσουν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

http://www.heritage.org/Research/MiddleEast/images/bg2076_map2-lg.jpg

Οι ΗΠΑ, αντίθετα, αναφέρει το δημοσίευμα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την πακιστανική κυβέρνηση όπως και για τα «κενά στην πληροφόρηση» που παρέχει το Πακιστάν στις ΗΠΑ σχετικά με τα ζητήματα της τρομοκρατίας. Στο Πακιστάν έχουν δοθεί περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κυρίως της Αλ Κάιντα.

Βλέπουμε γιατί.....

http://www.globalsecurity.org/military/library/report/2001/map.jpg

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προσφερθεί δημόσια να παράσχουν περισσότερη βοήθεια στο Πακιστάν για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και των δυνάμεων της Αλ Κάιντα αν και το Πακιστάν, που είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στις αντιτρομοκρατικό αγώνα, δεν έχει δεχτεί αλλά και δεν έχει απορρίψει την κάποιας μορφής συνδρομή αν χρειαστεί στο μέλλον.

* Την Κυριακή, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο στρατηγικού οδικού περάσματος στο βορειοδυτικό Πακιστάν και ότι στις μάχες που προηγήθηκαν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 Ταλιμπάν. Ο στρατός έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, ηγέτη ενόπλων ομάδων ο οποίος ενέχεται, σύμφωνα με την πακιστανικού κυβέρνηση, στην δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

____________________________________________________________________

Σάββατο, 26 Ιανουάριος 2008

Map of AfghanistanMap of Pakistan

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο κατά των Ταλιμπάν από ό,τι κάνουν τα πακιστανικά στρατεύματα, υποστήριξε ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ που βρίσκεται στο Νταβός με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.


«Μην νομίζετε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ένα μαγικό ραβδί, ότι θα έρθουν και θα φέρουν την επιτυχία», επισήμανε κατά τη διάρκεια προγεύματος με πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες στο περιθώριο του Φόρουμ. Πρόσθεσε ακόμη ότι στην πακιστανική πλευρά των συνόρων οι συνθήκες είναι χειρότερες από το Αφγανιστάν γιατί «τα βουνά είναι ψηλότερα και δεν υπάρχει υποδομή επικοινωνιών».

Ζήτησε ακόμη την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ώστε να αντιμετωπίσουν την συνεχώς αυξανόμενη αντίσταση των Ταλιμπάν εκεί. Ο Π.Μουσάραφ επισήμανε σχετικά ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι καλή σε όλα τα επίπεδα και ότι η χώρα του, αν χρειαστεί κάτι από τις ΗΠΑ, θα το ζητήσει και θα το λάβει.

Αναφερόμενος στην πιθανή παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα του, τόνισε ότι οι Πακιστανοί πολίτες δεν θα μπορούσαν να το δεχτούν και ότι θα αντιδράσουν στην παρουσία τους. Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει να ενισχύσουν τον πακιστανικό στρατό, αν το ζητούσαν οι Αρχές της χώρας, ενώ έχουν εκφράσει παράπονα για την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης.

Ο Περβέζ Μουσάραφ αναφέρθηκε και στην κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του. Αρχικά δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα συμβεί κάποιο πραξικόπημα κατά την διάρκεια της πολυήμερης απουσίας του από την χώρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Τόνισε ότι το 1999 όταν ανέλαβε την εξουσία το «εθνικό μάς ύφασμα ήταν σκισμένο» και ότι, τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν έχει μεταμορφωθεί οικονομικά.

Διαβεβαίωσε, τέλος, για άλλη μια φορά ότι τα πυρηνικά του Πακιστάν είναι απολύτως ασφαλή και ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από τους Ταλιμπάν. Αντίθετα, υπογράμμισε, αν το Πακιστάν αποτύχει επειδή η Δύση δεν θα υποστηρίξει το Πακιστάν στον αγώνα του κατά των εξτρεμιστών, «πολλά από τα αποτελέσματα (της τρομοκρατίας) θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους της Ευρώπης».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

geokalp είπε...

ας ελπίσουμε ότι τον έχουν δεμένο, δε μοιάζει να είναι τελείως στα συγκαλά του...

Τdi είπε...

Θυμάσαι το άρθρο που είχα σηκώσει
(Πακιστάν : Άλλο ένα κομμάτι για το πάζλ του "Μεγάλου Παιχνιδιού")

ο στρατός, κατέχει τα μέσα, την υποδομή, τον τύπο, τα πάντα...και τυπάς, πάει να κλείσει τον κύκλο ενός πραξικοπήματος, με το να γίνει Πρόεδρος -Εθνικής Ενότητας-, και αφήνει τον αληταρά τον Αρχιστράτηγο να γίνει Αρχηγός.

Η εσωτερική ανακατάταξη συσχετισμών έντός ενός κράτους σαν το Πακιστάν, επηρεάζει τα πάντα γύρω της (Μεγάλες Ιδέες,Τρομοκρατία κτλ)καθώς η εξωστρέφεια κατα την διάρκεια εσωτερικής ανακατάταξης βοηθά στην εκτόνωση της κρίσης!

Εξάλλου, το Αφγανιστάν είναι παιδική χαρά για τους Πακιστάνους. Χειρότερα από ότι ο Λίβανος για την Συρία..

Με πολύ χοντροκομμένο ρεαλισμό, θα μπορούσα να πώ ότι κάτι τέτοιοι τυπάδες σαν τον Μουσάραφ, ξεκινάνε 3ους "παγκοσμίους" πολέμους, και δεν διστάζουν να βάλουν την χώρα σε απίστευτες περιπέτειες, με ελπίδα ότι μπορεί και να πιάσει το σενάριο τους..Πιο πολύ φοβάμαι ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω ΚΑΙ ΑΠΟ αυτόν, και τώρα πάνε να αλλάξουν θέση..αλλά αυτός δολοφόνησε Μπουτο, και τρόμαξε τους πάντες με τα περιτρομοκρατίας ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΝΕΟΙ και τα ρέστα..ΑΝ οι αμερικλάνοι δεν του δώσουν κάτι για να παίξει μαζί τους μπάλα, αλλιώς, την έβαψε στην Κεντρική Ασία...Τι τσαμπουκάδες με Ιράν και μη πυρηνικούς αντιπάλους, εδώ μιλάμε για super-δύναμη παγκοσμίως σε οπλισμό συμβαυικό-πυρηνικό-αεροπορία-ναυτικό σ'ένα μέγεθος κτλ κτλ...Σίγουρα όχι Ιράκ και Αγφανιστάν!!!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»