Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Ο Μπομπ Φίσερ έκανε την τελευταία του κίνηση...


Ο Μπόμπι Φίσερ κέρδισε το 1972, σε ηλικία μόλις 29 ετών, το «ματς του αιώνα» με αντίπαλο τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι.

ΑΠΕΒΙΩΣΕ σε ηλικία 65 ετών ο Μπόμπι Φίσερ, ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών, όπως μετέδωσε χθες η κρατική ραδιοφωνία της Ισλανδίας. Ο Φίσερ ο «Μότσαρτ του σκακιού», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ωστόσο το 2005 απέκτησε ισλανδική ιθαγένεια.

Στη χώρα αυτή κέρδισε το 1972, σε ηλικία μόλις 29 ετών, το «ματς του αιώνα» με αντίπαλο τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι.

Ο Φίσερ καταζητείτο από το 1992 από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, επειδή, παρά το διεθνές εμπάργκο, είχε μεταβεί στην τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία και έπαιξε σκάκι με τον πρώην άσπονδο αντίπαλό του, Μπόρις Σπάσκι.

Ο Φίσερ συνελήφθη από τις ιαπωνικές αρχές στις 13 Ιουλίου 2004, στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο, καθώς ταξίδευε με διαβατήριο που είχε λήξει, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον.

Χαρισματικός σκακιστής, αλλά και δεινός επικριτής της αμερικανικής πολιτικής, ο Φίσερ πήρε τον τίτλο του γκρανμάστερ σε ηλικία 15 ετών.

Image:BobbyFischer.jpg


Η άνετη νίκη του Φίσερ επί του Σοβιετικού παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι το 1972 στην Ισλανδία τού χάρισε μεγάλη δημοσιότητα. Ο αγώνας αυτός είχε χαρακτηριστεί «μάχη των υπερδυνάμεων» και τερμάτισε την 35ετή κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης σε μια εποχή που ο ψυχρός πόλεμος βρισκόταν στο ζενίθ του.

Έκτοτε, και εντελώς απροσδόκητα, ο Φίσερ εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, για να ξαναπαρουσιαστεί το ίδιο ξαφνικά το 1992, στην περιθωριοποιημένη από τη διεθνή κοινότητα Γιουγκοσλαβία, όπου μαζί με το Σπάσκι έπαιξαν τη «ρεβάνς».

Η νίκη του τού απέφερε 3,35 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και τη μήνιν της κυβέρνησης Μπους του πρεσβύτερου, τις προειδοποιήσεις της οποίας αγνόησε προκλητικά κάνοντας αντιαμερικανικές και αντιεβραϊκές δηλώσεις.

Κασπάροφ: «Αλλαξε το σκάκι»

Ο Μπόμπι Φίσερ σε πρόσφατη φωτογραφία του.
«Παρά το ότι έμεινε στην κορυφή για λίγο διάστημα, εν τούτοις δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το παιχνίδι του και την ιδιοφυΐα του. Ο Φίσερ άλλαξε το σκάκι κατά τρόπο που δεν είχε ξανασυμβεί από τα τέλη του 19ου αιώνα. Και η απόσταση που χώριζε τον Φίσερ από τους άλλους συγχρόνους του σκακιστές ήταν χαώδης», έχει δηλώσει παλιότερα ο Κασπάροφ και συνέχισε: «Όταν ο Μπόμπι Φίσερ εκτοξεύτηκε στην κορυφή του σκακιστικού κόσμου, στις αρχές της δεκαετίας '70 έμοιαζε με φίνο κρασί μέσα σε ελαττωματικό δοχείο. Η συμβολή του στο άθλημα ήταν κάτι σαν επανάσταση στον σκακιστικό κόσμο. Παράλληλα, ο οξύθυμος, ιδιόμορφος και εκρηκτικός χαρακτήρας του γινόταν όλο και πιο έντονος καθώς ανέβαινε τα σκαλιά προς τον τίτλο.

Έχουν μείνει ιστορικές οι 21 παρτίδες του με τον Μπόρις Σπάσκι, το 1972 στο Ρέικιαβικ, όταν ο Φίσερ κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Έκτοτε, όμως, έμεινε στο περιθώριο απομονωμένος αρνούμενος να συμμετάσχει σε αγώνες και το 1975 έπειτα από την άρνησή του για συμμετοχή, του αφαιρέθηκε ο τίτλος.

Φυσικά, στη συνέχεια του προσφέρθηκαν αστρονομικά ποσά για να επανέλθει στη διεθνή σκακιέρα, όπως 5 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπίσει το νέο παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Καρπόφ.

Το δράμα του Φίσερ έληξε το 1992, όταν 50 ετών πλέον, αντιμετώπισε τον Σπάσκι στην τότε Γιουγκοσλαβία, με τη νοητική του σταθερότητα, όμως, να έχει ατροφήσει. Αργότερα, υπήρξαν και εκ μέρους του ανίερα σχόλια που εκτείνονταν από κατηγορίες για εβραϊκές συνωμοσίες μέχρι την επιδοκιμασία των γεγονότων της 11/9.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Wikipedia: Robert James "Bobby" Fischer

3 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ήταν το γεγονός της χρονιάς! Το θυμάμαι σαν τώρα. Είχε διακοπή, μάλιστα. Υπήρχαν αναλυτές που μελετούσαν την κάθε κίνηση του αντιπάλου.΄Ηταν αγώνας "γοήτρου" μεταξύ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ(αυτή την μορφή είχε πάρει).
Μετά, χάθηκαν τα ίχνη του Φίσερ. Αυτοεξορίστηκε...Μεγάλος σκακιστής.

Τdi είπε...

On May 26, 1981, a police patrolman arrested Fischer on the sidewalk of Lake Street in Pasadena, claiming that he matched the description of a man who had just committed a bank robbery in that area. During the arrest, he was slightly injured. He was held for two days and subjected to further assault and interrogation. He was released on $1000 bail and the matter was later dropped. Two weeks later, he published a 14-page pamphlet detailing these experiences and expressing both outrage and some sense of paranoia that the arrest had been pre-arranged....

Κάτι επίσης άκουσαν τα αυτιά μου, ότι κατηγορήθηκε και για κατασκοπία εναντίον των ΗΠΑ...Βρώμικα παιχνίδια του έπαιξαν...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αυτά θυμάμαι και εγώ, φίλε...Τον "'επαιξαν" άσχημα και είχε δύσκολες μέρες στο τέλος..

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»